VISKI The Peat Monster

The Peat Monster

Viski The Peat Monster je blended malt viski i karakterišu ga arome treseta i dima

Za prvu proizvodnju blended (mešanog) viskija zaslužan je Endru Ašer koji je pomešao viski tradicionalno destilovan sa novom serijom proizvedenom u Coffeu. Ipak, zbog ove inovacije Ašer je naišao na jak otpor tradicionalnih destilerija koje su tvrdile da ova nova mešavina uopšte nije viski. Ipak, kod njega u kompaniji je nastavljena proizvodnja na ova način i zato je mešoviti škotski viski ubrzo postao glavni izvoznik na američko tržište.

Viski iz radionice za viski

Nakon toga i mnogi drugi su ipak prihvatili ovaj način proizvodnje. Jedna od destilerija je i Compass Box koja se bavi blendiranjem single malt viskija i predstavlja svojevrsnu radionicu za viski. Oni nabavljaju mlade i odležale single malt i single grain viskije, od nekih od najboljih destilerija u Škotskoj, što im omogućava da proizvode širok spektar ukusa i stilova.

Viski koji se pravi u Londonu

U njihovoj “blending room” u Londonu kreiraju se novi ukusi, a pojedine mešavine viskija odležavaju u čitavom nizu različitih vrsta buradi kako bi se dobili određeni profili i ukusi. Proizvodi koje Compass Box napravi su limitirani i traju traju dok ima zaliha. Zatim se prave nove mešavine kao i same etikete.

Viski za ljubitelje dimljenih viskija

Jedan od takvih viskija je i viski The Peat Monster koji je dobro izbalansiran i sadrži arome treseta i dima. Karakterističan je za ostrvo Islay i sa dodatkom je voćnih i slatkih nota. Viski se pravi u prirodnoj, svetlo žutoj boji i pretežno je namenjena za ljubitelje dimljenih viskija bogatog ukusa. U njemu se nalaze različiti maltovi poput Laphroaig, Ledaig, Caol Ila, Ardmore, Clynelish, Teaninich, Dailuaine.

Viski s ledom

Viski The Peat Monster odiše raznovrsnim aromama treseta, lista duvana, dima, morske soli, joda, citrusa, nugata i kreme od vanile, ali sadrži i blago floralne arome. Inače, master viskija John Glaser ručno odabira burad iz najboljih destilerija u Škotskoj u kojima se ovaj viski čuva. Preporuka je da se ovaj viski pije sa ledom ili uz dodatak malo vode, kako bi se ublažile intenzivne arome treseta i dima.

Viski The Peat Monster se servira blago rashlađen.

 

Stil Blended Malt

Alkohol 46%

Temperatura serviranja oko 12 ˚C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

BRENDI Badel Prima

BRENDI Badel Prima

Brendi Badel Prima je najpoznatije piće fabrike Badel 1862 i kao takav i dalje je popularan kao i pre 40

DŽIN Perun Mint

DŽIN Perun Mint

Džin Perun Mint je šumskog, citrusnog i biljnog ukusa, a zahvaljujući svojoj aromi savršeno se uklapa sa koktelima Nekim ljudima

Martell Cordon Bleu XO

KONJAK Martell Cordon Bleu XO

Konjak Martell Cordon Bleu XO idealan je za posebne prilike, jer pruža eksploziju ukusa zahvaljujući začinskim i voćnim notama Za

Rakija dostojna

RAKIJA Dostojna

Rakija Dostojna destilat je od jabuke, koji odležava tri godine u buradima i zato ima aromu nagorelog hrasta U Srbiji

SAZNAJTE Kako da prepoznate dobar viski

Vekovima su destilerije učile kako drvo utiče na ukus viskija i zadnjih decenija je primetno  da su savladale umetnost igranja sa različitim tipovima i veličinama

RAKIJA ŠAMAR Rakija o kojoj se priča

Šamar nije samo rakija, Šamar je brend koji poštuje nasleđe i tradiciju, dok istovremeno donosi dašak svežine i inovacije u urbani, živahan i moderan gradski