VISKI The Peat Monster

The Peat Monster

Viski The Peat Monster je blended malt viski i karakterišu ga arome treseta i dima

Za prvu proizvodnju blended (mešanog) viskija zaslužan je Endru Ašer koji je pomešao viski tradicionalno destilovan sa novom serijom proizvedenom u Coffeu. Ipak, zbog ove inovacije Ašer je naišao na jak otpor tradicionalnih destilerija koje su tvrdile da ova nova mešavina uopšte nije viski. Ipak, kod njega u kompaniji je nastavljena proizvodnja na ova način i zato je mešoviti škotski viski ubrzo postao glavni izvoznik na američko tržište.

Viski iz radionice za viski

Nakon toga i mnogi drugi su ipak prihvatili ovaj način proizvodnje. Jedna od destilerija je i Compass Box koja se bavi blendiranjem single malt viskija i predstavlja svojevrsnu radionicu za viski. Oni nabavljaju mlade i odležale single malt i single grain viskije, od nekih od najboljih destilerija u Škotskoj, što im omogućava da proizvode širok spektar ukusa i stilova.

Viski koji se pravi u Londonu

U njihovoj “blending room” u Londonu kreiraju se novi ukusi, a pojedine mešavine viskija odležavaju u čitavom nizu različitih vrsta buradi kako bi se dobili određeni profili i ukusi. Proizvodi koje Compass Box napravi su limitirani i traju traju dok ima zaliha. Zatim se prave nove mešavine kao i same etikete.

Viski za ljubitelje dimljenih viskija

Jedan od takvih viskija je i viski The Peat Monster koji je dobro izbalansiran i sadrži arome treseta i dima. Karakterističan je za ostrvo Islay i sa dodatkom je voćnih i slatkih nota. Viski se pravi u prirodnoj, svetlo žutoj boji i pretežno je namenjena za ljubitelje dimljenih viskija bogatog ukusa. U njemu se nalaze različiti maltovi poput Laphroaig, Ledaig, Caol Ila, Ardmore, Clynelish, Teaninich, Dailuaine.

Viski s ledom

Viski The Peat Monster odiše raznovrsnim aromama treseta, lista duvana, dima, morske soli, joda, citrusa, nugata i kreme od vanile, ali sadrži i blago floralne arome. Inače, master viskija John Glaser ručno odabira burad iz najboljih destilerija u Škotskoj u kojima se ovaj viski čuva. Preporuka je da se ovaj viski pije sa ledom ili uz dodatak malo vode, kako bi se ublažile intenzivne arome treseta i dima.

Viski The Peat Monster se servira blago rashlađen.

 

Stil Blended Malt

Alkohol 46%

Temperatura serviranja oko 12 ˚C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Tekila 1800

TEKILA 1800 Anejo

Tekila 1800 Anejo pravi se od agave koja je isključivo stara osam godina i zato ima karakterističan i prefinjen ukus

Rakija Tok

RAKIJA Stom travarica

Rakija Stom travarica sjajno će se uklopiti uz aromatične sireve sa plavom plesni, kao što je gorgonzola Kada se spomene

Oban viski

VISKI Oban 14 Years Old

Oban 14 godina star single malt viski se i nakon dva veka proizvodi na isti stari i tradicionalan način Viski

Chase Potato

VOTKA Chase Potato

Votka Chase Potato je premium votka dobijena od krompira Votka je veoma popularno piće. Zato je u centru mnogih mitova

PREDSTAVLJAMO Glen Scotia Victoriana

Viski Glen Scotia Victoriana je na ovogodišnjem takmičenju u San Francisku proglašen za najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu, odnosno single malt viski