Votka Stolichnaya Stoli Vanil jedino je alkoholno piće koje je bilo u svemiru
Votka se može podeliti u dve glavne grupe: čistu i aromatičnu, s tim što u drugu grupu spadaju gorke i slatke votke. Većina votki je bez dodatnih ukusa, ali u državama iz kojih potiču može se pronaći širok asortiman aromatizovanih. One se proizvode po domaćim receptima, a najćešće se koriste crvena paprika, đumbir, razno voće, vanila, čokolada i cimet.
Aromatčna votka
Ukrajinci proizvode votku po imenu Trava svetog Jovana. Poljaci i Belorusi dodaju listove lokalne trave za Žubrovku, a poljska votka začinjena medom zove se Krupnik. Rusi i Letonci takođe takođe imaju bogatu ponudu aromatičnih votki, a jedna od njih je i votka Stolichnaya Stoli Vanil koja se proizvodi u destileriji Latvijas Balzam iz Letonije. Stolichnaya ili Stoli votka pionir je po mnogo čemu u svetu votke i alkoholnih pića. Mada nije tačno zabeleženo kada je ona nastala, zna se da je recept registrovan 1938. godine. Od 1948. godine počinje da se proizvodi u destileriji Latvijas Balzam u Rigi i to se nije menjalo do danas.
Votka stigla u svemir
Ovo je prva votka koja je ušla na američko tržište, ali i prvi destilat i jedini brend alkoholnih pića koji je bio u svemiru. Danas imaju bogatu proizvodnju nekoliko izuzetnih ukusa, a svi destilati nastaju od Stoli premium votke. Jedna takva je i votka Stolichnaya Stoli Vanil, karakteristična po pome što nije preterano slatka poput ostalih votki sa vanilom.
Votka s dodatom vanilom
Pri proizvodnji ove votke koriste se bourbon vanila plodovi s Madagaskara. Vanila s Madagaskara najkvalitetnija je na svetu, a koristi se za kreiranje bogatog vanil ukusa. Votka Stolichnaya Stoli Vanil daje elegantne arome vanile i čokolade, sa podlogama prepečenog zrna maslaca. Pri prvom gutljaju se oseti kremasta slatkoća. Ona može da se pije čista ili u koktelu.
Servira se jako rashlađena.
Stil Aromatična Votka
Alkohol 37,5%
Temperatura serviranja 2 ˚C