VOTKA Ukus koji se stvarao duže od hiljadu godina

Votka

Votka je spirit prefinjenog ukusa, koji se stvarao duže od hiljadu godina, a ovo je priča kako smo došli od pića ruskih kmetova do brendova kao što su Haku ili Belweder

Za votku se kaže da je za iskusne sjajno, a za početnike opasno po život žestoko alkoholno piće. Takođe, za ovaj planetarno poznat spirit tvrde da može da ostavi duboku traumu, ukoliko se ispija na pogrešan način. Ništa čudno, jer votka, od svog postojanja do danas, ima vrlo interesantnu i burnu istoriju. Votka vodi poreklo iz Istočne Evrope, a zbog svoje planetarne popularnosti danas se proizvodi bukvalno na svim kontinentima. Prilikom njene destilacije ne postoji neka preterana mudrost, jer je princip destilovanja manje – više isti u svim državama u kojima se proizvodi.

Providna i bez mirisa

Njen osnov jeste destilovani alkohol, razređen sa proključalom vodom. Međutim posebnu draž joj daju dodaci, koji se koriste pri proizvodnji, a tu spadaju šećer, natrijum karbonat, biljne mešavine, raž, ječam, krompir, paradajz, ali i pirinač. Praktično, od čega će biti napravljena zavisi isključivo od države u kojoj se proizvodi. Zbog specifičnog načina filtracije votka je skoro uvek providna i bez mirisa, a odatle i potiče njeno ime, jer na ruskom, odnosno poljskom označava vodu.

Čije je votka nacionalno piće

Iako se i dalje nagađa čija je votka piće, činjenica je da su njenu zvaničnu proizvodnju počeli Rusi krajem 9. veka. Ipak, kao i kod ostalih vrsta alkoholnih pića i kod ovog se vodi mini rat, jer Poljaci tvrde da su je oni destilovali vek pre Rusa. Međutim, istorijske činjenice govore da je ovo piće proizvedeno u Poljskoj tek u 11. veku. Njen prvobitan naziv bio je gorzalka i korišćena je za lečenje. Nakon burnih dešavanja, votka je konačno u 14. veku u Moskvi proglašena za rusko nacionalno piće. Dva veka kasnije je ovu titulu ponela u Poljskoj, ali i u Finskoj. Iako je osnova prilikom njene proizvodnje ista, ipak svaka država je destiluje na svojstven i drugačiji način i zato njen ukus i aroma zavise isključivo od države u kojoj se proizvodi.  I bez obzira na nove trendove i dalje su najveći proizvođači votke Rusija i Ukrajina. Kada je reč o proizvodnji ona se u obe zemlje destiluje na identičan način, a dobija se destilacijom raznih vrsta žitarica.

Rusija VS Ukrajina

Zato ukoliko volite standardnu rusku votku trebalo bi da znate da je ona najčešće bez boje i mirisa, a često nema svoju karakterističnu aromu. Međutim, valjalo bi istaći kako poslednjih godina, pri proizvodnji votke destilerije koriste i razno aromatično bilje, a sve zarad razbijanja monotonije, ali i da bi privukli što više mlađih konzumenata. Mnogi se slažu kako je pravi predstavnik standardne ruske votke Moskovskaya Osobaya, a reč je o jednom od najstarijih brendova votke, čija je istorija vezana još za Rusko carstvo. Recept je upotpunjen 1938. godine i od tada do danas ga proizvođači nisu menjali niti dirali. Moskovskaya votka prolazi trostruku destilaciju i trostruko čišćenje i zato ima svežu i blago pikantnu aromu, glatka je i ne ostavlja težak miris. Mrtvu trku sa Rusima vode Ukrajinci, koji takođe konzumentima nude široku lepezu premium votki.

Horilka

U Ukrajini je najpopularnija horilka, za koju još kažu da je sinonim za ukrajinsku votku. Prema poslednjim istraživanjima stručnjaka iz Rusije, Švedske i Finske, ukrajinska votka, odnosno horilka, proglašena je za piće najboljeg svetskog kvaliteta. Inače, votka koja dolazi iz Ukrajine najčešće se dobija destilacijom žita, krompira, meda i šećerne repe. U ovoj državi  votka ima jednak status kao i u Rusiji. Horilka je karakteristična po žestokom ukusu i aromi, a sadrži između 40 i 80 odsto alkohola.

Belweder votka

Naravno, treba napomenuti da i Poljaci imaju votku odličnog kvaliteta, a pri proizvodnji koriste paradajz i žitarice, od kojih je raž najčešće zastupljen. Zbog procesa proizvodnje, one ne sadrže aditive i šećere. Zbog načina destilacije i visokog procenta raži obično su elegantnog, balansiranog, suptilnog, statkastog i punog ukusa. Jedna od najpoznatijih poljskih votki je Belweder-e, koja je dobila naziv po predsedničkoj palati Belweder. Brend je prvi put lansiran ne tako davne 1996. godine i to u Americi, kao prva luksuzna premium votka. Prepoznatljiva je i po tome što je votka Belweder-e jedno od zvaničnih pića čuvenog agenta 007, James Bonda. Proizvodi se isključivo od određene sorte raži – dankowskie, četvorostrukom destilacijom, kako bi se dobio specifičan karakter koji krasi ovu votku.

Absolut votka

Naravno i države poput Finske, Švedske i Litvanije mogu da se pohvale proizvodnim kapacitetima, s tim što pri destilaciji najčešće koriste pšenicu. Zato votke s ovih podneblja imaju karakterističnui bogatu, punu teksturu i kompleksan ukus. Osim toga, vrlo su pitke i sa izrazitim obeležjem žitarica, često praćene naznakama suvog voća. Najpoznatija švedska votka jeste Absolut votka, koja se proizvodi od 1879. godine. Međutim, ovaj brend je predstavljen na globalnom tržištu tek 1979. godine i od tada do danas njena popularnost vrtoglavo raste. Proizvodi se od ozime pšenice, a da bi je proizveli Šveđani godišnje potroše oko 80.000 tona pšenice. Vrlo je pitka, a posebno je omiljena u koktelima.

Smirnoff votka

Iako većina ljudi votku povezuje sa Rusijom i drugim teritorijama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, postoji iznenađujuće veliki broj vrhunskih votki koje se prave u Sjedinjenim Državama. Naime, Amerikanci pedesetih godina prošlog veka postaju veliki potrošač votke, toliko veliki da je ovo piće po popularnosti zasenilo čak i burbon. Zato je i Smirnoff odavno shvatio da bi bilo jeftinije da svoju votku proizvodi u Americi, a ne u Rusiji. Ipak, Smirnoff ne spada u kategoriju američke votke, iako se proizvodi tamo. U SAD, ali i u Kanadi votka se dobija destilacijom melase i žitarica. Pri destilaciji votke najčešće mešaju pšenicu, raž i kukuruz.

Haku votka

Zato je američka votka slađa od evropske i često sadrži aromu vanile, koja je rezultat upravo tih mešavima. Verovali ili ne, votka se proizvodi i u dalekom Japanu, a za njenu proizvodnju najčešće se koristi beli pirinač. Haku je jedna od najpoznatijih votki ove zemlje i proizvodi se u destileriji Suntori. Naziv Haku na japanskom znači „beli“ i odnosi se na japanski beli pirinač, od kojeg se ovaj destilat dobija. Prolazi kroz nekoliko procesa destilacije i zbog toga  je aromatizovana i pitka. Haku je danas jedna od najcenjenijih votki, te votka koja se proizvodi craft metodom. Ona je kremaste strukture, prefinjenog i mekanog ukusa, sa finim ukusom belog pirinča i dugom elegantnom završnicom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu