NAJBOLJI KOKTEL Kako da napravite savršen džin tonik

džin tonik

Predlažemo vam kako da napraviti najbolji koktel koji je obeležio ovo leto, odnosno kako da napravite najbolji džin tonik

Džin tonik je najpoznatiji koktel svih vremena, ali i svih generacija jer gorkast, a u isto vreme i osvežavajuć. Svoju neverovatnu popularnost posebno dostiže zadnjih godina, no zasigurno je miks koji je obeležio i obeležava ovo leto. S obzirom na to da se  pravi lako, često se konzumira i na privatnim kućnim žurkama, plažama, a neretko ga mladi kupuju već pripremljenog u flašicama. Sve što je potrebno za pripremu jeste dobar suvi džin, kvalitetan tonik, dosta leda i kriška limuna, a ostalo je stvar afiniteta i mašte, jer razmera za ovaj miks praktično ne postoji. Odnos između alkoholnog i bezalkoholnog pića može da varira, mada nepisano pravilo kaže da se uvek sipa manje džina u odnosu na tonik. Obično se u barovima kreira u razmeri 1:3, ali pošto je pojedincima i ta kombinacija jaka, barmeni su počeli da ga serviraju zasebno – u čašu sipaju džin sa ledom i limunom, dok tonik donesu u flašici. Na ovaj način konzumenti sami odlučuju da li će popiti blaži ili jači miks. Poslednjih godina mnoge svetske kompanije koje se bave proizvodnjom premium spirita počele su da nude već napravljen džin tonik, koji se može kupiti u bolje snabdevenim trgovinskim lancima.

Najbolji koktel je onaj u kom molekuli privlače jedni druge

Ova mešavina, bilo da je već flaširama ili da je sami pravite, naročito je izvanredna tokom vrelih letnjih dana, a mnogi se i dalje pitaju zašto je to tako. Odgovor na ovo pitanje leži u hemijskim jedinjenjima, jer molekuli u džinu privlače slične molekule koji se nalaze u toniku. Kada različiti molekuli privlače jedni druge, oni stvaraju agregate koji menjaju ukus pića – ukratko, čineći džin tonik odličnim. Ovo nije fenomen koji funkcioniše samo za ovo piće, već se primenjuje i na drugim namirnicama. Postoje čak i kompanije koje su specijalizovane za pronalaženje sličnih molekula kada je reč o hrani i piću, kada kroz čistu hemiju dobijaju kombinacije aroma koje odlično funkcionišu. Možete isprobati zabavan eksperiment – dodajte so u tonik i videćete kako se menja ukus. Popijte malo tonika, a zatim dodajte malo soli, brzo promešajte i ponovo probajte. Ono što ćete primetiti je da će tonik imati manje gorak ukus. Sličan je princip promene-poboljšanja ukusa i kada pomešate džin sa tonikom.

Najbolji koktel prvobitno kreiran  kao lek za malariju

Upravo ovo sjedinjavanje molekula fascinira konzumente širom sveta i to već duže od veka. Interesantno je da džin tonik najviše piju Eglezi, a istraživanje Asocijacije za trgovinu vina i jakih alkoholnih pića pokazalo je da se samo u Britaniji godišnje proda 40 miliona flaša džina, što je dovoljno da se napravi 1,1 milijarda džin tonika. Ipak, za bar za pojedine, njegova slava je pomalo i iznenađujuća, posebno ako se uzmu u obzir razne verzije priča kako je on nastao. Jedna legenda kaže da je koktel stvoren da bi se u Indiji od malarije zaštitili britanski vojnici i oficiri koji su bili primorani da piju gorko antimalarijsko jedinjenje kinin. Pošto im je bilo vrlo neprijatno da piju ovu gorku tečnost, kininu su počeli da dodaju mešavinu vode i šećera i tako je nastao tonik. Međutim, shvatili su da je napitak bivao mnogo ukusniji kada su u njega dodali i džin, te je po ovoj verziji priče nastao džin tonik. Prema drugoj verziji, lek protiv malarije su otkrili domoroci u Južnoj Americi koji su ga dobijali iz kore drveta Kininovca. Kada su njegovu efikasnost primetili pridošli Evropljani preneli su ga u Evropu u 17. veku, a znatno kasnije britanski kolonisti su tokom osvajanja Indije slučajno otkrili da malarija može na puno ugodniji način da se drži pod kontrolom – uz pomoć džina i tonika. Budući da su britanski vojnici dobijali pola litre džina, kao dnevno sledovanje, oni su prema navodima istoričara u trenucima dokolice kombinovali džin sa zaslađenom vodom i kininom.

Najbolji koktel smislili Francuzi

Treća priča opet kaže kako su 1846. godine francuski proizvođači počeli da koriste antimalarijski lek. Negde u to vreme hemičar i trgovac vinom Džozef Dubone je kreirao aperitiv „tonik za vino“, u kom je mešao jako crveno vino sa kininom, biljem i začinima. Slično britanskim pričama o poreklu džin tonika, za Duboneovo piće se kaže da je nastalo u pokušaju da podstakne članove francuske Legije stranaca da piju doze svojih lekova. I bez obzira na to koja je od ovih priča istinita, činjenice govore da se do kreiranja kininskih napitaka došlo spontano, a sve zahvaljujući ljudskoj kreativnosti.

Najbolji koktel imao svog preteču

Upravo zbog ljudske kreativnosti, tokom 18. veka, pojavio se  koktel „Gin and bitters“, preteča današnjeg džin tonika, koji je stekao ogromnu naklonost konzumenata.  „Gorki deo“ sadržao je sastojke anđelike, đumbira, gorke narandže i ponekad kore kinina, i ova gorka mešavina mešala se sa ružičastim aromatizovanim džinom. Ovaj miks bio je omiljen među mornarima. Danas, tonici više nisu lekoviti, ali njihova posebna gorkasta aroma kada se pomeša sa oštrim biljnim sastojcima džina konzumentima pruža sve blagodeti uravnoteženog ukusa i arome.

Najbolji koktel krije neočekivanu tajnu

Ipak, za one koji ne znaju, valjalo bi napomenuti da tajna džin tonika ne leži u kvalitetnom džinu, već je glavni akter u celoj priči tonik koji čini veći udeo u miksu. Zato ukoliko želite da popijete kvalitetan miks uvek koristite tonik premium kvaliteta. Pošto je tonik mnogo jeftiniji od džina, lakše je eksperimentisati i na taj način pronaći onaj koji najviše odgovara vašim afinitetima.

Važno je napomenuti da danas postoje i kraft džinovi koji se u kombinaciji sa kvalitetnim tonikom piju iz širokih čaša, u koje se prethodno dodaju velike količine drobljenog leda. U slučaju da vam je dosadila klasična verzija ili jednostavno volite da probate nove ukuse nećete pogrešiti ukoliko budete eksperimentisali sa raznim vrstama tonika koji imaju voćni ukus i džinovima u koje se dodaju egzotične i neouobičajene biljke. I bilo šta od navedenog da uradite, savet je da u koktel stavite dosta leda i naravno krišku limuna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.