ISTRAŽUJEMO Zbog čega je džin sve popularniji

džin sve popularniji

Istražujemo da li su mirisi i arome, koji obaraju s nogu, razlog zbog čega je džin sve popularniji kod konzumenata u Srbiji

Džin je ponovo popularan i to čist i u koktelima. Ovaj svetski „džin-bum“ podstakli su novi brendovi koji imaju tu moć da ispune nepce neobičnim biljnim mešavinama. Džin je omiljen i među mlađom populacijom, jer se najčešće vezuje za opuštanje, leto, odmor, uživanje i žurke na plaži. Za mnoge barmene je  bio i ostao destilat broj 1, pošto je zahvalan za mešavinu s drugim pićima. Kompleksnost i bogatstvo ukusa i bogatih aroma čine ga nezaobilaznim gostom u svim barovima i restoranima. Bez njega ne može da se zamisli ni kućna kolekcija alkoholnih pića, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Srpske destilerije proizvode džin

Sve su to razlozi zbog kojih i sve više domaćih destilerija u svojoj ponudi, osim domaćih rakija, proizvode i destilat od kleke. U Srbiji se najčešće pravi London Dry džin, s tim što je svaka travka ubrana u netaknutoj prirodi domaćih visoravni i planina. Ipak, bez obzira na to u kojoj zemlji se proizvodi osnovi proces proizvodnje mora svugde i podjednako da se ispoštuje. Glavni sastojak originalnog džina je plod kleke, koji zajedno sa ostalim biljkama odležava u plodovima grožđa. Nakon toga ova masa se podvrgava destilaciji i tako se dobija najčešće bezbojan destilat, koji poseduje specifičan miris kleke i drugog začinskog biljaka.

Kako smo došli do džina

Ovo alkoholno piće ima burnu prošlost, od dana kada je sasvim slučajno proizveden u 17. veku u Holandiji. Džin se prvenstveno koristio u medicinske svrhe, a njega je izumeo holandski lekar Francisko Silvius. Naime, u želji da pomogne ljudima koji su patili od bubrežnih i želudačnih bolesti, ovaj doktor je spojio plodove kleke i drugog lekovitog bilja, da bi sve to zajedno kasnije natopio u alkohol. Lek od kleke je isprobao na svojim pacijentima, ali na njegovo iznenađenje umesto da ga koriste u svrhu lečenja, mnogi su ga ispijali u nenormalnim količinama. Iako se prvenstveno proizvodio isključivo u Holandiji, vrlo brzo se njegova popularnost proširila i na Englesku, a to je razlog što je sada ova ostrvska zemlja vodeći proizvođač ovog destilata. Najpolularnija vrsta džina jeste London Dry džin, u koji se ne dodaje šećer, a odmah potom i plimutski džin, spravljen od miksa različitih biljaka. U poslednje vreme sve su popularnije i holandske vrste džina, proizvedene po originalnim recepturama iz 17. veka.

Odlična ponuda džina u Srbiji

Domaće tržište može da se pohvali sa izuzetno bogatom ponudom ovog pića, jer se konzumentima nude kako domaći, tako i destilati iz uvoza. Veliki je broj uvoznika i distributera koji u svojoj ponudi imaju džin, a jedan od njih je i beogradska kompanija Calix. U ponudi imaju poznate i manje poznate  brendove, koji dolaze iz zemalja poput Engleske, Francuske, Portugala, Nemačke, Španije, Italije i Norveške, ali i iz Srbije. Pored velikog izbora džina, važno je istaći da imaju destilate kako niže, tako i više cenovne kategorije. U ponudi imaju vrlo zanimljiv London Dry džin Perun, koji je domaće proizvodnje, a proizvodi se u istoimenoj destileriji – destileriji Perun. Džin Perun poseduje izražene biljne i citrusne note, lake je teksture i odlikuje ga fini ukus dobijen destilacijom 14 vrsta aromatičnog bilja. Većina bilja je autentičnog srpskog porekla.

Preporuka džina dostupnog kod nas

Da proizvodnja džina nije rezervisana samo za Holandiju i Englesku, govori činjenica da Španci itekako mogu da se pohvale kvalitetnim proizvodom od kleke i aromatičnih biljaka, koji je namenjen ljubiteljima mediteranskih ukusa. Jedan od cenjenijih je džin Le Tribute koji dolazi iz MG destilerije. Reč je o suvom džinu koji sadrži snažnu aromu citrusa i kleke.

Vrlo je interasantan i brend Crafter’s Aromatic Flower koji se proizvodi u letonskoj AS Liviko destileriji. On spada u kategoriju kraft destilata, a dobija se mešavinom 12 aromatičnih botaničkih biljaka. Cvetovi šipka, ruže, kamilice, lavande i zove odgovorni su za sladak i pun karakter ovog džina, dok mu komorač, narandža, limun, korijander i juzu limun daju svežinu i začinjen karakter. Ekstrakt cveta šipka poseduje poseban pigment koji ovom destilatu daje bakarnu boju, te u kombinaciji sa tonikom, piće postaje svetlo ružičaste boje.

Holandski džin

Obožavaoci klasike, mogu da probaju holandski London Dry džin, koji pripada klasičnom stilu proizvodnje džina, a proizvodi se u destileriji Toorank productions BV. Ovaj džin spravlja se od kleke, vanile, citrusa, đumbira i korijandera. Sve to mu daje ukus klasičnog suvog džina. Odličan je i preporučuje se za pripremu koktela Dry Martini.

Valja naglasiti da se u pojedine vrste džina dodaju i razni aromati, te oni kao takvi već podsećaju na koktele, jer sadrže i manji procenat alkohola. Ova pojava sve više uzima maha zadnjih godina, te se stiče utisak da proizvođači džina na ovaj način targetiraju mlađe konzumente.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu