VINJAK Trijumf XO

Trijumf XO

Vinjak Trijumf XO proizvodi se u Srbiji, u vinariji Aleksandrović, a se odlikuje ga tamna, ćilibarna boja kao i široki sprektar mirisa sa tonovima vanile i cimeta

Vinjak je piće proizvedeno mešanjem vinskih destilata i sadrži oko 40 odsto alkohola. Pravi se na identičan način kao i konjak, ali s obzirom na to da ne potiče iz Francuske, odnosno regije Cognac, ne sme da nosi njegovo ime. Ipak, kao i konjak svoju boju i aromu razvija sazrevanjem u hrastovim buradima.

Vinjak

Zato se i vinjak,  baš kao i konjak, deli na VS – reč je o destilatu starom najmanje 3 godine, VSOP – odležava 5 godina, XO – odležava i do 20 godina, a rok trajanja mu je neograničen. Prvi vinjak napravio je Dragoljub Marković iz Aleksandrovca i to 1933. godine po povratku iz Pariza, nakon završetka studija u Francuskoj 1932. godine. Njegova proizvodnja je umalo ukinuta nakon Drugog svetskog rata, kada je njegova imovina nacionalizovana.

Vinjak iz vinarije Aleksandrović

Od tada do danas u Srbiji se proizvode kvalitetni vinjaci, a jedan takav se pravi i u Vinariji Aleksandrović. Ova vinarija se nalazi u selu Vinča, četiri kilometara od Topole i hrama na Oplencu. Godišnje proizvodi oko 300.000 boca vina, a u ponudi imaju i rakije. U okviru vinarije nalazi se degustaciona dvorana s terasom, kao i prodavnica vina ekskluzivnih pakovanja, poklona i rakija ovog proizvođača.

Trijumf XO

Vinarija Aleksandrović u ponudi ima vinjak 12 godina star koji odležava u barrique buradima. Vinjak Trijumf XO dobijen je dvostrukom destilacijom vina, koje je nastalo od pažljivo odabranih i ručno ubranih grozdova iz njihovih  vinograda. Vinjak Trijumf XO je vinjak koji se odlikuje tamnom, ćilibarnom bojom. Poseduje širok sprektar mirisa sa tonovima vanile, cimeta, suve smokve, kajsije i suve šljive. Na ukusu je pun i zaokružen, sa izraženim aromama karamele, vanile, duvana i kafe.

Vinjak Trijumf XO servira se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Vinjak XO

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 15 ˚C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu