ISTRAŽUJEMO Zbog čega je džin sve popularniji

džin sve popularniji

Istražujemo da li su mirisi i arome, koji obaraju s nogu, razlog zbog čega je džin sve popularniji kod konzumenata u Srbiji

Džin je ponovo popularan i to čist i u koktelima. Ovaj svetski „džin-bum“ podstakli su novi brendovi koji imaju tu moć da ispune nepce neobičnim biljnim mešavinama. Džin je omiljen i među mlađom populacijom, jer se najčešće vezuje za opuštanje, leto, odmor, uživanje i žurke na plaži. Za mnoge barmene je  bio i ostao destilat broj 1, pošto je zahvalan za mešavinu s drugim pićima. Kompleksnost i bogatstvo ukusa i bogatih aroma čine ga nezaobilaznim gostom u svim barovima i restoranima. Bez njega ne može da se zamisli ni kućna kolekcija alkoholnih pića, naročito tokom vrelih letnjih dana.

Srpske destilerije proizvode džin

Sve su to razlozi zbog kojih i sve više domaćih destilerija u svojoj ponudi, osim domaćih rakija, proizvode i destilat od kleke. U Srbiji se najčešće pravi London Dry džin, s tim što je svaka travka ubrana u netaknutoj prirodi domaćih visoravni i planina. Ipak, bez obzira na to u kojoj zemlji se proizvodi osnovi proces proizvodnje mora svugde i podjednako da se ispoštuje. Glavni sastojak originalnog džina je plod kleke, koji zajedno sa ostalim biljkama odležava u plodovima grožđa. Nakon toga ova masa se podvrgava destilaciji i tako se dobija najčešće bezbojan destilat, koji poseduje specifičan miris kleke i drugog začinskog biljaka.

Kako smo došli do džina

Ovo alkoholno piće ima burnu prošlost, od dana kada je sasvim slučajno proizveden u 17. veku u Holandiji. Džin se prvenstveno koristio u medicinske svrhe, a njega je izumeo holandski lekar Francisko Silvius. Naime, u želji da pomogne ljudima koji su patili od bubrežnih i želudačnih bolesti, ovaj doktor je spojio plodove kleke i drugog lekovitog bilja, da bi sve to zajedno kasnije natopio u alkohol. Lek od kleke je isprobao na svojim pacijentima, ali na njegovo iznenađenje umesto da ga koriste u svrhu lečenja, mnogi su ga ispijali u nenormalnim količinama. Iako se prvenstveno proizvodio isključivo u Holandiji, vrlo brzo se njegova popularnost proširila i na Englesku, a to je razlog što je sada ova ostrvska zemlja vodeći proizvođač ovog destilata. Najpolularnija vrsta džina jeste London Dry džin, u koji se ne dodaje šećer, a odmah potom i plimutski džin, spravljen od miksa različitih biljaka. U poslednje vreme sve su popularnije i holandske vrste džina, proizvedene po originalnim recepturama iz 17. veka.

Odlična ponuda džina u Srbiji

Domaće tržište može da se pohvali sa izuzetno bogatom ponudom ovog pića, jer se konzumentima nude kako domaći, tako i destilati iz uvoza. Veliki je broj uvoznika i distributera koji u svojoj ponudi imaju džin, a jedan od njih je i beogradska kompanija Calix. U ponudi imaju poznate i manje poznate  brendove, koji dolaze iz zemalja poput Engleske, Francuske, Portugala, Nemačke, Španije, Italije i Norveške, ali i iz Srbije. Pored velikog izbora džina, važno je istaći da imaju destilate kako niže, tako i više cenovne kategorije. U ponudi imaju vrlo zanimljiv London Dry džin Perun, koji je domaće proizvodnje, a proizvodi se u istoimenoj destileriji – destileriji Perun. Džin Perun poseduje izražene biljne i citrusne note, lake je teksture i odlikuje ga fini ukus dobijen destilacijom 14 vrsta aromatičnog bilja. Većina bilja je autentičnog srpskog porekla.

Preporuka džina dostupnog kod nas

Da proizvodnja džina nije rezervisana samo za Holandiju i Englesku, govori činjenica da Španci itekako mogu da se pohvale kvalitetnim proizvodom od kleke i aromatičnih biljaka, koji je namenjen ljubiteljima mediteranskih ukusa. Jedan od cenjenijih je džin Le Tribute koji dolazi iz MG destilerije. Reč je o suvom džinu koji sadrži snažnu aromu citrusa i kleke.

Vrlo je interasantan i brend Crafter’s Aromatic Flower koji se proizvodi u letonskoj AS Liviko destileriji. On spada u kategoriju kraft destilata, a dobija se mešavinom 12 aromatičnih botaničkih biljaka. Cvetovi šipka, ruže, kamilice, lavande i zove odgovorni su za sladak i pun karakter ovog džina, dok mu komorač, narandža, limun, korijander i juzu limun daju svežinu i začinjen karakter. Ekstrakt cveta šipka poseduje poseban pigment koji ovom destilatu daje bakarnu boju, te u kombinaciji sa tonikom, piće postaje svetlo ružičaste boje.

Holandski džin

Obožavaoci klasike, mogu da probaju holandski London Dry džin, koji pripada klasičnom stilu proizvodnje džina, a proizvodi se u destileriji Toorank productions BV. Ovaj džin spravlja se od kleke, vanile, citrusa, đumbira i korijandera. Sve to mu daje ukus klasičnog suvog džina. Odličan je i preporučuje se za pripremu koktela Dry Martini.

Valja naglasiti da se u pojedine vrste džina dodaju i razni aromati, te oni kao takvi već podsećaju na koktele, jer sadrže i manji procenat alkohola. Ova pojava sve više uzima maha zadnjih godina, te se stiče utisak da proizvođači džina na ovaj način targetiraju mlađe konzumente.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.