Tekila Herradura – Premium tekila

Herradura

Casa Herradura je jedini proizvođač tekile na svetu, koji pravi sopstvene bačve i jedini koji se bavi odležavanjem tekile iznad industrijskih standarda, što doprinosi optimizovanju nota ukusa

Casa Herradura osnovao je Felisijano Romo, u dolini Amatitan, u planinskom lancu Sijera Madre. Tražeći odgovarajuće mesto da napravi savršenu tekilu, primetio je odsjaj potkovice u dolini Amatitan i to shvatio kao znak sreće. Tako je i nastao naziv, ali i brend Tekila Herradura!

Iako se danas savremena destilerija nalazi u blizini stare, nekadašnja je atrakcija za turiste. U okviru destilerije postoji i mogućnost vožnje Tekila vozom, koji podrazumeva obilazak destilerije – stare i nove, te degustaciju tekile.

Brend Herradura osnovan je 1870. godine u Haciendi San Jose del Refugio, koja je jedna od poslednjih autentičnih meksičkih hacijendi iz 18. i 19. veka. Kao i sve hacijende, karakteristična je po zemljištu, ali i objektima za življenje i smeštaj radnika. Pored smeštaja i glavne zgrade, hacijenda ima i svoju kapelu. Stara fabrika podseća na tradicionalno poljoprivredno gazdinstvo. U toku modernizacije, stara fabrika redovno je održavana, ali i obnavljana uz prilagođavanje savremenim tehnologijama. U okviru stare fabrike, nalazi se i ručno izrađena peć od gline, koja je bila u upotrebi skoro ceo vek. Ove tradicionalne peći bile su idealne za kuvanje agave i izvlačile su sve aromatične note agave putem pravilnog zagrevanja,  a što je rezultovalo da tekila tokom destilacije dobije savršen ukus.

Još jedan raritet ove destilerije je i kamen za mlevenje – Tahona, koji je napravljen od komada vulkanske stene. Tahona je gnječila kuvane agave, istiskujući sok iz biljke za proces fermentacije. U prvih 100 godina proizvodnje, u ovoj destileriji je svež sok agave sakupljan i mešan u velikim rezervoarima za fermentaciju, sa vodom koja se crpela iz podzemnih akvadukta. Stari bakarni sud za destilaciju, podseća da je Casa Herradura oduvek, odnosno od svog osnivanja, posvećena proizvodnji najfinijih i najautentičnijih tekila.

Tekila Herradura pravi se isključivo od blue weber agave. Ove posebne plave agave su posađene na njihovim istorijskim posedima, na kojima su oduvek gajene. Vulkanska nizija  Amatitan je odlična za uzgoj plave agava, jer plodno tlo pruža biljkama kompleksnu i zeljastu aromu. Interesantno je da su sve biljke potomci prvih useva hacijende i ne menjaju se, jer imaju vrlo specifičnu aromu.

Inače, svaka serija proizvedene tekile Herradura se više puta testira, te verifikuje od strane stručnjaka za tekilu. Nakon toga se odlaže na odležavanje i sazrevanje u bačvama. Sazrevanje tekile se odvija u  buretu i traje između četrdeset pet dana i četrdeset devet meseci. Za odležavanje se koriste bačve od zapaljenog američkog belog hrasta. Valja istaći da je Casa Herradura jedini proizvođač tekile na svetu, koji pravi sopstvene bačve i jedini koji se bavi odležavanjem tekile iznad industrijskih standarda, što doprinosi optimizovanju nota ukusa.

Nakon flaširanja, poznata Herradura potkovica se pažljivo ručno nanosi na svaku bocu i detaljno pregleda nakon toga.

Do 2006. godine Casa Herradura je pripadala Grupo Industrial Herradura S.A de C.V. Međutim, danas je kompanija u vlasništvu Brown Forman Corporation, koja je poznata po tome što je tekilu učinila međunarodno poznatom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu