VISKI I SODA Najpopularnija svetska mešavina

Menta Julep

Prva zabeležena varijanta mešanja viskija i sode, koja se i danas konzumira u američkim barovima, napravljena je davne 1880. godine, kada se u viski dodavala soda, s tim da je mešavina morala da sadrži gorke, slatke i kisele komponente

Viski je jedan od najpopularnijih, ako ne i najpopularniji, ali sigurno najrasprostranjeniji spirit na svetu. Poznat je po tome što se dobija destilacijom žitarica i odležava isključivo u hrastovim buradima. Valjalo bi naglasiti da danas postoje različiti stilovi i ukusi, koji isključivo  zavise od vrste žitarica, pa se tako u Kanadi i Americi ovo piće proizvodi od  kukuruza i raži, u Škotskoj od ječma, a u Irskoj od raži, zobi, pšenice ili ječma. Japanski viski vrlo je sličan škotskom i njega trenutno smatraju najpopularnijim na svetu. Naravno i proces proizvodnje razlikuje se od države do države, ali ipak na finalni ukus i aromu najviše utiče odležavanje i vreme starenja u buradima. Ovaj spirit se deli na blended – koji se dobija od dve ili više vrsta destilata, single malt – koji se pravi isključivo od ječma i grain – koji nastaje destilacijom sladovanih i nesladovanih žitarica, a čija je osnova ječam. Najpoznatiji viskiji potiču iz Irske, Škotske, Amerike i Japana, dok su blended viskiji najprodavaniji i oni se najčešće koriste u mešanju sa soda vodom. Znači, viski  je piće sa mnogo lica i zbog toga se često postavlja pitanje kako i na koji način ga pravilno ispijati.

Mešavina stara više od 150 godina

Dobra vest je da u suštini ne postoje neka preterana pravila, ali osnovno glasi – Konzumirajte ga na način koji vam najviše prija. Stoga, ako vam se sviđa ukus viskija sa sodom to je sasvim u redu, jer je ovo i najpopularnija svetska mešavina, koja korene vuče iz  Sjedinjenih Država. Recepti i proporcije mešanja su prilično raznoliki, baš kao i sami stilovi viskija koji se mešaju sa sodom. Valjalo bi napomenuti da je prva varijanta, koja se i danas konzumira u američkim barovima, napravljena davne 1880. godine kada se u viski dodavala soda, s tim da je mešavina morala da sadrži gorke, slatke i kisele komponente. U ovu mešavinu se stavlja javorov sirup, soda voda, burbon, kora od pomorandže i jedna trešnja. Kasnije su ovu mešavinu poboljšali, izbacivši pojedine komponente i tako je nastao koktel Menta Julep, koji se konzumirao početkom XX veka na konjskim trkama u Kentakiju. Tada se u burbom dodavao šećer sa soda vodom, ali bez drobljenog leda. U oba slučaja ova osvežavajuća mešavina se preporučivala tokom vrelih letnji dana.

Bilo kako bilo, iz prvobitne mešavine „rodilo“ se nekoliko poznatih mikseva i koktela, od kojih se najviše primila mešavina viskija i sode.

Samo soda voda

Mešavina viskija i sode stekla je ogromnu popularnost, ali i definisala neka pravila posluženja. Prilikom razblaživanja viskija nikako ne sme da se koristi mineralna voda, koja se zbog svojih prirodnih minerala potpuno razlikuje od sode, koja se dobija veštačkim putem. Soda voda spada u kategoriju bezalkoholnih pića, a proizvodi se tako što se obična voda obogaćuje pod pritiskom s ugljen dioksidom. U Srbiji se ranije proizvodila u manjim sodarama, a pakovali su je u staklene sifonske boce na kojima je bio montiran metalni mehanizam sa ručkom. Pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka najpopularnija bezalkoholna pića spravljena od soda vode bili su klaker, oranžada i kabeza. Danas je u Srbiji ostalo malo sodara, a ova voda se uglavnom može nabaviti u marketima. Soda voda ima presudnu ulogu u razređivanju viskija, te prilikom mešanja ne bi trebalo dodavati nikakve arome pošto bi se na taj način samo pokvario ukus samog viskija.

Najbolje mešavine

Danas postoji mnoštvo recepata čiji ukus isključivo zavisi od stila viskija, dok soda služi za naglašavanje postojeće arome. U moru raznih varijacija – tri recepta su se posebno istakla, a oni slove za jake i osvežavajuće mikseve koji se temelje isključivo na viskiju i sodi. Važno je napomenuti da sa njima ne bi trebalo eksperimentisati, niti dodavati bilo kakve druge arome. Ukoliko ste ljubitelj jače arome, u kojoj dominira alkohol, potrebno vam je pedeset mililitara Johnnie Walker viskija i trideset mililitara soda vode. Ova mešavina je idealna tokom boravka u restoranu ili kafiću i to tokom večernjih časova. S druge strane mnogi su pristalice manje jake mešavine u kojoj je udeo viskija 1:2 u odnosu na sodu. Ova mešavina se preporučuje u popodnevnim satima na obali mora. Za vreme letnjih dane opšta je preporuka da se popije baš blaga mešavina, gde se u čašu sipa 50 mililitara Ballantines viskija i najmanje 150 mililitara soda vode. Ova mešavina može da se konzumira bilo gde i u bilo koje vreme.

Pravila definišu dobru mešavinu

Inače, postoje i neka nepisana pravila pri ispijanju viskija sa sodom, koja kažu da se pre konzumacije obavezno treba prineti čašu ka nosu, duboko udahnuti, a zatim izdahnuti na usta. Eksperti kažu da se jedino na taj način može osetiti pravi ukus viskija. Takođe, nije preporučljivo ni popiti mešavinu na „eks“, a poželjno je da se sporo konzumira i to u manjim gutljajima. Kada je reč o čašama, one bi trebalo da su većeg volumena, a tradicionalno se koriste tuller čaše, koje imaju široko dno. Prikladne su i čaše sherry, sa zaobljenim zidovima i prilično uske, jer one čuvaju aromu viskija.

Kada servirati viski i sodu

Često se dovodi u pitanje kada se pije ova mešavina, pre, za vreme ili posle jela, ali na svu sreću pravila ne postoje, jer je miks uistinu univerzalan te se može konzumirati bilo kad i bilo gde. Na primer, viski sa sodom i ledom odličan je aperitiv, dok bez leda odlično prija za vreme i nakon obroka. Kada govorimo o  uparivanju sa hranom, viski sa sodom se odlično slaže sa dimljenim lososom, posebno kada se riba poslužuje u kombinaciji sa salatom i morskim plodovima. Takođe, uz viski i sodu odlično se slažu i mesni specijaliteti, poput pečene jagnjetine, govedine ili piletine na žaru. Škoti ga ispijaju uz haggis – njihovo staro nacionalno jelo, koje se pravi od gljiva s lukom, začinima i zobenim pahuljicama, gde se sve to kuva u jagnjećem želucu. Viski sa sodom odlično se slaže i uz slatkiše i preporuka je  da se servira uz crnu čokoladu ili pečeni čokoladni bar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu