SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Čiča Zlajina rakija

Čiča Zlajina rakija

Ono čime se ova destilerija ponosi su rakija od šljive Magija, koja odležava 10 godina u hrastovim buradima i rakija od šljive Arhiva, koja odležava u hrastovim buradima 10, 12 i 15 godina

Na ovogodišnjem drugom Spirit Style festivalu rakije, koji će se održati na Srebrnom jezeru, u četvrtak 25. maja 2023. godine, učestvovaće i mala kraft destilerija interesnatnog naziva – Čiča Zlajina rakija, iz Sela Mustapić, koje se nalazi nadomak Kučeva. Ova destilerija je zvanično počela sa radom pre dve godine, mada se pečenjem ovog plemenitog pića bave mnogo duže.

Od hobija do ozbiljne proizvodnje

Vlasnik destilerije Zlatomir Cvetković kaže da se od 2016. godine hobistički bavi pečenjem rakije, ali da je pre dve godine odlučio da na tržište izbaci tri potpuno drugačija proizvoda – barik rakije od šljive i dunje koje će inače i predstaviti na festivalu. Ističe da se bavi proizvodnjom isključivo domaće srpske rakije, te mu je i zaštitni znak srpska šubara i košulja koje prezentuju ovdašnjeg seljaka.

Ništa bez bakarnog kazana

Njegove rakije se peku na  tradicionalan način, dvostrukom destilacijom i u bakarnim kazanima, a nakon toga odležavaju u srpskom hrastu sa planine Miroč.

A sve je počelo kada je  Cvetković od svojih komšija, koji su napustili ovaj kraj Istočne Srbije, dobio zaparložene šljivike koje je uredio i sredio, te su počele da mu rađaju stare autohtone sorte koje izumiru. Reč je o sortama šljive bugarka, čitlovka i crvena ranka, koje se pretaču u pravu domaću rakiju.

Magija u rakiji

Čiča Zlaja u ponudi ima rakiju od šljive Magija, koja je odležava 10 godina u hrastovim buradima, kao i rakiju od šljive Arhiva, staru 10, 12 i 15 godina. U ponudi takođe ima i barel Čiča Zlajinu rakiju od dunje. Ova rakija od dunje odležava u hrastovim buradima pet godina, a proizvodi se od sorti dunje leskovače i vranjske sorte, koje destilerija kupuje od proverenih proizvođača. Sem toga u ponudi imaju i rakije od kajsije, ali i  drugog voća koje je karakteristično za naše podneblje.

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Tanqueray Nº Ten

PREPORUKA Tanqueray Nº Ten

Ukoliko vaš izbor za kraj leta bude Džin Tanqueray Nº Ten  najbolje je da ga kombinujete sa tonikom, ledom i kriškom

Stolichnaya Elit

VOTKA Stolichnaya Elit

Votka Stolichnaya Elit proizvodi se na tradicionalan ruski način i ona odgovara viševekovnom ruskom standardu Votka je izuzetno popularno piće.

KONJAK Camus Cuvee 5.150

KONJAK Camus Cuvee 5.150

Konjak Camus Cuvee 5.150 vrlo je skupocen konjak i njegova cena iznosi čak 13.500 dolara Iskusni poznavaoci smatraju kako bi

SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Quince Royal

Quince Royal, porodična kraft destilerija, fokusirana je na proizvodnju samo jednog proizvoda – rakije od dunje ultra premium kvaliteta Najtamburaškije selo u Srbiji – Deronje,