VISKI SA LEDOM U čemu je tajna viskija sa puno leda

viski

Tim danskih naučnika koji su proučavali kako se ponaša mešavina alkohola, vode i aromatičnih supstanci u viskiju, otkrili su u čemu je tajna viskija sa puno leda i zašto treba piti viski sa ledom

Velik je broj mladih konzumenata koji su zbunjeni kada je reč o mešanju viskija i leda i često ne znaju da li se led dodaje u viski, te ako se dodaje u kojoj srazmeri se dodaje. Pojedini viskiljupci tvrde da je kvalitetan single malt viski puno bolji kada se u njega doda led, jer polakim otapanjem leda on postaje hladniji, a ujedno ispušta skrivene arome. S druge strane tradicionalisti smatraju da je led zapravo uljez koji narušava savršenu harmoniju ukusa premium viskija. Međutim, čini se da grupa tradicionalista nije u pravu, jer je i naučno dokazano da su kockice leda zapravo odličan saveznik viskiju. To potkrepljuje i činjenica danskih naučnika, koji su proučavali kako se ponaša mešavina alkohola, vode i aromatičnih supstanci u viskiju i koji su došli do zaključka da razređivanje viskija poboljšava njegov ukus, miris i aromu.

Viski sa ledom ima svoju istoriju

Interesantna je i priča o tome na koji se način na Zapadu, među konzumentima viskija, odomaćio izraz “whiskey on the rocks” (viski na stenama) koji nas vodi na putovanje u Zemlju izlazećeg sunca gde je umetnost konzumiranja viskija dosegla sofisticirani nivo. Praksa dodavanja leda u viski stigla je od Japanaca, koji viski posmatraju kao simbol plemenitosti i prefinjenosti. U japanskoj kulturi, razređivanje i hlađenje viskija sa ledom ne služi samo da se snizi temperatura pića nego se na taj način demonstrira zahvalnost za kompleksnost ukusa, mirisa i aroma. Vremenom je ova elegantna ledena tradicija proputovala kontinente očaravajući entuzijaste širom sveta. Stoga, naš je predlog da slobodno konzumirajte viski sa što više leda, jer u kvalitetnom viskiju hladna voda iz otopljenog leda otvara ukuse i arome, a sa druge strane otpušta oštrije note bureta.

Viski sa ledom ima svoja pravila

Ipak, prilikom ispijanja viskija sa ledom valjalo bi ispoštovati i pojedina pravila jer nije isto konzumirati blended, single malt ili burbon sa ledom. Kada su u pitanju burboni i raženi viskiji odluka o tome koliko će se leda staviti u velikoj meri zavisi od intenziteta ukusa i jačine viskija. Na primer, jači burbon ili začinjeni raženi viski pije se s velikim ledenim kuglama ili velikim četvrtastim ledom koji se sporije otapa. Po pravilu viski se pijucka gutljaj po gutljaj kako bi se osetile sve arome i mirisi koji se dobijaju razređivanjem  S druge strane, mekši burbon ne zahteva velike količine leda te je u ovom slučaju dovoljno staviti svega dve do tri manje kocke pošto se na taj način lepo i polako otvaraju note crvene zimske pšenice. Kada govorimo o ispijanju škotskog viskija valjalo bi napomenuti da tu nema pravila, sem jednog koje glasi da se led stavlja, ali isključivo u viski srednje cenovne kategorije. Primera radi, uz velike količine leda možete uživati u blended viskiju Johnnie Walker Black Label.

Viski sa ledom traži poseban led

Ipak, nije ni svaki led idealan za viski, jer onaj lošijeg kvaliteta uništiće mu aromu. Led koji barmen vadi iz kante ili kese nije baš najbolji izbor, jer su u ovom slučaju kocke male, brže se otapaju i brzo razređuju viski koji na taj način gubi aromu, ukus i miris. Ukoliko ste poklonik viskija sa ledom trebalo bi da znate da su uvek bolje veće kocke, koje se sporo otapaju i polako razblažuju piće. Zato se uglavnom koriste ledene kugle i kocke veličine od dva inča, odnosno oko 5 santimetara. Takođe, preporuka je da se koristi led napravljen od izvorske ili destilovane vode, a valjalo bi voditi računa i o higijeni zamrzivača, jer u onom sa  hranom led može da se kontaminira neželjenim mirisima, koji će kasnije pokvariti aromu viskija. Zato je preporuka da se led odlaže na posebnu policu. Takođe, led koji se koristi za rashlađivanje viskija ne bi smeo ni predugo da stoji u zamrzivaču, jer već nakon  nedelju dana kockice počinju da se kristališu i propadaju, što dovodi do bržeg otapanja i razvodnjavanja pića.

Viski sa ledom najbolji ukus postiže ako se hladi kamenjem

Ako želite da se osvežite bez razblaživanja viskija možete da koristite popularno kamenje za viski. Naime u svetu, a u poslednje vreme i kod nas, sve više se upotrebljavaju granitne kocke koje su posebno dizajnirane da stanu u čašu za viski. Koriste se tako što se stave u zamrzivač na nekoliko sati, a zatim se stave u čašu i preliju viskijem. Prodaju se u različitim oblicima i dimenzijama, a mogu da budu okrugle, kvadratne, pravougaone, ovalne, trouglaste… Kada završite sa konzumiranjem, isperite ih, osušite i spremne su za ponovnu upotrebu. S obzirom na to da se ne razgrađuju, niti tope, ne treba da brinete o promeni ukusa, mirisa i arome.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu