UPOZNAJTE TEKILU Meksička alhemija omađijala svet

tekila

Tekila ima magičan socijalni potencijal, a njeni konzumenti su mladi ljudi željni zabave i dokazivanja, devojke i žene, kao i menadžeri, poslovni ljudi, ali i umetnici i svetski selebritiji

Tekila je poslednju deceniju veoma popularno jako alkoholno piće, koje poreklo vuče iz Meksika. Na tržištu postoji oko 1.000 brendova tekile, iz isto toliko destilerija, od kojih je bar polovina premium kvaliteta.

Ovo intrigantno jako alkoholno piće dobija se fermentacijom soka plave Weber agave, koja raste u državi Jalisko, u blizini grada Tekila, po kom je i dobila naziv. Meksikanci tvrde da se ona proizvodi više od dva veka, kao i da njen naziv u prevodu znači vulkan.

Asteci glavni krivci

Inače, kao i sve druge spirite i tekilu prati istorija duga hiljadama godina. Smatra se da je piće slično tekili pravljeno 300 godina pre Hrista, u drevnoj Mezo Americi, kada su Asteci, iz oblasti današnjeg Meksika, uspeli da dobiju vino od plave agave, koje su konzumirali tokom ceremonija. Kasnije, početkom 16. veka, zemlju pokoravaju Španci te lokalno stanovništvo otkriva proces destilacije. Zapravo, to je period kada sok plave agave počinje da se destiluje i tada se i pojavljuje prvobitni oblik tekile, sličan onom kakvog danas poznajemo.

Do tekile uz puno truda

Proces proizvodnje tekile počinje pečenjem plave agave,  izvlačenjem soka iz biljke, mešanjem  soka sa kvascem i šećerom, fermentacijom i destililacijom. Pre flaširanja ona bi trebalo da odstoji neko vreme u drvenim buradima, a starenje najčešće ne traje duže od 3 godine. Prema vremenu odležavanja, tekila se deli na tekilu blanco, joven, reposado, añejo i extra añejo. Blanko ili srebrna tekila se najčešće proizvodi od plave agave. Ona je savršeno čista i može biti flaširana odmah po destilaciji ili ostavljena da odleži u inox tankovima maksimum 60 dana. Joven ili zlatna je obično miks-blanko tipa, ali ima boju i dodatni ukus koji se dodaju pri flaširanju. Reposado je tekila odležala u drvenim buradima i to od dva meseca do godinu dana, dok je añejo starila više od godinu dana.

Tekila traži citruse

Tekila je interesantno piće, jakog socijalnog potencijala, čiji su konzumenti mladi ljudi željni zabave i dokazivanja, a vole je i devojke, kao poslovni ljudi, ali i umetnici i glumci. Naravno, kao i ostali spiriti, i ovaj iziskuje određenu vrstu hrane, pa se po pravilu tekila konzumira uz kisele krastavčiće, ali i uz citruse. Međutim, tekila se slaže i uz kikiriki i ostale orašaste plodove, uz čips i tortilje sa salsom, kao i uz salate od paradajza i krastavaca. Tekili prijaju i suva predjela i sirevi.

Serviranje tekile traži poznavanje pravila

Kada je reč o serviranju tekile i njenom konzumiranju postoje i određena pravila. Mlade tekile najčešće se služe u klubovima i ispijaju se iz popularnih šotova, dok je Meksikanci ritualno konzumiraju petkom uveče nakon radnog vremena. Tada odlaze u obližnje barove gde je sa prijateljima ispijaju u malim gutljajima i ne mešaju je sa drugim pićima.

Bogati i Meksikanci srednje klase konzumiraju isključivo visoko-kvalitetne premium destilate. Ovakve tekile se u Meksiku piju iz širih čaša, koje podsećaju na brendi sniftere, ali i iz uskih duguljastih takozvanih caballito čaša, čiji je volumen od 30 do 60 ml.

Probajte koktel Paloma

Tekila je odličan saveznik u koktelima i ona nudi širok dijapazon mogućnosti. Zanimljiv i vrlo interesantan je Koktel Paloma. Za njega je potrebno 40 ml tekile, 15 ml šećernog sirupa ili kašičica meda, 100 ml svežeg soka crvenog grejpa i malo gazirane vode. Potrebna je niža i šira čaša, obrubljena solju i napunjena ledom. U ovako pripremljenu čašu se dodaju dobro izmiksani sastojci, koji se na kraju poprskaju mineralnom vodom, te se sve ukrasi koricom grejpa.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Viski Dewars white label

Viski Dewar’S White Label

Viski Dewar’S White Label je klasičan mešani škotski viski, koji je savršen za koktele Viski je često menjao svet i

RAKIJA Viljamovka Takovo

RAKIJA Viljamovka Takovo

Rakija Viljamovka Takovo savršena je za zimske dane Rakija Viljamovka Takovo dobar je i aperitiv, jer otvara apetit Rakiju nazivaju

DŽIN Hendrick's Orbium

DŽIN Hendrick’s Orbium

Džin Hendrick’s Orbium  nosi oznaku Premium i pakuje se u apotekarsku staklenu ambalažu Džin je destilat koji svoj dominantan ukus

Stari Kenigsberg

KONJAK Stari Kenigsberg

Konjak Stari Kenigsberg nastao je u destileriji Maglev 1876. godine, a danas ga proizvodi kompanija Alliance-1892 Konjak, u originalu Cognac,

Tekila Camino gold

TEKILA Camino Gold

Tekila Camino Gold spravljena je od posebne vrste agave, koja raste na preko 2000 metara nadmorske visine Prodaja tekile je