VISKI Caol Ila 12

VISKI Caol Ila 12

Viski Caol Ila 12 je single malt viski, koji je odležao 12 godina u hrastovim bačvama i tipičan je reprezent škotske škole viskija

Za viski se zna više od hiljadu godina, odnosno kada je destilacija prešla iz kopnene Evrope u Škotsku i Irsku, zahvaljujući putujućim monasima. Škotski i irski manastiri bili su  bez vinograda i grožđa i zato se oni okreću fermentaciji žita, što rezultira prvim destilacijama modernog viskija.

Viski nastaje od žitarica

Različita zrna žitarica koriste se za različite vrste viskija. U proizvodnji viskija osnovne sirovine su ječam, kukuruz, raž i pšenicu. Viski u principu stari u drvenim buradima, najčešće napravljenim od belog hrasta. Ovo alkoholno piće je striktno regulisano zakonom i deli se na nakoliko klasa i tipova. Tipovi i vrste zavise od žitarica od kojih se ovaj destilat pravi.

Viski tipičan predstavnik škotske

Jedan od interesantnih viskija je i viski Caol Ila 12single malt viski star 12 godina. Ovaj viski se proizvodi u Caol Ila destileriji, koja je sagrađena 1864. godine. Reč je o najvećoj od osam aktivnih destilerija na ostrvu Islay, sa proizvodnim kapacitetom od 3 miliona litara destilata godišnje. Caol Ila je galski naziv za Sound of Islay. Destilerija Caol Ila je smeštena na obali Sound. Zato njihovi destilati imaju miris svežeg vazduha, koji se meša sa aromama zadimljenih bačvi,  s prizvukom morskih svežih aroma.

Viski sa mirisom peperminta i herbalnih nota

Viski Caol Ila 12 single malt viski je tipičan predstavnik škotskog viskija. Kada se prinese nosu u mirisu se mogu prepoznati herbalne note poput peperminta, pokošene trave, lista duvana i dima. Ukus ovog viskija je pun, uljast i veoma podseća na arome katrana, dima i začina. Završnica je duga, biberasta sa primesama dima. Jednom rečju viski Caol Ila 12 već pri prvom gutljaju izaziva eksploziju ukusa koji se završavaju sa aromom treseta. Nakon ovog sledi duga i intenzivna završnica.

Servira na sobnoj temperaturi i bez leda.

 

Stil Single malt

Jačina 43 %

Temperatura serviranja 12 ˚C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

hennesy

KONJAK Hennessy

U svetu vina, vinskih destilata i gastronomije praktično ništa ne može da prođe bez Francuza, ali čini se da im je ovaj put konce pomrsio jedan Irac.

Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam

Burbon Jim Beam se obično služi čist, razređen sa malo vode, preko kockica leda, mešan sa sodom, ili u koktelima

VOTKA Perun

VOTKA Perun

Votka Perun se destiluje tri puta i zato je karakterističnog – čistog i kremastog ukusa Votka može da se pravi

Belobog kajsija

RAKIJA Belobog kajsija

Rakija Belobog kajsija je delikatesna rakija od kajsije, koja je destilovana na ručno iskovanom bakarnom kazanu Kada se ukrste dva

SAZNAJTE Kako da prepoznate dobar viski

Vekovima su destilerije učile kako drvo utiče na ukus viskija i zadnjih decenija je primetno  da su savladale umetnost igranja sa različitim tipovima i veličinama

RAKIJA ŠAMAR Rakija o kojoj se priča

Šamar nije samo rakija, Šamar je brend koji poštuje nasleđe i tradiciju, dok istovremeno donosi dašak svežine i inovacije u urbani, živahan i moderan gradski