DESTILERIJA KAŠASA Premium i limitirane serije rakija, ali i kraft džin

Kašasa

Za samo pet godina destilerije Kašasa uspela je jasno da definiše pravac proizvodnje i nastupa na tržištu, te da profiliše ponudu rakija na premium  i limitirane serija rakija, ali i prepoznatljiv kraft džin

Kada je Aca Nikolić, jedan od vlasnika destilerije Kašasa, koja se nalazi u banatskom selu Farkaždin, pre pet godina kupio kazan i proizveo svoj prvenac – rakiju od šljive, ni slutio nije da će danas njegov brend postati veoma popularan među konzumentima.

Sve je počelo 2018. godine, kada je od proverenih proizvođača nabavio 20 tona šljive, koju je uz pomoć tehnologa pretočio u rakiju. Danas se rakija od šljive, ponos destilerije Kašasa, kupažira od nekoliko vrsta destilata koji su prethodno nezavisno odleželi, da bi se kasnije spojili u jednu flašu.

Takođe, na samom početku poslovanja, destilerija Kašasa proizvodi i oko 20.000 litara premium rakije od kajsije, dinje, dunje, vilijamovke, kruške, džanarike, jabuke, maline, kupine, medovače,  grape i loze, koje su preteča današnjih redovnih i limitiranih serija rakija ove destilerije.

Destilerija Kašasa predstavlja Blues

U destileriji Kašasa posebno su ponosni na Blues. Blues je kraft London Dry Gin, napravljen po staroj recepturi, koji  ima zavodljiv ukus i miris, dobijen od bobica kleke i pažljivo izabranog herbalnog i lekovitog bilja. Može da se konzumira čist ili sa tonikom, kao i da se od njega kreiraju svetski poznati kokteli poput martinija ili negronija.

Destilerija Kašasa od početka nudi najbolje

Kako svaki posao obavljam temeljno i proračunato, tako sam otvarajući destileriju rešio da kupim sve najbolje. Iz Nemačke sam nabavio vrhunski kazan i sudove, koji su tehnološka osnova destilerije Kašasa – destilerije projektovanog godišnjeg kapaciteta proizvodnje od oko 20.000 litara rakije i od oko 100.000 litara džina – otkriva Aca Nikolić.

Na početku poslovanja destilerija Kašasa proizvodila je razne vrste rakija – od prepoznatljivih do potpuno atipičnih, s idejom da ljubiteljima rakije omogući pun užitak, ali i nešto drugačije ukuse. Tokom pandemije koronavirusa i post Kovid krize, destilerija Kašasa menja poslovni nastup i opredeljuje se za proizvodnju premium standardnih rakija i premium limitiranih serija rakija.

Destilerija Kašasa definisala strategiju poslovanja

-Tada sam shvatio da domaći konzumenti najviše preferiraju rakiju od šljive, kajsije, dunje i kruške, te sam se bazirao na njihovu proizvodnju, mada i dalje imamo limitirane rakije od dinje, maline, meda, ali i još neke druge, koje se proizvode u strogo ograničenim serijama. U međuvremenu smo počeli da proizvodimo i kraft džin, koji osim na domaćem, plasiramo i na inostranom tržištu. Ono što je specifično za naše rakije jeste da se proizvode isključivo od domaćeg probranog i labaratorijski kontrolisanog voća i zato poseduju pravu prirodnu voćnu aromu – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, osnova vrhunskog kvaliteta rakija iz destilerije Kašasa leži i u činjenici da se rakije proizvode od najkvalitetnijeg domaćeg voća, a kada je reč o kraft džinu, koriste se najfinije herbalne biljke, probrane trave i kleka prve kategorije.

Da bi održali kvalitet pri proizvodnji rakije i džina konstantno kontrolišu kvalitet, kako samih sirovina, tako i sistema i tehnologije. Svaki njihov destilat u krajnjoj fazi podleže zdravstvenoj i bezbednosnoj kontroli u ovlašćenim laboratorijama. Inače, destilerija Kašasa poseduje osam fermentatora kapaciteta od 2.000 litara, koji su povezani cevovodima za automatsko punjenje voćnom kašom, kao i automatsko punjenje kazana za proizvodnju destilata. Proces fermentacije odvija se u strogo kontrolisanim uslovima, na određenoj temperaturi, u sredini bez prisustva kiseonika.

Destilerija Kašasa najavljuje još jedan džin

U proceduri je flaširanje još jednog kraft džina iz destilerije Kašasa, koji će pre svega biti namenjen mladima kao koktel baza i džin za kreiranje koktela.

Destilerija Kašasa otkriva tajna vrhunske rakije

– Ljudi uglavnom misle da je za proizvodnju kvalitetne rakije potreban dobar kazan, a ja smatram da tajna leži upravo u fermentaciji i zato mi dodajemo kvasce i enzime organskog porekla, dok za pečenje rakije koristimo destilator sa kolonama nemačke kompanije KOTHE, gde sprovodimo i HCCP proceduru. Naši destilati, u zavisnosti od vrste, kasnije odležavaju u staklenim balonima, prohromskim tankovima i drvenim buradima. Vremenski period odležavanja je najmanje dve godine – ističe Nikolić.

Sve ovo je rezultiralo da dobiju rakije prefinjenog ukusa, pa tako primera radi njihova premium rakija od šljiive, koja je kupažirana od nekoliko vrsta šljivovog destilata, poseduje blagu aromu, pri prvom gutljaju se osete note pekmeza od šljive, dok je završnica duga i trajna. Kada je reč o rakiji od dunje, odležaloj minimun tri godine, kod koje je proces proizvodnje je sličan kao i kod rakije od šljive – kupažira od nekoliko različitih vrsta destilata dunje, koji nezavisno jedan od drugog odležavaju, ona poseduje tipičan i pomalo opor ukus dunje, blagu aromu i izrazito voćnu završnicu. Rakija od kajsije iz destilerije Kašasa je prava letnja i osvežavajuća rakija, sa sortnim ukusom zrele kajsije i finim aromatskim kompleksom. Rakija od kruške jasno je definisana, vrlo pitka, na nosu dominantna, u ustima voćno-blaga, dok je u završnici osvežavajuće-slatka i sa dugim post ukusom zrele kruške.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu