VISKI The Peat Monster

The Peat Monster

Viski The Peat Monster je blended malt viski i karakterišu ga arome treseta i dima

Za prvu proizvodnju blended (mešanog) viskija zaslužan je Endru Ašer koji je pomešao viski tradicionalno destilovan sa novom serijom proizvedenom u Coffeu. Ipak, zbog ove inovacije Ašer je naišao na jak otpor tradicionalnih destilerija koje su tvrdile da ova nova mešavina uopšte nije viski. Ipak, kod njega u kompaniji je nastavljena proizvodnja na ova način i zato je mešoviti škotski viski ubrzo postao glavni izvoznik na američko tržište.

Viski iz radionice za viski

Nakon toga i mnogi drugi su ipak prihvatili ovaj način proizvodnje. Jedna od destilerija je i Compass Box koja se bavi blendiranjem single malt viskija i predstavlja svojevrsnu radionicu za viski. Oni nabavljaju mlade i odležale single malt i single grain viskije, od nekih od najboljih destilerija u Škotskoj, što im omogućava da proizvode širok spektar ukusa i stilova.

Viski koji se pravi u Londonu

U njihovoj “blending room” u Londonu kreiraju se novi ukusi, a pojedine mešavine viskija odležavaju u čitavom nizu različitih vrsta buradi kako bi se dobili određeni profili i ukusi. Proizvodi koje Compass Box napravi su limitirani i traju traju dok ima zaliha. Zatim se prave nove mešavine kao i same etikete.

Viski za ljubitelje dimljenih viskija

Jedan od takvih viskija je i viski The Peat Monster koji je dobro izbalansiran i sadrži arome treseta i dima. Karakterističan je za ostrvo Islay i sa dodatkom je voćnih i slatkih nota. Viski se pravi u prirodnoj, svetlo žutoj boji i pretežno je namenjena za ljubitelje dimljenih viskija bogatog ukusa. U njemu se nalaze različiti maltovi poput Laphroaig, Ledaig, Caol Ila, Ardmore, Clynelish, Teaninich, Dailuaine.

Viski s ledom

Viski The Peat Monster odiše raznovrsnim aromama treseta, lista duvana, dima, morske soli, joda, citrusa, nugata i kreme od vanile, ali sadrži i blago floralne arome. Inače, master viskija John Glaser ručno odabira burad iz najboljih destilerija u Škotskoj u kojima se ovaj viski čuva. Preporuka je da se ovaj viski pije sa ledom ili uz dodatak malo vode, kako bi se ublažile intenzivne arome treseta i dima.

Viski The Peat Monster se servira blago rashlađen.

 

Stil Blended Malt

Alkohol 46%

Temperatura serviranja oko 12 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Scapegrace

VOTKA Scapegrace

Votka Scapegrace destiluje se jednom, a ne četiri puta kao što je uobičajeno kod nekih drugih brendova i zato ima

Dedina Rakija

RAKIJA Dedina Rakija

Rakija Dedina rakija od šljive je interesantno kreirana rakija, koja svojom aromom i teksturom podseća na konjak Rakija od šljive

konjak i cigare

Konjak i cigare

Ono što je Francuska za vinske destilate, to je Kuba za cigare, te ne treba da čudi što u njihovoj kombinaciji dolazi do eksplozije ukusa.

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura