VISKI Caol Ila 12

VISKI Caol Ila 12

Viski Caol Ila 12 je single malt viski, koji je odležao 12 godina u hrastovim bačvama i tipičan je reprezent škotske škole viskija

Za viski se zna više od hiljadu godina, odnosno kada je destilacija prešla iz kopnene Evrope u Škotsku i Irsku, zahvaljujući putujućim monasima. Škotski i irski manastiri bili su  bez vinograda i grožđa i zato se oni okreću fermentaciji žita, što rezultira prvim destilacijama modernog viskija.

Viski nastaje od žitarica

Različita zrna žitarica koriste se za različite vrste viskija. U proizvodnji viskija osnovne sirovine su ječam, kukuruz, raž i pšenicu. Viski u principu stari u drvenim buradima, najčešće napravljenim od belog hrasta. Ovo alkoholno piće je striktno regulisano zakonom i deli se na nakoliko klasa i tipova. Tipovi i vrste zavise od žitarica od kojih se ovaj destilat pravi.

Viski tipičan predstavnik škotske

Jedan od interesantnih viskija je i viski Caol Ila 12single malt viski star 12 godina. Ovaj viski se proizvodi u Caol Ila destileriji, koja je sagrađena 1864. godine. Reč je o najvećoj od osam aktivnih destilerija na ostrvu Islay, sa proizvodnim kapacitetom od 3 miliona litara destilata godišnje. Caol Ila je galski naziv za Sound of Islay. Destilerija Caol Ila je smeštena na obali Sound. Zato njihovi destilati imaju miris svežeg vazduha, koji se meša sa aromama zadimljenih bačvi,  s prizvukom morskih svežih aroma.

Viski sa mirisom peperminta i herbalnih nota

Viski Caol Ila 12 single malt viski je tipičan predstavnik škotskog viskija. Kada se prinese nosu u mirisu se mogu prepoznati herbalne note poput peperminta, pokošene trave, lista duvana i dima. Ukus ovog viskija je pun, uljast i veoma podseća na arome katrana, dima i začina. Završnica je duga, biberasta sa primesama dima. Jednom rečju viski Caol Ila 12 već pri prvom gutljaju izaziva eksploziju ukusa koji se završavaju sa aromom treseta. Nakon ovog sledi duga i intenzivna završnica.

Servira na sobnoj temperaturi i bez leda.

 

Stil Single malt

Jačina 43 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Dzin Pruna

DŽIN Pruna Dry

Džin Pruna Dry je prvi srpski džin koji se proizvodi u Istočnoj Srbiji Džin je jedno od omiljenih pića konzumenata

Ćirilica Šljiva

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove

Scapegrace

VOTKA Scapegrace

Votka Scapegrace destiluje se jednom, a ne četiri puta kao što je uobičajeno kod nekih drugih brendova i zato ima

Stari Kenigsberg

KONJAK Stari Kenigsberg

Konjak Stari Kenigsberg nastao je u destileriji Maglev 1876. godine, a danas ga proizvodi kompanija Alliance-1892 Konjak, u originalu Cognac,

Tajna rakije

RAKIJA U čemu je tajna rakije

Ljubav prema rakiji nije rasprostranjena samo u Srbiji. Ovo žestoko alkoholno piće obožava čitav region. Zato se često vodi „rat“

VOTKA Beluga Allure

VOTKA Beluga Allure

Votka Beluga Allure je visokokvalitetna votka i ima složen ukus slatkih nota, začina i svežeg hleba Votka je danas jedno

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura