KO U SRBIJI PRAVI DOBRU RAKIJU Premier rakija od kruške

Premier rakija od kruške

Da bi saznali ko u Srbiji pravi dobru rakiju od kruške, posećujemo destileriju Promont i probamo Premier rakiju od kruške

Kruška pripada porodici ruža, a srodna je s jabukom i dunjom, i zato je logično da se i njen plod u Srbiji često koristi za proizvodnju rakije. S obzirom na to da postoji blizu hiljadu sorti ovog voća, važno je odabrati adekvatnu vrstu kako bi finalni proizvod bio bistar, čist, pitak i aromatičan. Za pripremu kvalitetne rakije od kruške, najčešće se koriste sorte kleržo, kaluđerka, boškova bočica i junska lepotica, ali je na našem podneblju, kao i u regionu, najpopularnija i najzahvalnija sorta vilijam, koju je otkrio Ričard Vilijam u Engleskoj.

Kruška vilijamovka

Sorta je karakteristična po tome što rađa od kraja jula do sredine avgusta, a voćarima je interesantna zbog visokog prinosa i otpornosti na štetočine i niske temperature. S druge strane proizvođači rakije je vole zbog mnoštva aromatičnih materija, te se od nje dobija destilat raskošnog ukusa i mirisa. Međutim, pravilo nalaže da se koriste isključivo plodovi čiste sorte, jer se samo u tom slučaju dobija rakija pune arome i izbalansiranog slatkastog ukusa kruške. Upravo takva rakija se proizvodi u Promont Distillery, koja je ogranak kompanije Promont Group iz Novog Sada.

Premier Vilijamovka

Njihova rakija od kruške, koja se prodaje pod brendom Premier Vilijamovka, poznata je, ali i popularna, kod domaćih i inostranih ljubitelja premium spirita. Njen karakter, ukus i aromu lako je rečima opisati, a u najkraćim crtama reč je o destilatu jakog karaktera, fine pitkosti i raskošnog ukusa zrele kruške vilijamovke, no treba je probati i steći potpuni utisak. Pri proizvodnji rakije Premier Vilijamovke, koriste se najkvalitetniji plodovi vilijam krušaka, koju destilerija nabavlja s plantaža iz Vojvodine i iz okoline Leskovca. Upravo zbog stručnog odabira zrelog i čistog voća, prepoznatljiva je i po blago-slatkastoj i dugoj završnici.

Promont Distillery

Valjalo bi naglasiti i da voće igra, ali i ne igra presudnu ulogu, jer bez dobre organizacije posla i najsavremenije opreme ne bi bilo ni Premier Vilijamovke. Nećemo pogrešiti, ako napišemo da su svi ovi uslovi u Promont Distillery i ispunjeni.

– Destilerija je pre 11 godina vrlo ozbiljno ušla u proizvodnju voćnih rakija, a sve u cilju da napravi voćne rakije vrhunskog kvaliteta. Tehnologija za proizvodnju uvežena je iz Nemačke i stoga se sve strogo i kompjuterski kontroliše – od fermentacije do destilacije. Zato ni jedna serija naših rakija ne odstupa u ukusu, aromi i mirisu, bez obzira na to u kojoj smeni se proizvodi i ko od zaposlenih kontroliše proces proizvodnje. Pogon radi danonoćno, odnosno u tri smene i naravno da se po smenama smenjuju i zaposleni, ali to nikako ne sme da utiče na kvalitet voćnih destilata koje proizvodimo – objašnjava Božo Cicmil, direktor Promont Distillery,  koji nam ujedno i pokazuje kako sve to izgleda u praksi.

Rakija od kruške odležava dve godine

Kako smo se uverili pri obilasku destilerije, svi zaposleni su potpuno posvećeni svom poslu. Radnici su edukovani i obučeni da upravljaju modernom i automatizovanom opremom za destilaciju, koja je kupljena od renomiranih proizvođača poput Arnold Holstein, Spidel i Skrlj. Takođe, striktno se poštuju i svi postulati u vezi sa kontrolisanom fermentacijom.

– Mnogi možda ne znaju, ali baviti se proizvodnjom rakije nije ni malo jednostavno. Reč je o vrlo kompleksnom postupku, gde se greške ne praštaju. Prvenstveno, fermentaciju treba voditi u kontrolisanim uslovima, odnosno na kontrolisanim temperaturama i uz periodično mešanje komine, kako se ne bi gubila aroma. Takođe, destilaciju je potrebno vršiti polako, da bi destilat u tankom mlazu izlazio iz kondenzatora. Zatim sledi odležavanje u inox posudama, a to je zapravo i najbitniji deo cele priče. Pri sazrevanju rakije dolazi do harmonizacije destilata, a od koje zavisi ukus i prijatnost finalnog proizvoda. Naša rakija od kruške odležava u inox tankovima dve godine i u tom periodu dobija svoj karakter i zaokružen ukus koji je autentičan i prepoznatljiv – otkriva  naš sagovornik, uz napomenu da rakija od kruške po pravilu ne bi trebalo da odležava u hrastovim buradima, jer njena aroma nije kompatabilna sa hrastovim bukeom.

Medalje svedoče o kvalitetu rakije

Pri obilasku nismo mogli, a da ne primetimo kako se u ovoj destileriji ništa ne prepušta slučaju i da je kompletan proces proizvodnje – od kontrole voća na plantažama, preko fermentacije, destilacije, pa do odležavanja, strogo kontroliše u savremenoj laboratoriji. U njoj se na gasnom hromatografu prati kvalitet svih rakija. Takođe, saznajemo da rakije koje se kod njih proizvode konstantno moraju da ispunjavaju stroge standarde kvaliteta, čemu svedoče brojne sertifikacije i nagrade osvojene na lokalnim i međunarodnim manifestacijama.

Srebro u Beču

Činjenice govore kako je Premier Vilijamovka nekoliko puta osvojila zlatnu medalju na Novosadskom sajmu. Takođe je pre devet godina dobila zlato u Beogradu, na Nacionalnom takmičenju za najbolja vina i rakije. U istom periodu dobitnica je zlata u Osečini, a i nekoliko puta je ponela laskavu titulu „Najbolje iz Vojvodine“. Nagrađena je zlatom u Mađarskoj, kao i srebrom u Beču. Naš sagovornik ističe da ovo srebro sija jače od svakog zlata, posebno što su prestižnu nagradu dodelili Austrijanci, koji vrlo izvesno proizvode najbolje rakije od kruške.

Promont Group

Podsećanja radi, Promont Group je osnovana 1958. godine u Novom Sadu, a Promont Distillery se priključila 2010. godine. Ovde se na godišnjem nivou proizvede oko 100.000 litara rakije godišnje, od čega 25 do 30 odsto udeo ima rakija Premier Viljamovka. Svaka njihova rakija se proizvodi u tačno određeno vreme, a njena proizvodnja zavisi od doba godine i sazrevanja određenih vrsta voća. U ponudi, pored rakije od kruške, imaju i rakiju od šljive, odležalu rakiju od šljive u hrastovim buradima, rakiju od kajsije, dunje, kao i lozovu rakiju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu