PRODAJA RAKIJE Gde kupiti ispravnu rakiju

rakija i skladistenje

Pojedine specijalizovane prodavnice koje nude rakiju, ne skladište pravilno rakiju i izlažu je u osunčane izloge, u kojima rakija pod uticajem sunčevih zraka i toplote gubi svoje karakteristike, čime potencijalni kupci gube poverenje u te rakije.

Kada znamo da je danas u Srbiji registrovano više od 1100 destilerija i da ih od tog broja oko 200 radi po propisima ili se najčešće drži propisa, postavlja se pitanje gde se ta količina proizvedene rakije proda i ko je kupi.

Legalna prodaja rakije

Manji deo rakije se izveze i završi na stranim tržištima, ali ovaj izvoz je rezervisan samo za najbolje srpske destilere, jer destilerije moraju da zadovoljavaju stroge standarde, a rakije moraju da prođu stroge kontrole.

Jedan deo rakije, i to one koja je prošla sve kontrole i koja poseduje akcizne markice i sertifikate o kontroli, proda se u velikim trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima, koji drže do svog renomea i koji samo takvu rakiju prodaju.

Nelegalna prodaja rakije

Ono što je poražavajuće je da najveći deo proizvedene srpske rakije pronađe svoj put do konzumenata na nelegalan način, odnosno prodaje se na pijačnim tezgama, na ulici, u kafanama koje reskiraju sa prodajom ovakve rakije, ali i u samim destilerijama koje na svojim kapijama često nude rakiju u plastičnim flašama od dve litre ili u kanisterima od pet litara.

Legalna i nelegalna prodaja rakije

Jedan deo rakije, i to one legalne, ali i nelegalne, nudi se i u specijalizovanim prodavnicama rakije, koje se otvaraju ili već postoje u Beogradu i Novom Sadu.

Ova prodajna mesta, ako je suditi po rečima pojedinih destilera, često uslovljaju proizvođače rakije raznim dodatnim nametima koje pravdaju uslugama trejd marketinga ili oglašavanjem na njihovim društvenim mrežama ili pak oglašavanjem na slabo posećenim sajtovima tih prodajnih mesta.

Loše skladištenje i izlaganje uništava rakiju

Deo specijalizovanih prodavnica koje nude rakiju, ne skladišti pravilno rakiju i izlažu je u osunčane izloge, u kojima rakija pod uticajem sunčevih zraka i toplote gubi svoje karakteristike, čime potencijalni kupci gube poverenje u te rakije.

Ovakva prodajna mesta samo štete srpskim destilerima, ali i kupcima na tim mestima, jer neadekvatno izložena i skladištena rakija ne predstavlja ono što izlazi iz destilerije, već proizvod sa greškom, koji kod konzumenata stvara odbojnost prema srpskoj rakiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.