SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Destilerija Vitor MB

Vitor

U destileriji Vitor MB proizvode rakiju od šljive sa 24-karatnim listićima zlata –  Zlatni vitez i šljivovicu Srbski vitez, koje su odležale čak 23 godine

Kada se u Srbiji kaže rakija, uglavnom je prva asocijacija šljivovica i ovo dragoceno piće za naš narod 2015. godine ušlo je u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a lane je Unesko na zahtev naše zemlje stavio šljivovicu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Rakija stara dve decenije

Kako bi sačuvali kulturno nasleđe i destilerija Vitor MB, koja se nalazi u selu Dobrača u zlatiborskom okrugu, proizvodi dve etikete ekskluzivne rakije od šljive.  Zvanično su registrovani 2018. godine, s tim da se porodica Miljka Makija Blagojevića  mnogo duže se bavi pečenjem rakije, koja je dve decenije čekala da ugleda svetlost dana. Oni proizvode rakiju od šljive sa 24-karatnim listićima zlata – Zlatni vitez i šljivovicu Srbski vitez, koje su odležavale čak 23 godine.

U kupaži je tajna

Obe šljivovice proizvedene su na tradicionalan način, a potom i odležale u hrastovim burićima što im je dalo specifičan spektar voćnih mirisa, prefinjen ukus i dugu završnicu. Za proizvodnju ovih starih i ekskluzivnih rakija kupažirala se stara domaća sorta šljive piskavac sa sortama šljive madžarika, stenlej i čačanska rodna. Kako saznajemo od vlasnika destilerije Miljka Blagojevića, proizvodnja se odvija na starinski način i apsolutno se ne koristi industrijska tehnologija. Proizvodnja započinje branjem šljiva, od koje se kasnije odvajaju koštice, peteljke i kožica, a nakon toga sledi pasiranje, kada se dobija najfiniji sok od šljiva, koji kada prevri ide na destlaciju.

Rakija osvojila Australiju

Kako saznajemo u destileriji Vitor MB prvenac se baca, a ostavlja se samo čisto srce rakije odnosno najčistiji deo, gde se kasnjie vrenje prekida na 65 stepeni Celzijusa. Nakon procesa proizvodnje kreće se sa pažljivim negovanjem destilata. Projektovani proizvodni kapacitet destilerije je između 1.500 i 2.000 litara rakije na godišnjem nivou, a one se trenutno mogu kupiti u desetak marketa u Novom Sadu i Beogradu, kao i u dva ekskluzivna restorana u glavnom gradu Srbije. Takođe jedna količina ovih ultra premium rakija pronašla je svoje tržište i kod konzumenata u Australiji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu