OTKRIVAMO Ko je izumeo prvi kazan u Srbiji

DES Subotica

Današnjim destilerijama je veoma olakšan posao i umesto da ga ih prave kao nekad, kazane mogu da poruče u subotičkoj kompaniji DES®

Proizvodnja rakije u Srbiji datira još iz doba Nemanjića, jer su tada vladari na svojim dvorovima plaćali strane lekare koji su im proizvodili piće slično rakiji, a koje se koristilo u svrhe lečenja. Međutim, kultura ispijanja rakije došla je na naše prostore s Turcima, kada je ovo piće zvanično ušlo na velika vrata u našu zemlju. To se odigralo u prvoj polovini 15. veka, dok se 18. vek smatra prekretnicom jer tek tada počinje klasična proizvodnja rakije od raznih sorti voća. Naime, zahvaljujući Turcima mnoge vrste voća poput šljive, breskve, kajsije, dunje i kruške donete su na Balkan, gde su našle idealne uslove za rast.

S Turcima stigli i kazani

Druga promena bila je uvođenje bakarnih kazana koji su i dan danas neprevaziđeni za pečenje rakije. Ono što međutim malo ljudi zna jeste činjenica da prvi patent registrovan u Srbiji nije delo Nikole Tesle, već novosadskog kazandžije i pronalazača Milana T. Jovanovića, koji je 1909. godine napravio jedinstveni stroj za pečenje rakije, što ga čini prvencem registrovanih patenata u tadašnjoj upravi za zaštitu industrijske svojine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.  U spisima koji opisuju ovaj uređaj stoji da se kazan za pečenje jednostavno vadi iz postolja pomoću poluge i zato je u velikoj meri olakšano njegovo pražnjenje.

Proizvođači rakije opravili sopstvene kazane

Pretpostavlja se da su i u vreme ovog izuma mnogi stanovnici Balkana, koji su proizvodili rakiju imali svoje „kace“ za proizvodnju destilata, koji su radili po istom ili sličnom principu, zavisno od toga koliko ga je vlasnik nadograđivao. Za razliku od mnogih drugih izuma, koji su tokom decenija drastično menjali izgled, ova „vesela mašina“ nije preterano menjala svoju namenu i zato današnja rešenja po svojoj konstrukciji mnogo podsećaju na prvobitnu. Zato danas destileri, kako kod nas, tako i u svetu, znaju da kvalitet rakije zavisi od dve stvari – sirovine i izbora kazana, koji zapravo ima izuzetno važnu ulogu. Međutim današnjim destilerijama je veoma olakšan posao jer ne moraju kao njihovi preci da prave kazane.

DES Subotica

Subotički kazani  iz kompnije DES zaslužni za kvalitet domaćih i svetskih spirita

Poslednjih nekoliko godina proizvodnja sve kvalitetnijih domaćih destilata postala je trend, i primećene su promene u navikama potrošača koji postaju sve zahtevniji po pitanju rakija koje konzumiraju. Upravo ovaj potencijal je identifikovala država kroz brojne podsticaje, u sektoru proizvodnje jakih alkoholnih pića, pa se u poslednje vreme sve više novih destilerija regirstruje i otvara u našem regionu. U skladu sa potrebama tržišta tako se razvila i ponuda kazana za destilaciju, gde zanatski kazani sve manje zadovoljavaju potrebe destilera, što se tiče performansi i kvaliteta, tako da proizvođači sve više hvataju korak sa svetskim trendovima. Da bi destilati bili što kvalitetniji uređaji za destilaciju moraju biti adekvatno projektovani, efikasni i pouzdani. Među srpskim kompanijama ističe se DES DOO, kompanija iz Subotice koja proizvodi veoma širok spektar uređaja za destilaciju i iste izvozi širom sveta.

ISO standard na prvom mestu

Tokom šezdesetogodišnjeg postojanja proizveli su preko 50.000 kazana za rakiju, te su na ovaj način stekli isto toliko zadovoljnih kupaca. Imaju vrlo bogatu ponudu uređaja za destilaciju, a na ovaj način omogućavaju i najzahtevnijm kupcima postizanje odličnih rezultata u proizvodnji rakije i drugih alkoholnih pića. Ova kompanija je uspela da prilagodi tradicionalni zanatski proizvod industrijskim principima proizvodnje po ISO standardima kvaliteta, sa pažnjom na materijale, dizajn i karakteristike svojih proizvoda. Na 7.000 metara kvadratnih proizvodnog pogona DES Subotica godišnje obradi preko 160 tona čistog bakra, što ovu kompaniju čini najvećim regionalnim proizvođačem u svojoj branši.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu