UPOZNAJTE RAKIJU Nacionalni brend kojim se ponosimo

rakija

Mi bi voleli, a možda se uz naporan i smišljen rad to i dogodi, da rakija od šljive bude jedan od najcenjenijih spirita na svetu, a i da druge voćne rakije krenu tim putem

Svaka država ima nešto po čemu je prepoznatljiva, a Srbija s ponosom može da se pohvali svojom rakijom, čija je proizvodnja poslednjih godina u znatnoj meri  uznapredovala.

Ipak, da ne bude zabune, rakiju nisu izmislili Srbi, već je na Balkan stigla u 15. veku sa Turcima. Prvenstveno se koristila kao lek, da bi u drugoj polovini 16. veka na Balkanskom poluostrvu zavladala opšta pomama za ovim jakim alkoholnim pićem. Na našim prostorima ona dobija na značaju dva veka kasnije, kada dolazi do značajnog povećanja njene proizvodnje, a taj period se u istoriji naziva i „rakijski vek”.  Tada su je ispijali svi – od običnog naroda, do plemića i vladara.

Da nije bilo Turaka ne bi bilo ni rakije

Zahvaljujući Turcima rakija se i danas peče na isti način kao i pre nekoliko vekova. Tajna se krije u bakarnim kazanima, koje su oni doneli i bez kojih je danas nemoguće zamisliti proizvodnju vrhunske rakije. Inače, kao i ostala plemenita pića i za domaću rakiju su vezane mnogobrojne priče, pa se pretpostavlja da je ime dobila po turskoj reči raki.

Ni malo lako do dobre rakije

Za razliku od ostalih spirita, rakija se proizvodi od različitih vrsta voća, najčešće od šljive, a zatim i kajsije, kruške, jabuke, dunje, grožđa, smokve, maline i kupine. Iako je danas skoro svako seosko domaćinstvo peče, njena proizvodnja nije ni malo jednostavna. Da bi se proizvela rakija premium kvaliteta, trebalo bi ispoštovati stroge tehnološke procese.

Kategorija voća ima presudnu ulogu

Za premium rakiju osnova je zdravo konzumno voće, koje će se pravilno očistiti i preraditi. Nakon toga, s pažnjom treba izvesti i alkoholnu fermentaciju voćnog kljuka, a zatim i destilaciju. U ovom slučaju valjalo bi dobro poznavati voćne destilate, jer ne podnosi svaki starenje u hrastovim buradima. Ukoliko destilat zri, važno je poznavati i hemijsku reakciju između voćnog destilata i sekundarnih sastojaka hrastovog drveta, da bi se dobio plameniti, raskošni i postojan prirodni buke.

Tražena u restoranima

Ugostitelji elitnih restorana prepoznali su njenu vrednost, pa se rakija sve češće služi u restoranima i uparuje sa hranom. Generalno gledano, uz rakiji se služi klasično meze, ali postoje i pravila, pa je preporuka da uz rakiju od kruške vilijamovke treba upariti mocarelu. Rakija od kajsije se konzumira uz kremaste fine dezerte na bazi bele čokolade i voća, a kada je u pitanju šljivova rakija pravilo je da pravila nema, jer je sve prepušteno ukusu konzumenta. Zato rakija od šljive može da se konzumira uz sve vrste jela, od kuvanih, do mesnih i ribljih specijaliteta.

Rakija traži posebne čaše

Rakija se najčešće pije iz čaše sa užim grlom od 0,3 dl, najviše do 0,5 dl i čaša treba da bude ispunjena 65 odsto. Prilikom otvaranja flaše, najbolje bi bilo ostaviti je da odstoji minut-dva, pa tek onda rakiju sipati u čašice.

Međutim, poslednjih godina javlja se i nova “struja” koja tvrdi da se ovo piće kao i svaki drugi spirit vrhunskog kvaliteta pije iz dosta većih i širih čaša, kao i da se ispija lagano, gutljaj po gutljaj. Temperatura serviranja je takođe vrlo važna, kako bi njena aromatičnost došla do punog izražaja. Pravilo kaže da se neodležane rakije, u odnosu na odležane, serviraju na nešto nižim temperaturama, koje iznose između 10 do 14 stepeni Celzijusa, dok se odležale služe na temperaturama od 16 do 18 stepeni Celzijusa.

Rakija rado viđena u koktelima

Dolaskom novih generacija destilera, rakija je postala rado viđena u koktelima. Shodno tome, danas postoji mnoštvo mikseva i koktela sa ovim pićem.

Ukoliko želite da probate nešto novo i interesantno napravite True Blude, za koji vam je potrebno 45 ml šljivove rakije, 15 ml Curacao blue, 45 ml tonika, 20 ml soka od pomorandže, dve kocke leda i kora od pomorandže. Rakiju od šljive, Curacao blue i sok od pomorandže sipajte u koktel šejker, do pola napunjen kockama leda. Dobro promućkajte, procedite u čašu, dodajte tonik i pomešajte. Ukrasite korom od pomorandže.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu