TEKILA I CIGARA Smeli par za iskusne hedoniste

tekila i cigara

Da bi duvan, odnosno cigara došla do izražaja mora da se konzumira tekila vrhunskog kvaliteta, koja sadrži 100 odsto plave agave, te da se ispoštuje profilni ukus tekile, koji bi pri uparivanju trebalo da  bude kompatibilan sa cigarom

Svaki ljubitelj cigara i kvalitetnog spirita zna da ukus dima dolazi do izražaja kada se pravilno upari sa određenim vrstama alkoholnih pića. Međutim, na pomisao uparivanja većini konzumenata prva asocijacija jeste konjak, što je donekle i logično, jer je danas bukvalno napravljena čitava nauka o tome kako upariti aromatične tonove vanile i hrasta sa finim notama prvoklasnog duvana. Ono što mnogi ne znaju jeste i činjenica da se sve češće u svetu, a naročito u Meksiku i Sjedinjenim Državama, uz premium tekilu uparuju cigare vrhunskog kvaliteta.

Veliki broj dobrih kombinacija

Prema mišljenju barmena širom sveta ovo nacionalno meksičko piće ima mnogo sličnosti sa duvanom, bilo da govorimo o laganom ukusu blanco tekile ili o bogatoj aromi tekile ekstra anejo. Ono što bi konzumenti trebali da znaju je da kod uparivanja tekile sa cigarama postoji veoma veliki broj vrhunskih kombinacija, ali samo pod uslovom kada se ispoštuju određena pravila. Da bi duvan, odnosno cigara došla do izražaja mora da se konzumira tekila vrhunskog kvaliteta, koja sadrži 100 posto plave agave, a osim toga bitno je ispoštovati i profilni ukus pića, koji bi pri uparivanju trebalo da  bude kompatibilan sa cigarom. Naravno, u ovom slučaju vrlo je bitna i starost tekile, s obzirom na to da svaki stil ima različiti ukus, miris i aromu. Stoga ukoliko iz tekile, ali i iz cigare, želite da izvučete ono najbolje trebalo bi da ispoštujete sledeća pravila.

Premium tekila blanco uz nikaragvanske cigare

Tekila blanko ili srebrna tekila je savršeno čista i može biti flaširana odmah po destilaciji ili ostavljena da odleži u čeličnim rezervoarima do najviše 60 dana. Među barmenima vlada mišljenje da ona i nije najbolja za uparivanje sa cigarama, osim u slučaju kada je reč o premium tekili blanco koja je proizvodena od 100 odsto plave agave. S obzirom na to da je jedva odležala, ona ima jak i pomalo sirov ukus i zato joj je potrebna puna cigara. U ovom slučaju je preporuka da se konzumira cigara u kojoj dominira punč, jer će samo tada doći do savršenog balansa u kojem neće biti dominacije ni tekile ni cigare. Zato je pravilo da se tekila blanco služi uz nikaragvanski duvan. Naš je predlog da tekilu Espolon Blanco uparite sa Royal Challenge Natural cigarom medium jačine. U ovoj cigari dominira nikaragvanski duvan i zato se odlično uklapa sa mnogim blanco tekilama. U ovoj kombinaciji konzument oseti kremaste, citrusne i osvežavajuće tonove kako tekile tako i cigare. Možete probati i Don Julio Blanco tekilu sa cigarom Royal Challenge Maduro, gde više dominiraju zemljani ukus.

Uz joven cigara ne leži

Jedina tekila koja se ne uparuje sa cigarama jeste tekila joven ili zlatna tekila, koja je niže cenovne kategorije, relativno slabog kvaliteta i koristi se za mešana pića, miksere i koktele

Tekila reposado uz cigare srednjeg tela

Tekila reposado ili odležala tekila stari u drvenim buradima od dva meseca do godinu dana i tako dobija zlatnu boju. U principu kod odležavanja se koriste različite vrste buradi, uključujući i onu u kojoj je pre tekile „ležalo“ vino ili burbon. Zato tekila reposado, u zavisnosti od bureta u kom je odležavala i proizvođača, dobija i drugačiji ukus i aromu. Za razliku od tekile blanco, ovaj stil ima mnogo lakši profilni ukus i zato se najčešće slaže sa cigarom srednjeg tela. Spajanjem fine Altos Reposado tekile sa cigarom Heritage 1 u ustima se stvaraju lagane, aromatične i prozračne note, gde se sa svakim novim gutljajem i dimom osete drveni tonovi, ponekad propraćeni s aromom meda. Često se u pozadini upotpunjuje i ukus narandže koji pruža tekila reposado. Ukoliko tražite malo žešći ukus možete uživati uz čašicu Casamigos Resposado tekile, a uz nju je poželjno da kombinujete Montecristo No.4 cigaru, koja ima pikantniju aromu sa ukusima kafe, kakaa, vanile i ukusom duvana srednje jačine.

Tekila anejo uz cigare od zrelog duvana

Tekila anejo odležava duže od godinu dana. Destilerije moraju da je čuvaju u drvenim buradima koja ne prelaze zapreminu od 600 litara. Kao rezultat ovog produženog procesa starenja tekila anejo dobija bogatu, ćilibarnu boju i daleko kompleksniji ukus. Zato je poželjno da se uparuje sa cigarama spravljenim od zrelog duvana. Lagani i glatki ukus bi trebalo da se upari sa laganom, glatkom i lakšeg tela cigarom. Preporuka je da probate kombinaciju tekile 1800 Anejo i cigare Chateau Fuente King T Rosado. U predloženoj tekili dominira aroma prepržene agave i karamelizovanog zrelog voća, dok se cigara može pohvaliti orašastim aromama i suptilnim naznakama začina. U ovom slučaju bogati ukusi predložene cigare upotpunjuju složen i glatki profil birane tekile. Takođe i čašica tekile Patron Anejo odlično ide uz  H.Upmann Coronas Major cigaru, jer se upotpunjuju fine note tekile sa oštrom aromom duvana.

Extra anejo tekila uz premium cigare

Ova tekila se na svetskom tržištu pojavila pre nekoliko godina, a njenom proizvodnjom nastala je i peta vrste ili peti stil tekile. Ona odležava duže od četiri godine i zato njen karakter odgovara viskiju. Najčešće stari u nekoliko vrsta buradi, a zbog dužine odležavanja dobija tamno jantarnu ili braon boju. Reč je o premium proizvodu koji se slaže sa cigarama bogatog i glatkog ukusa. Nažalost, na srpskom tržištu je još uvek nema, ali  ukoliko idete u inostranstvo preporuka je da probate El Tesoro Paradiso Extra Anejo sa Medium Purple Rain cigarom. U ovom slučaju tekila savršeno dopunjuje slatkoću cigare. Takođe možete da uparite Patron Extra Anejo sa cigarom Sin Compromiso. Tada ćete u ustima osetiti ukus komadića kandiranog voća i finu karamelnu slatkoću.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.