ISTRAŽUJEMO Zašto su kazani sa kolonom praktičniji od klasičnih

DES Subotica

U Evropi najraznovrsniji asortiman kazana za rakiju ima subotička DES kompanija koja je na tržište plasirala i premium liniju

Rakija se na ovim prostorima već vekovima peče u klasičnim kazanima, čiji je princip rada prilično jednostavan. Standardne kazane najčeće koriste hobisti u svojim domaćinstvima, mada nije redak slučaj njihove upotrebe u malim i većim destilerijama. U slučaju da su izrađeni od kvalitetnog materijala u njima mogu da se proizvedu spiriti odličnog kvaliteta.

Klasični kazani samo od proverenih proizvođača

Međutim, standardni kazani nisu uvek najidealnije rešenje, a posebno ne za destilere koji se ozbiljnije bave proizvodnjom žestokih alkoholnih pića. Razloga za to je nekoliko, a najvažniji leži u činjenici da se prilikom proizvodnje rakije gubi na vremenu, kao i da se utroši mnogo energenata. S obzirom na to da destilacija zahteva direktan plamen na dnu kotla, ukoliko se sa klasičnim kazanom ne barata stručno može doći do zagorevanja, a ovo se posebno odnosi na one vrste kazana koji nemaju ugrađenu mešalicu. Stoga prilikom korišćenja klasičnih kazana treba veoma voditi računa o tome da ne dođe do narušavanja arome i ukusa. Valjalo bi napomenuti da kod klasičnih kazana veliku ulogu igra i njegova konstrukcija, kao i kvalitet bakra od kojeg je izrađen. Zato ovu vrstu kotlova uvek treba kupovati samo kod proverenih proizvođača.

DES Subotica

Klasični kazani su uglavnom namenjeni hobistima

Valjalo bi napomenuti da klasični kazani zadovoljavaju potrebe hobista, ali da su za profesionalce ipak interesantniji oni novije generacije sa kolonom. Naime, osnovna razlika između standardnih i ovih sa kolonom leži u principu rada. Kazani sa kolonom omogućavaju jednokratnu destilaciju sa istim ili boljim efektom, a ujedno doprinose i značajnoj uštedi u vremenu i energiji. Takođe uz pomoć njih se obezbeđuje stabilan rad i veća kontrola nad procesom proizvodnje. Prednosti ovakve destilacije su višestruke, i zato su kazani sa kolonom najčešće izbor velike većine tehnologa i destilera, a koji se profesionalno bave proizvodnjom jakih alkoholnih pića.

Kazane sa kolonom koriste profesionalci

Klasični kazani se sastoje iz tri ključne komponente – kotla, spojne cevi i hladnjaka, a za razliku od jednostavnih alambik sistema, postoje uređaji koji imaju jednu ili više kolona koje mogu da budu ugrađene na samom kotlu ili su pozicionirane bočno između samog kotla i sistema za hlađenje, što je i poslednja faza  destilacije. Naime, valjalo bi napomenuti kako postoje razni tipovi kolona među kojima se ističu one sa zvonastim podovima koje imaju najčešće tri ili više podova. Takođe postoje i kolone sa ispunama, ali i one preporučene za voćne ili aromatične destilate. U zavisnosti od tipa i rada kolone tokom destilacije dobija se prečišćeniji i jači alkohol, više ili manje arome, a može da se podešava i nivo refluksa.

Prednosti kazana sa kolonom

Prednosti ovih kazana u odnosu na klasične su u tome što se sa njima postiže kontrolisani rad, ali i visok stepen eksploatacije, dobar randman, ušteda u vremenu, visoka energetska efikasnost, ali i čistoća i kvalitet samog destilata. Kada je reč o manama one su u glavnom individualne i odnose se na neka ograničenja koja se tiču modela i vrste pića koja se destiluju. Međutim na tržištu postoje i hibridni kotlovi ili kompleksnije konfiguracije koji mogu da destiluju praktično svaku vrstu alkoholnih pića.

DES Subotica

Hibridni kazani zastupljeni u zemlji i regionu 

Ova vrsta kazana je postala izuzetno zastupljena u Srbiji i regionu, pogotovu za ozbiljnije proizvođače ili one koji su fokusirani na izvoz. Naime, samo uz pomoć ovakvih kotlova mogu da se postignu  parametri koji potvrđuju zdravstvenu ispravnost destilata, a koje propisuje većina zemalja zapadnog tržišta, ali i tržišta ruske carinske unije, gde se iz Srbije u poslednje vreme izvozi sve više spirita. Za razliku od voćnih destilata, koji se mogu proizvesti i klasičnom metodom, za proizvodnju votke, ruma ili džina, preporučuje se upravo ova kolona i to zbog tehnologije proizvodnje i samog stepena rafinacije. Rukovanje sa ovakvim modelima uređaja nije previše komplikovano, a dobra vest je za da s njima mogu da upravljaju i hobisti pošto postoje i manji kazani sa kolonom.

U kompaniji DES najzarnovrsniji asortiman kazana

Kada je reč o kotlovima za destilaciju, bakar je neprikosnoven, ali postoje i kotlovi koji su izrađeni od nerđajućeg čelika. Na našem tržištu destileri i hobisti su odavno prepoznali ulogu bakra, pa samim tim uglavnom biraju kazane od ovog materijala. Naime, dokazano kako samo u bakarnim kazanima može da se proizvede vrhunski i kvalitetni spirit. Inače, valjalo bi napomenuti da najraznovrsniji asortiman kazana za rakiju u Evropi ima subotička DES kompanija koja je na tržište plasirala premium liniju kazana, a koja pokriva apsolutno sve vrste kazana sa kolonom. Primera radi, aroma max kolona obezbeđuje izvlačenje maksimalne arome iz destilata i preporučena je za proizvodnja voćnih rakija. Kolona sa zvonastim podovima namenjena je za dobijanje visokoprocentnog alkohola tokom destilacije, a pogodna je za proizvodnja vrhunskog džina, votke i viskija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.