UPOREDNI TEST Rakija Baraba i rakija Gorda

Gorda i Baraba

Obe rakije su moderno kreirane, sa vrlo sličnim pristupom u proizvodnji, ali im način i vreme odležavanja daju onaj ton koji će iskusni konzumenti prepoznati i koji će uticati na njihovu odluku pri odabiru

Rakija od šljive u Srbiji se proizvodi vekovima i najtraženija je, ali i najcenjenija od svih srpskih rakija kako kod domaćih, tako i kod stranih konzumenata. Tajna njene proizvodnje se prenosi s kolena na koleno i naprosto je bilo logično da i zvanično postane deo nacionalnog identiteta, nakon što je upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ovo je bilo očekivano, jer šljivovica je i najrasprostranjenija rakija u državi, s tim da se zahvaljujući školovanim destilerima po kvalitetu popela na viši nivo. Proizvođači znaju da njen ukus zavisi od zemlje na kojoj stablo šljive raste, odnosno teroara i recepta po kom se pravi, kao i od sorti šljive od koje se kreira, ali i načina i vremena odležavanja. Ona se  najčešće proizvodi od čuvene šljive požegače, koja najbolje prinose i kvalitet ploda daje na potezima oko Valjeva, Kraljeva, Čačka i Ivanjice. Zovu je još i madžarka, jer je početkom prošlog veka njene sadnice iz Ugarske u Srbiju, preko Save, lađama prevezao trgovac i dobrotvor Sava Tekelija. Osim toga, rakija će biti odlična i kada se peče od sorti šljive stenlej, čačanske lepotice, čačanske rane i čačanske rodne, ali i sorti moravka i crvena ranka.

Urbano-gospodski pristup konzumentima

A kako bi poprimila prefinjene note dima, čokolade i ostalih aroma koje dobija od drveta, rakija od šljive najčešće odležava u hrastovim buradima. Sem odležalih, proizvode se i bele rakije od šljive koje se nazivaju  prepečenice. One su bezbojne i kristalno čiste, te poseduju mek i fini ukus šljive. Na domaćem tržištu postoji veliki izbor premium rakija od šljive – neki su slični, neki dijametralno suprotni.

Mi smo odabrali da uradimo uporedni test dve različite rakije od šljive, koje spaja vrhunski kvalitet, te način predstavljanja na tržištu i elegantan i što ne reći i urbano-gospodski pristup konzumentu, ali i bliska cenovna kategorija – rakiju Baraba Šljiva koja se proizvodi u Podrumu Palić 1896, kao i šljivovicu Gorda koja dolazi iz istoimene destilerije, a proizvodi je porodica Milovanović-Škorić.

Baraba rakija od šljive

Baraba je linija premium voćnih rakija i Baraba predstavlja najbolje što dolazi iz Podruma Palić 1896. Brend je zapravo kruna poslovanja i ono čime se ponosi srpsko tržište rakija, ali i ono što teži da predstavlja domaći premium proizvod u svetu.

Baraba Šljiva je proizvedena od najkvalitetnijih i pažljivo odabranih plodova šljive koja je uzgajana u osunčanim i plodnim voćnjacima Vojvodine. Intenzivne je ćilibar boje, raskošnog mirisa i punog ukusa, kojim dominiraju note zrele šljive, vanile i meda, protkane puterastim i blago začinastim tonovima hrasta u kome je sazrevala. Služi se na sobnoj temperaturi, najbolje kao dižestiv.

Inače, Podrum Palić 1896 nalazi se na samom severu Vojvodine i poznati su po voćnacima izuzetnog kvaliteta koji su i zaštitni znak tog regiona i po savremenom pristupu proizvodnje rakije. Kompanija je nastala na temeljima prvog modernog rasadnika voća na ovim prostorima, da bi kasnije prerasla u poznatu destileriju. Pored moderne destilerije, hladnjače i upotrebe najboljih sirovina, Podrum Palić kvalitet svojih pića temelji na iskustvu vrhunskih stručnjaka, tehnologa i master blendera. Zaštitno lice brenda Baraba je popularni glumac Srđan Todorović, koji je svojom pojavom maestralno dočarao ovaj brend i dao mu pečat prepoznatljivosti, te naznake onog što se nalazi u samoj boci.

Gorda Šljiva

U sasvim drugom delu Srbije, odnosno u selu Velereč, podno planine Rudnik, u opštini Gornji Milanovac, smeštena je destilerija Gorda, gde se proizvode rakije premium kvaliteta i rakije koje su dale pečat modernoj srpskoj rakiji. Brend je baziran na tradiciji i nosi ime po pretkinji Gordi, koja je sa mužem Aronom pre tri veka utočište našla u ovom mestu, gde je ubrzo na plodnoj i rodnoj zemlji posadila prvu šljivu. Kako se tradicija ne bi ugasila, godine 1994.  Veljko Škorić ponovo pokreće proizvodnju, da bi nakon njegove smrti potomci preuzeli posao.

Premium rakija od šljive Gorda proizvodi se od plodova sorti šljive čačanska rodna iz sopstvenih zasada i od kooperanata iz Gornjeg Milanovca. Šljiva Gorda je bistra, tamno crvenkaste boje ćilibara, a kada se prinese nosu oseti se klasičan miris pekmeza od šljiva, suve šljive, blago pržene kafe i vanile. Takođe, poseduje blage note dima, marcipana i orašastog voća, a tu su i lagane arome duvana i kože. Kod ispijanja se oseti i savršen alkoholni balans u kom dominira aroma pekmeza i lagano pržene kafe, a tu su i ukusi crne čokolade i citrusa. Najbolje aromatske komplekse i kompleksnost ukusa i mirisa, osetićete ako je poslužite na sobnoj tempraturi.

Sem kvalitetnog voća, u destileriji imaju i najsavremeniju opremu, odnosno tradicionalne bakarne kazane i kolonski destilacioni aparat uz pomoć kojeg se dobija trostruka i četvorostruka destilacija.

Opšti utisak dva vrhunska brenda

Kada se ukrste dve premium šljivovice proizvedene na tradicionalan način, po najmodernijoj tehnologiji i od najkvalitetnijeg voća teško je dati sud koja je bolja. Naime, rakija od šljive Baraba u sebi nosi autentičnu vojvođansku notu, jer dok se konzumira oseti se suptilna mešavina odabranih plodova autohtonih sorti šljive. Nakon destilacije i odležavanja u buradima od fine hrastovine dobija kompleksan karakter, a kroz svaki gutljaj prožima se duh tradicije i izvorni ukus zrelih šljiva. S druge strane Gorda rakija od šljive poseduje vrlo diskretne arome barika uz pomoć kojeg se ublažava ukus alkohola i zato čini ovu rakiju vrlo somotastom i mekom. Zapravo ona je atipičnog ukusa i stoga je sličnija konjaku nego tradicionalnoj šljivovoj rakiji.

Konačni zaključak uporednog testa

Naš zaključak je da su obe šljivovice plemenitog karaktera, ujednačenog ukusa i mirisa, s tim da svaka od njih najbolje predstavlja podneblje iz kog dolazi i možda je upravo tu razlika i tu treba pronalaziti razlike između ove dve rakije.

Istakli bi da su obe rakije moderno kreirane, vrlo sličnim pristupom u proizvodnji, ali da im način i vreme odležavanja daje onaj ton koji će iskusni konzumenti prepoznati i koji će uticati na njihovu odluku pri poručivanju.

I da budemo potpuno iskreni, ukoliko bi morali da kažemo koja rakija je bolja i koju bi preporučili, rekli bi to na sledeći način. Baraba Šljiva je pre rakija za mlađe konzumente, jer ima taj mekši buke i na taj način dopadljivija je mladima, dok Gorda Šljiva ima neku svoju težinu i kompleksnost, podseća na stari konjak i više leži konzumentima koji su tačno definisali svoj profil ukusa. Ovo nikako ne znači da je Baraba rakija za neiskusne i da ima neke greške, pre bi to definisali da je smišljeno kreirana da svojim pitkim, a opet tačno definisanim ukusom privuče i da smernice mlađim konzumentima u kom pravcu treba da ide vrhunska šljivova rakija.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu