Destilerija Zarić otkriva tajnu Nirvane

Destilerija Zarić

Kako se pravi najbolja rakija od kruške, koja je proglašena najboljom rakijom u svetu, otkriva Milan Zarić, vlasnik Destilerije Zarić

Kruška to slatko i sočno voće, koje sadrži obilje prirodnih nutritijenata, minerala i vitamina,  opravdano se nalazi na listi najzdravijih namirnica na svetu. Sem što je ukusna i zdrava, kruška je zahvalna za preradu i zato je vrlo popularna među destilerima u Srbiji. Ukoliko joj se pristupi sa puno znanja dobija se rakija prefinjenog ukusa, istančanog mirisa i neverovatnog kvaliteta. Rakija od kruške može da se proizvodi od raznih sorti, a najpoznatija i najdominantnija na našem podneblju jeste sorta kruška vilijam. Upravo zbog toga, praktično da ne postoji destilerija, sa ovih prostora, koja ne proizvodi rakiju od ove plemenitu i raskošne sorte.

Nirvana iz destilerije Zarić

Međutim, samo nekolicina je uspela da sa svojim premium proizvodima uzdrma svetsku scenu spirita. Jedna takva, koja je stala „rame uz rame“ uz prepoznatljive viskije i konjake, je rakija vilijamovka Nirvana, koju proizvodi Destilerija Zarić iz Kosjerića. Nirvana je svojim originalnim i nesvakidašnjim ukusom i mirisom uspela da zaseni mnoge popularne brendove, a sve zahvaljujući vlasniku destilerije Milanu Zariću, koji kako sam kaže – samo je nastavio s baštinom, koju su mu pradeda i deda ostavili u amanet.  S obzirom na to da je Milan Zarić pripadnik mlađe generacije, on je prepoznao savremene ukuse i uz pomoć tehnologa dr Marka Ljekočevića,  otišao i korak dalje spojivši tradicionalna načela sa modernom tehnologijom.  Ova modernizacija mu se svakako isplatila, jer je tržište, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, dobro reagovalo na ukuse rakija koje izlaze iz destilerije Zarić.

Rakija od kruške prepoznata u svetu

U širokoj paleti proizvoda visoko je odskočila rakija vilijamovka Nirvana, koja je zbog svog punog, nežnog i suptilnog ukusa pobrala brojne svetske prestižne nagrade. Nirvana je prošle godine u Briselu nagrađena velikom zlatnom medaljom, na najprestižnijem svetskom ocenjivanju jakih alkoholnih pića – SPIRIT SELECTION BY CONCOURS MONDIAL. Svemu ovome treba dodati da je stručni žiri, od 1.400 uzoraka iz celog sveta, istu ovu rakiju po svom kvalitetu stavio na šesto mesto. Takođe, Nirvana je 2016. ponela i duplu zlatnu medalju, na svetskom ocenjivanju u Las Vegasu – WSWA 73rd ANNUAL CONVENTION & EXPOSITION. Ipak, destileriji Zarić najveća je nagrada ona koju svakodnevno dobija od konzumenata, koji uživaju u rakiji vilijamovki, a kako i ne bi jer se svi slažu kako već od prvog  gutljala dožive svojevrstan Zen.

U čemu je tajna dobre rakije od kruške

Stoga nas je logičan splet okolnosti odveo do Milana Zarića, kako bismo saznali u čemu leži tajna dobre rakije od kruške, kao i na koji način se dobija vrhunski destilat od kruške.

– Nema tu preterane mudrosti. Kako bi se dobila kvalitetna rakija potrebna je posvećenost, disciplina i ogromna ljubav prema poslu. Moto naše destilerije se zasniva na tome da svaka rakija mora da poseduje svoj lični pečat, kao i da pri konzumaciji ima identičan ukus voća od kojeg se proizvodii. Kako bismo dobili rakije vrhunskog kvaliteta, sarađujemo sa većim brojem gazdinstava iz Srbije, od kojih nabavljamo voće. Dugi niz godina poslujemo sa proverenim domaćinstvima, koja su nam kao porodica. Kruške za proizvodnju rakije dopremamo iz dva domaćistva, jedno je u Tavniku, a drugo u Zaječaru. Naše rakije, uključujući i rakiju vilijamovku Nirvanu, se proizvode isključivo od konzumnog voća, koje se bere tek kada je plod u punoj zrelosti – objašnjva Milan Zarić.

Bez dobre kruške, nema dobre rakije

A kako bi se proizvela rakija vrhunskog kvaliteta proces proizvodnje nije ni malo jednostavan. Zapravo pečenje rakije počinje u voćnjaku, kada se beru one najsočnije i najslađe kruške. Nakon toga se pakuju u gajbice, a kasnije i  dopremaju do destilerije gde počinje alhemijski postupak pretakanja zrelog voća u najfiniji voćni destilat. Za fermentaciju se koriste isključivo čisti i prethodno oprani plodovi, a strogo se kontroliše i proces proizvodnje. Naš sagovornik naglašava, da nipošto ne sme da dođe do prevrelosti kljuka, te kroz šalu dodaje da se svi zaposleni dok proizvode rakiju, uključujući i njega, ponašaju kao samuraji, jer je u tim momentima sve podređeno vremenu koje igra presudnu ulogu.

Tradicija i moderna tehnologija

Drugim rečima, u ovoj destileriji se tačno u sat zna kada se koja radnja izvodi. Naime, kljuk se destiluje na tačno određenoj temperaturi, a posle dobijanja prvenca uklanja se patoka. Zatim sledi prepek, odnosno dvostruka destilacija, da bi kasnije destilat odležavao tri godine u sudovima od inoksa. Važno je i napomenuti da se rakija pre flaširanja filtrira.

– Za svaku od ovih radnji potrebno je mnogo znanja i iskustva, ali bez novih i savremenih tehničkih dostignuća ne bismo bili tu gde jesmo. Kada se spoje tradicija sa modernom tehnologijom i znanjem dobija se rakija vilijamovka Nirvana, koja ima identičan ukus kao i kruška, koja kada se zagrize ispušta najfinije sokove. Taj osećaj punoće u ustima stvara i Nirvana, koja je nežna i suptilna na mirisu i ukusu, a opet jakog i zaokruženog bukea  – naglašava Zarić.

Kako otvoriti strana tržišta za rakiju od kruške

Ono što je veoma važno jeste i činjenica da su stranci, a posebno Amerikanci, prepoznali kvalitet njihove rakije i zato se ona uveliko prodaje u ekskluzivnim restoranima i specijalizovanim prodavnicama spirita u SAD. Upitan da li naša rakija od kruške može da se probije na inostrano tržište, Milan Zarić objašnjava da može, ali da bi se to desilo moraju i da se ispune pojedini uslovi.

– U Srbiji se generalno iz godine u godinu popravlja kvalitet rakije, a i sve je više destilerija koje proizvode destilate vrhunskog kvaliteta. Primera radi i rakija od kajsije, koja se proizvodi u destileriji Hubert, ponela je nekoliko velikih zlatnih medalja.  Međutim sve to nije dovoljno da bi se prepoznao kvalitet domaće rakije, kao što stranci uveliko prepoznaju džin, votku ili viski. Da bi se probili na svetsko tržište, svakako bi trebalo mnogo više edukacije konzumenata. Osim toga trebalo bi više da se predstavljamo na međunarodnim manifestacijama i sajmovima, kako bi na što bolji način stranim konzumentima prezentovali i približili te fine i suptilne voćne arome koje mogu da pruže isključivo voćne rakije – zaključio je Zarić.

Destilerija Zarić, jedna od najsavremenijih srpskih destilerija

Inače, porodica Zarić poseduje jednu od najsavremenijih destilerija rakije u jugoistočnoj Evropi, a posluju od davne 1946. godine. U svetu spirita veoma su cenjeni i poznati i po proizvodnji rakije od šljive Kraljica, koja je jedina srpska rakija sa zaštićenim geografskim poreklom.  Uz nju staje i jedinstveni destilat Kralj, pravljen od vina šljive, koji je destilovan metodom konjaka i koji dugo odležava u hrastovim buradima. Pored ova dva destilata od šljive, tu je i  prepoznatljiva Nostalgija, rakija od dunje, ali i medovača Medena. Pored nabrojanih destilata, s ponosom ističu i rakiju od maline, pod imenom Opsesija – veoma retka, neobična i specifična, koja je namenjena hedonistima i onima koji cene neuobičajene proizvode.

Destilerija Zarić je nastala na tradiciji i u prostoru nekadašnje destilerije rakije Povlen, a od tada do danas nižu nagrade i priznanja koje su siguran dokaz da je njihova rakija prava voćna i visokog kvaliteta. Proizvodni kapacitet destilerije su  oko milion litara godišnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu