ISTRAŽUJEMO Postoji li savršeno letnje osveženje

letnje osveženje

Današnja ponuda letnjih osveženja je velika, ponuda je raznovrsna i često ne možemo da se opredelimo između koktela, mikseva, miksera, ali i kompleksnih spirita sa ledom ili bez njega

Opuštanje na plaži na godišnjem odmoru nezamislivi su bez osveženja i zato su raznorazni kokteli, ali i posebne vrste spirita, sa više ili manje alkohola, te mikseri idealni u letnjem periodu. Pojedini osvežavajući alkoholni napitci toliko su ukusni, da su zbog toga postali i  nezvanični zaštitni znak leta. Međutim, ne piju se svi spiriti, kokteli ili mikseri u isto vreme – neki su odlični za pre, a pojedini za posle podne, odnosno veče. Zato ćemo se kroz ovaj vodič pokušati da vam dočaramo šta biste mogli da popijete na plaži i u kojim osveženjima bi trebalo da uživate kada stignete na željenu destinaciju, bez obzira na to da li ste odlučili da idete na more, reku ili jezero.

Pre podne na plaži odaberite koktel

Ukoliko volite da se sunčate u pre podnevnim satima kada je more i najbistrije, a sunce ne prži kao u podne, naša preporuka je da popijete čuvenu Pina Colada za koju se smatra da krepi organizam. Ovo popularno letnje piće dobija se mešavinom ananasa, kokosa i ruma. Interesantan osvežavajući koktel prvi put je napravljen na Karibima i to pedesetih godina 19. veka, kada su u njemu uživali svi putnici namernici. Kasnije, odnosno nakon nešto manje od 100 godina, ovaj osvežavajući miks usavršio Ramon Mončito Marero, barmen u tadašnjem Hiltonovom Bičkomber baru u San Huanu u Portoriku. On je umesto soka od kokosa, dodao krem od kokosa i na taj način je uspeo još više da oplemeni i obogati koktel, koji se sa uživanjem ispija u celom svetu. Mnogi se slažu da Pina Colada i  najviše prija na osunčanim peščanim plažama.

Daikiri za odvažne

Za ljubitelje nešto jačih aroma, a koje podjednako osvežavaju kao i Pina Colada, kao stvoren je koktel Daikiri. Ovaj interesantan koktel nastao je na Kubi, a pod obavezno mora da sadrži mnogo ruma, limete i šećera. Ponekad se iz tog razloga koristi i kao baza za pripremu i drugih karipskih koktela, ali i mikseva. Ime je dobio po plaži, koja se nalazi u neposrednoj blizini kubanskog Santijaga, na kojoj se stalno organizuju dnevne žurke. Zato je ovaj koktel idealan na svim destinacija gde se pre podne organizuju plažne žurke. Inače, interesantan je i podatak da je koktel kreirala grupa američkih inžinjera i to u momentu kada su popili sve zalihe džina. Koktel Daikiri danas je jako popularan i služi se veoma hladan, s tim da mu se često dodaju i razni voćni ukusi.

Posle podne na plaži samo miksevi

Ako u pre podnevnim satima volite turistički da obilazite mesto u kom ste odseli, a za popodne ostavljate sunčanje i brčkanje u vodi, trebalo bi da znate i da za ovu popodnevnu varijantu postoji nekoliko vrlo interesantnih pića koja će vas osvežiti i okrepiti tokom boravka na suncu. Naša preporuka je da popijete hladnu Margaritu, koja je nastala u Meksiku ali se još uvek pouzdano ne zna ko ju je osmislio. Jedni pričaju da su je na posle podnevnim druženjima osmislili bogati Teksašani u Akapulku, dok drugi misle da je Margarita remek delo barmena iz Tihuane, koji je  pokušao da impresionira Ritu Hejvort (njeno pravo ime je Margarita Kanzino), pićem koje je krstio njenim imenom. Bez obzira na to ko je napravio piće, trebalo bi da znate da se ovaj miks pravi sa tekilom – spiritom koji je sinonim za more i plažne barove.

Jedan je džin-tonik

Još jedno odlično osveženje bez kojeg opuštanje na godišnjem odmoru ne može da se zamisli je neprikosnoveni džin-tonik, koji je prvobitno korišćen u Indiji u borbi protiv malarije. Mnogo kasnije su mešavini džina i tonika konzumenti dodali i led i limun, te je ovo osvežavajuće alkoholno piće postalo jedno od najpopularnijih na svetu. Iskusni ljubitelji džin-tonika navode kako je posebno zadovoljstvo pijuckati ga pri zalasku sunca na egzotičnim plažama Goe. Mi kažemo da ništa ne fali ni kada gledate zalazak sunca recimo na plažama Dunava, jer je za pijuckanje džin-tonika jedino važno da imate dobro društvo i umerenost u ispijanju alkohola, ali i kvalitetan džin i tonik.

Žurka na plaži traži vilijamovku

Svi se slažu da su najbolje letnje žurke upravo na plažama, jer nema ništa lepše od toga kada se u bikiniju đuska na toplom pesku, uz muziku koju pošta di-džej. U tim momentima u vazduhu se prepliću lepa i pozitivna osećanja, a kada su takve situacije u pitanju valjalo bi nešto i popiti. Preporučujemo da to bude rakija od kruške vilijamovke, koja je idealan saveznik za ludovanje. Ova rakija je izuzetno pitka i svako ko je jednom probao, rado joj se vraća, a posebno tokom letnjih meseci. Arome u njoj su veoma osetljive na svetlost, toplotu, hladnoću i zato je preporuka da se pije na temperaturi od oko 15 stepeni. Preporuka je da vilijamovku pijuckate s uživanjem i u malim gutljajima, kako biste osetili sve njene prefinjene mirisne arome. Vodeće srpske destilerije nude veoma dobar izbor kvalitetnih rakija od kruške vilijamovke.

Viski svuda prisutan

Naravno popodnevne plažne žurke ne mogu da se zamisle bez viskija, jer istini za volju bez ovog spirita i ne može da prođe ni jedna jedina zabava. Viski je postao simbol moćnih ljudi i shodno tome i osobe koje ga piju u tim momentima izgledaju superiornije u odnosu na druge. Naša preporuka je da ovaj spirit, ukoliko se uzima čist, pijete iz rashlađenh čaša. Međutim viski može da se konzumira i razblažen sa vodom ili sodom, a Irci preferiraju da srazmera bude 50-50. Naravno, pravo je osveženje popiti čašu viskija sa ledom, jer piće zapravo ništa ne gubi od svog ukusa, pa je čak i preporuka da se konzumira upravo sa ledom. Najbolje bi bilo da se služi iz nosing čaše, jer se tada mogu optimalno prepoznati note slatkog voća, začina, treseta, drveta i dima. Najpoznatiji brendovi su i dalje Johnnie Walker, Ballantine’s, Chivas, Jameson, Jack Daniel’s, Jim Beam, a na svetsku scenu, pre svega vrhunskim kvalitetom, put krči single malt viski iz Japana. Brendovi poput Nikka, Yamazaki i Hibiki postali su nezaobilazni deo na žurkama.

U večernjim satima samo kompleksni spiriti

Ukoliko spadate među one, koji se opredeljuju da tokom večeri pojedu neki fini morski specijalitet, naša preporuka je da pijete konjak, jer on u kombinaciji s ledom dobija potpuno drugu i novu dimenziju. Danas na tržištu postoji veliki izbor ovog otmenog pića, a popularni brendovi su recimo Hennessy i Remy Martin, čije kompanije i preporučuju da se on konzumira rashlađen. Proizvođači kažu kako je konjak zapravo savršeno piće, koje trpi razne temperaturne i druge promene i bez obzira na to kako se pije, on ne menja svoja svojstva i karakteristike. Tokom leta je čak i poželjno da se služi sa ledom, sodom i meša sa bezalkoholnim pićima. Odličan primer za to daje kompanija Hennessy, koja je pre nekoliko godina obelodanila da njihov konjak dobija potpuno novu aromatičnost, a posebno u završnici, ukoliko se konzumira hladan. U Americi je odavno prihvaćena ova moda koju Amerikanci nazivaju „On the rocks“, a čini se ni Evropljani nisu ostali imuni na konzumaciju konjaka na ovaj novi način.

Rakija od šljive

Ukoliko niste ljubitelj konjaka, možete da poručite rakiju od šljive koji su danas srpski destileri doveli do savršensta, a neki od brendova su Uteha naša, Kralj, Stara Sokolova Šljiva, Gorda Šljiva, Tok i Pruna Šljiva. I bez obzira na to za koju ste se opredelili i šljivovu rakiju možete da pijete sa ledom, ali i u koktelima, jer miksevi sa rakijom polako ali sigurno preuzimaju primat nad ostalim spiritima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu