SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Jelički dukat

Jelićki dukat

Jelički dukat u sebi nosi duh prošlosti i zaboravljene tradicionalne vrednosti, ali i novo doba koje je pred nama, te objedinjava tradicionalni recept i najsavremeniju tehnologiju, elegantno i moderno pakovanje, neposrednost i toplinu srpskog sela

Nakon 12 godina provedenih u hrastovim buradima rađa se Jelički dukat, a potiče od šljive koja raste na porodičnom imanju porodice Prodanović, u selu Pridvorica, kod Čačka. Sama tradicija pečenja rakije stara je koliko i porodica Prodanović, čiji koreni datiraju još iz 18. veka. Voćnjak ove destilerije leži na osunčanim i vetrovitim istočnim padinama planine Jelice na velikoj nadmorskoj visini od skoro 600 metara, gde prirodno livadsko, ali u šumsko okruženje u ovu rakiju unose čitavu lepezu svežih mirisa.

Voće osnova premium rakije

Proizvodnja rakije u ovoj destileriji započinje velikom brigom o zasadima voćnjaka. Odabir kvalitetnih plodova šljive, uz odvajanje koštica, kontrolisana fermentacija i dvostruka destilacija, kao rezultat daju visoko kvalitetan destilat. Redovna kontrola mladih i starih destilata daje stalni kvalitet. Njihov ponos, rakija prepečenica Jelički dukat je proizvod koji se može konzumirati tokom celog dana. Predlaže se da se služi u širokim “konjak” čašama na tempetaruri od 17°C do 20°C. Tada će miris i ukus, ali i svi njeni aromatski kompleksi, maksimalno doći do izražaja.

Služite je i kao aperitiv i kao dižestiv

Veliki izazov i iskustvo je poslužiti Jelički dukat hladan, na temperaturi od 5°C, a onda pratiti oslobađanje mirisa uz zagrevanje čaše toplotom dlana. Jedinstven ukus omogućava da se se ova rakije konzumira i kao dižestiv i kao aperitiv. Odlično se slaže uz crvena i mesa od divljači. Uz nju se kao dezert predlažu čokoladni kolači i torte, kao i suve pite uz suve šljive. Miris i ukus kvalitetne cigare uz Jelički dukat iznenadiće i najveće hedoniste.

Karakteristike konjaka u rakiji

Ova rakija u sebi nosi duh prošlosti i zaboravljene tradicionalne vrednosti, ali i novo doba koje je pred nama. On objedinjava tradicionalni recept i najsavremeniju tehnologiju, elegantno i moderno pakovanje, te neposrednost i toplinu srpskog sela. Jelički dukat je piće jedinstvenog bukea, koje u sebi sadrži i tradiciju. To je pitko piće boje ćilibara, zaokruženog je ukusa u kome dominiraju tonovi hrasta, uz baršunasto prisustvo šljive. Livade i šume koje okružuju voćnjak unose još i lepršave cvetne tonove. Stara hrastova burad u kojima Jelički dukat zri 12 godina učinila su ga bližim konjaku nego rakiji.

Rakija od kajsije

Inače, sem svog ponosa – Jeličkog dukata, ova destilerija u ponudi ima i rakiju od kajsije, aromatičnu, ukusnu i pitku, stvorenu za uživanje. Ova rakija se proizvodi od zrelih plodova kajsije, koji se beru ručno i nakon selekcije, od njih se kreira rakija. Destilat se nakon pečenja odlaže u inox sudove na stabilizaciju, te pakuje i plasira na tržište.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu