KAKO PREPOZNATI KVALITETNU RAKIJU Obratite pažnju na detalje

pruna rakija

Kako biste znali da na izložbenom štandu festivala konzumirate kvalitetnu rakiju veoma je važno da obratite pažnju na njene karakteristike, odnosno kakvog je ona ukusa, mirisa, boje i arome, ali i kakav vam je celokupni doživljaj

Kada se postavi pitanje „Koji je najpoznatiji srpski nacionalni brend?“, svi će uglavnom odgovoriti isto – rakija od šljive. To jeste istina, ali u Srbiji se proizvode i rakije od drugih vrsta voća, a najčešće od dunje, kruške, kajsije i jabuke, mada se u ponudi mogu videti i one od maline, kupine, borovnice ili ribizle. S obzirom na to da naša država nema nacionalnu strategiju o proizvodnji rakije i danas svako može da je peče, mnogim konzmentima je teško da prepoznaju onu kvalitetnu.

Nelegalna rakija veliki problem

U Srbiji se vekovima peče rakija i svako ima svoj recept koji je nasledio od predaka. Međutim, svedoci smo kako se u poslednje vreme sve više proizvođača reklamira i prodaje rakiju na raznim manifestacijama, seoskim slavama i vašarima, a da pri tome njihovi proizvodi nisu prošli zdravstveno-bezbednosnu kontrolu, niti poseduju bilo kakav sertifikat da je rakija proizvedena po HASAP sistemu.

Naime, sem lepe ambalaže i interesantne etikete, ne poseduju čak ni akciznu markicu, pa u tim slučajevima konzumenti zapravo i ne znaju kakvog kvaliteta je rakija koju su kupili. Nažalost, ima i onih koji u rakiju dodaju različite sastojke kako bi povećali količinu ili poboljšali aromatske komplekse, ali takvo jako alkoholno piće ne može i ne sme da nosi ime rakija. Kako onda prepoznati kvalitetnu rakiju?

Zapravo, cela priča leži u registrovanim destilerijama, koje po pravilu izdvajaju više novca za voće prve klase, kvalitetnu opremu i posude za čuvanje i odležavanje destilata. Takođe, one moraju da imaju i zaposlene tehnologe, što opet podrazumeva ozbiljnost u kreiranju rakije. Kada se sve ovo uzme u obzir, najveći broj registrovanih destilerija mora da prodaje kvalitetnu rakiju, da bi opstali na tržištu.

Nisu sve iste

Kako biste znali da konzumirate kvalitetnu rakiju veoma je važno da se obrati pažnja na njene karakteristike odnosno kakvog je ona ukusa, mirisa, boje i arome. To konkretno znači da rakije premium kvaliteta ne smeju da odstupaju od svojih organoleptičkih osobina, bez obzira na to koje su godine proizvedene i u kojoj seriji i količini. Prvi susret sa kvalitetnom rakijom nastaje dok je ona još u flaši – treba da je jasno definisana boja, koja bi po pravilu trebalo da bude bistra i čista i bez bilo kakvih zamućena.

Kada govorimo o mirisu kvalitetne rakije, on ne bi smeo da bude intenzivan, jer rakije premium kvaliteta najčešće ne poseduju jak i „naparfemisan“ miris. Kvalitetne rakije najčešće poseduju suptilan miris koji se dobija iz sorte voća od koje se rakija proizvodi. Što znači da se ove arome naziru tek kada se čaša približi ka nosu i ustima. Takođe rakije premium kvaliteta odlikuje ukus već pri prvom gutljaju, koji bi po pravilu trebalo da bude pun i snažan sa jasno formiranim notama voća – kao da jedete jabuku, krušku šljivu, dunju…

Idealna količina alkohola

U kvalitetnim rakijama i rakijama premium kvaliteta ne smeju da se osete prenaglašene arome voća, niti one smeju da budu previše slatke. Kvalitetne rakije najčešće sadrže između 40 i 42 odsto alkohola. Kada govorimo o bezbojnim rakijama poput jabuke, kajsije ili kruške one bi po pravilu trebalo da budu kristalno providne, a kada se prinesu nosu, u zavisnosti od vrste voća, trebalo bi da se osete cvetne arome i sortnost voća. U završnici kvalitetnih „belih“ rakija najčešće dominira ukus pekmeza ili orašastog voća.

rakija festivali

Tako primera radi vilijamovka ima vrlo specifičan ukus miris i aromu, a njen kvalitet se prepoznaje po bistrini, voćnom mirisu i osvežavajućem ukusu. S druge strane rakije od šljive i dunje mogu da budu bezbojne, a ukoliko odležavaju dobijaju sasvim novu dimenzuju –  starenjem u hrastovim buradima dobijaju na boji, bukeu i aromi. Upravo način odležavanja i starenja, šljivovici i dunjevači daje široku lepezu novih ukusa i aroma. Premium i ultra premium rakija od šljive neretko može da parira singl maltu i konjaku, dok kvalitetna rakija od dunje poseduje pomalo opor ukus voća od kog se proizvodi i elegantni aromatski kompleks.

Kako da izaberete pravu destileriju

Naravno, još jedno pravilo koje je vrlo važno jeste izbor destilerije čije rakije degustirate na festivalu. Pravilnim izborom destilerije možete biti sigurni da rakija koju konzumirate poseduje garanciju kvaliteta. Rakija iz ozbiljne destilerije mora da poseduje istaknutu deklaraciju sa imenom proizvođača, poreklom, vrstom voća od kojeg je napravljena rakija, godinom proizvodnje i stepenom alkohola.

Dobra vest je da će vodeće srpske destilerije koje proizvode rakije premium kvaliteta svoje proizvode predstaviti  na predstojećem Spirit Style festivalu premium srpske rakije, koji se održava 21. oktobra 2023. godine, u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, na platou ispred Tržnog centra Rajićeva. Festival će trajati od 12 do 22 sata, a okupiće se oko 50 registrovanih destilerija koje na tržište plasiraju isključivo rakije sa akciznim markicama.

Na Spirit Style festivalu, pored degustacije, prodavaće se rakija posetiocima i gostima Festivala. Osim prodaje, posetioci će moći i da degustiraju rakije premium kvaliteta, kao i da saznaju sa kojom se hranom najbolje uparuju, na kojoj temperaturi i u kojim čašama se serviraju.

Kvalitet diktira cenu

Rakija premium kvaliteta ne može i ne sme da bude jeftina na festivalima, ali ni u ugostiteljskim objektima, trgovinskim lancima i specijalizovanim prodavnicama.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu