LEGENDA O KONJAKU Da li je ljubomorni vitez napravio konjak

konjak

Konjak je brendi spravljen u francuskoj pokrajini Konjak i deli u nekoliko kategorija, koje zapravo odražavaju vreme koliko je dugo odležavao u buretu

Konjak je jedan od najcenjenijih spirita na svetu i zato ga danas proizvode mnogi poznati, ali i manje poznati destileri. Ipak, malo je onih koji znaju da su za nastanak ovog pića vezane i mnogobrojne legende, a jedna od njih kaže kako je neki vitez ubio svoju suprugu i njenog ljubavnika. Nakon tog zlodela u snu mu se ukazao duh koji je detaljno opisao na koji način će morati da plati cenu za ubistvo koje je počinio.

Vitez je okajao grehe

Probudivši se ujutro vitez je odlučio da se iskupi svoj greh, te je vino dovezao kući i uz pomoću posebnog aparata izvadio je prvu i poslednju porciju, a sredinu destilacije, koja se naziva i duša, ubacio u drvenu bačvu i tu tečnost je predstavio redovnicima koji su ga gledali i čudu. Stanovnici svetog samostana su dar samo odložili, a poklona su se setili nekoliko godina kasnije. Kada su ga izvadili iz podruma i kada su ga probali iznenadili su se ovim neobičnim i vrlo ukusnim alkoholnim pićem. Da li se na taj način iskupio ili ne, ne znamo, ali pošto je ovo samo legenda činjenice govore drugačije.

Konjak je nastao u 16. veku

Naime, mnogo realnija priča je ona u kojoj se kaže da je konjak nastao u 16. veku u istoimenom lučkom gradu, u jednoj od francuskih provincija, na reci Chantard.  Zato danas da bi brendi mogao da se zove konjak, njegova proizvodnja mora da ispuni određene zakonske propise koji se odnose na određene sorte grožđa. Takođe, obavezno bi trebalo da se destiluje dva puta u bakarnim kazanima i naravno mora da odleži minimum dve godine u buradima od francuskog hrasta. Konjak sazreva na isti način kao viski i vino, a većina konjaka sazreva znatno duže nego što je to zakonski regulisano.

Vrste konjaka

Konjak se deli u nekoliko kategorija, koje zapravo odražavaju vreme koliko je dugo odležavao u buretu. Tako VS (Very Special) konjak mora da odležava u hrastovim buradima minimum dve godine, VSOP (Very Superior Old Pale) sazreva najmanje četiri godine, dok XO (Extra Old) kao i flaše sa oznakom Napoleon, Extra i Hors d’âge odležavaju najmanje šest godina. Međitim danas većina premium konjaka odležava i mnogo duže od zakonske norme. Većina VS konjaka može da se meša sa drugim pićima, VSOP se ili meša ili se pije čist, a XO treba piti čist jer mu produženo sazrevanje daje mnoštvo ukusa i aroma od kojih bi mnogi bili izgubljeni u koktelu.

Aparati za destilaciju

Prilikom proizvodnje konjaka bitni su i aparati za destilaciju koji mogu da budu vrlo prosti, a najčešće se sastoje samo od kazana sa poklopcem, hladnjaka i spojnih cevi. Važno je napomenuti da takvi kazani destiluju sa prekidima uz zagrevanje direktno vatrom ili pregrejanom vodenom parom, a kako bi se takvim aparatima dobio vinski destilat izvodi se dvokratna destilacija.

S druge strane  destilacija je znatno brža i ekonomičnija pomoću aparata za kontinualnu destilaciju, koji pored deflegmatora ima i kolonski stub u kome se u kontinualnom toku odvija višestruka destilacija. Na taj način se kontinualno dobija destilat konstantne jačine, a najčešće između 60-70 procenata alkohola. Bez obzira na konstrukciju, svi delovi aparata koji dolaze u dodir sa sirovinom kao i sa alkoholno-vodenim parama, treba da su izrađeni od čistog elektrolitičkog bakra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu