KONJAK Serviranje i ispijanje

KONJAK Serviranje i ispijanje

Ukoliko je serviranje i ispijanje konjaka pravilno trebalo bi da se prepliću tri talasa aromatičnosti

Konjak se dobija dvostrukom destilacijom vina, a popularno se naziva i „eau-di-vie“ što u prevodu označava „voda života“ koja se kasnije pretače u hrastovu burad. Da bi se dobio specifičan ukus, miris i aroma destilat treba da odleži najmanje dve godine, premda većina stari i mnogo duže od zakonskih propisa. Ovaj prefinjeni brendi nazivaju i pićem kraljeva, najviše zbog postupka proizvodnje u kojoj se akcenat stavlja na ukus, boju, miris i aromu. Sve ovo su razlozi zbog kojih postoje strogo definisana pravila prilikom njegovog serviranja i ispijanja. Master blenderi najpopularnijih brendiranih konjaka neretko podsećaju konzumente kako pravila prilikom serviranja i ispijanja moraju da se poštuju, kao i da su ona podjednako ista za sve na zemaljskoj kugli.

Temperatura serviranja konjaka

Većina tradicionalista smatra da se u konjak nikada, ali baš nikada ne dodaju kockice leda, jer je to po njihovom mišljenju veliki greh. Čak ga porede i s jednim od smrtnih grehova. Međutim, mnogi više i ne haju za priče i stara pravila, te ovaj destilat sve češće ispijaju i na nižim temperaturama. Ali, ako želite da osetite njegovu izvornu aromu trebalo bi da ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi, a najidealnija je ona od 15 stepeni Celzijusa. Ipak, treba voditi računa da se konjak ne pregreje, jer tada nije baš preterano ukusan. Idealna temperatura konjaka se dobija uz pomoć zagrevanja čaše u ruci, jer navodno jedino se tada ispuštaju njemu svojstveni aromati.

Čaša za konjak

Kako bi se osetila punoća ukusa valjalo bi sipati ga u adekvatnu čašu. Na tržištu postoji nekoliko vrsta čaša koje su dozvoljene pri serviranju konjaka, a najpopularnija među konzumentima jeste tzv. Tulipan čaša, pošto se na njenim rubovima koncentriše sva aroma koja se oseti već pri prvom dodiru s usnama. Dozvoljeno je i da se ispija iz čaše trbušastog oblika, jer se na njenom vrhu zadržavaju sva isparenja destilata koja daju posebnu draž pri svakom novom gutljaju. Pojedini ljubitelji preferiraju balon čaše, jer staklo prijanja uz čitav dlan.  U većini slučajeva poštuju se i stara dobra ugostiteljska pravila, koja se primenjuju u ekskluzivnim restoranima širom sveta. Pravilo je jednostavno, konobar servira čašu za konjak na dezertni tanjir, na kom se nalazi bela salveta s čašom za viski. Nakon toga se u čašu za viski sipa vrela voda, a zatim se na nju stavi čaša za konjak u koju se kasnije dosipa popijeni destilat. Vrela voda u čaši za viski služi za održavanje toplote konjaka, a uz ovako servirano piće obavezno se poslužuju dva do tri zrna sušene kafe, radi boljeg ukusa pića. Valjalo bi ispoštovati i određena načela pri sipanja konjaka, a koja naglašavaju da tečnost ne bi smela da pređe gornju granicu najšireg dela čaše.

Ispijanje konjaka

Kada ste sva ova pravila ispoštovali, ostalo je još jedno koje se odnosi na samo ispijanje konjaka. Istinski poznavaoci konjaka ni u najgoroj noćnoj mori neće ga popiti „na ex“, nego će ga lagano ispijati zarad užitka. Ukoliko se konjak ispija na pravilan način, trebalo bi da se prepliću tri talasa aromatičnosti. Prvi talas oseti se već pri prinošenju usnama, drugi je veoma intenzivan u usnoj duplji, dok treći dominira dok klizi niz ždrelo. Ukoliko je konjak kvalitetan, pri prvom susretu bi trebalo da se osete nežni tonovi hrastovine, karamele ili vanile, kod zadržavanja destilata u ustima dominiraju voćni ukusi, a u momentu gutljaja prožimaju se fine arome zemljanih tonova. Mnogi konzumenti imaju običaj da promućkaju konjak po ustima pre nego što ga progutaju. Ovakav način ispijanja naziva se „quene de paon“ što u prevodu znači paunov rep, jer baš kao što ova ptica poseduje široku paletu boja na repu, tako i konzumenti konjaka osete raznovrsne bogate arome –  od prvog gutljaja, pa sve do završnice.

Pravila su da se krše

Međutim, poslednjih godina sve veći broj proizvođača apeluje na konzumente da se ne drže striktnih pravila koja su nastala pre više vekova. Veliki poznavalac konjaka i ambasador kompanije Hennessy, Francuz Žan-Mišel Koše, na svojim predavanjima često voli da kaže kako je jedna od najvećih zabluda ona da čaša za konjak mora da bude zagrejana. Takođe ističe da nije tačno da konjak ne sme da se pije s ledom, kao i da ne treba da se stavlja u koktele. Poruka ovog Francuza je vrlo jednostavna i glasi:  „Kod konjaka je dopušteno baš sve, osim ne popiti ga“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu