SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Rakija iz Rakije

Rakija iz Rakije

Njihova šljivova rakija od crvene ranke postala je zaštićena od strane “Slou fuda” kao prezidijum projekat, što znači da svaka flaša može da nosi njihov logo, da je rakija prepoznata kao rakija od autohtone sorte šljive i da se proizvodi po autentičnoj recepturi i na tradicionalan način

U srcu Šumadije, Rakija je zaselak sela Gledić koji se nalazi između ćuvika Đule i Tasovog brda, kroz koji protiče Rakijski potok. Ovo pitomo mestašce, dušom i bogom dato za šljive, autohtone stare sorte crvena ranka, metlaš, belošljiva, crnošljiva i još neke kojim se ime više i ne zna.

I baš na ovom mestu su preci Dragane Veljović, vlasnice destilerije Rakija iz Rakije, imali voćnjake i pekli rakiju od crvene ranke davne 1887. godine, istu onu kakvu i ona danas peče.

Rakija od autohtone srpske sorte šljiva

A onda su Dragana i njen suprug Dejan, koji žive u Kraljevu, rešili da vrate slavu crvenoj ranki, kraljici šljiva, ali i rakiji iz Rakije. Otvorili su destileriju Rakija iz Rakije u kojoj je maksimalna proizvodnja 5.000 litara na godišnjem nivou. Međutim, poslednjih nekoliko godina nije prešla 2.000 litara, jer kako kažu vlasnici drže se kvaliteta i isključivo peku rakiju od šljiva iz sopstvenih voćnjaka, ne otkupljuju je niti kupuju meku rakiju. Na taj način su postali članovi svetske “Slou fud” organizacije, koja se bori za korišćenje “čiste” hrane čija proizvodnja ne ugrožava okolinu, hrane karakteristične za određeno podneblje, proizvedene po tradicionalnom receptu.

Zaštićena rakija

Pre sedam godina godina njihova rakija je od crvene ranke sa Gledićkih planina postala je zaštićena od strane “Slou fuda” kao prezidijum projekat. To znači da svaka flaša može da nosi njihov logo, da su prepoznati da je šljiva crvena ranka autentična i autohtona sorta, koja se gaji na Gledićkim planinama, a rakija koja se proizvodi od nje se radi po autentičnoj recepturi i na tradicionalan način. U ponudi sem prepoznatljive šljivovice proizvode i dunju barrique, viljamovku gold, kajsiju, dunju standard.

Tasova rakija

Tasova rakija proizvodi se od šljive crvene ranka i  požegače, a reč je o šljivovici  special. Priča kaže kako su u Gružanskom srezu Taso i Leko Đusić iz Rakije imali najbolju rakiju. Zato ju je Taso nosio sa sobom u vojnu, kada su terali Idrize iz Vranja. Znalo se da imaju i neku tajnu (pričalo se da sipaju vodu u rakiju). Niko tada nije imao pojma o čemu se radi. Tek kasnije genaracije saznadoše o čemu se radilo, ali tajnu čuvaju i dalje. Upravo po Tasu Đusiću i ova rakija nosi ime.

Rakija od šljive Special Edition 3 years old

Proizvedena od autohtonih sorti šljiva iz porodice crvena ranka 80% u kupaži sa 20% čačanske lepotice ubrana kada je najbolja za jelo. Odležala u hrastovom buretu, negovana tri godine, voljena i ljubljena. Količine su ograničene, a od mila je zovu i ŠljiWoWiski.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu