CUBA LIBRE Najpoznatiji koktel na svetu

kuba libre

Prema originalnom receptu za Cuba Libre ili rum – kolu potrebno je 50 ml Bacardi tamnog ruma, 120 ml Coca Cola, 10 ml soka od limete i 5 kockica leda

Sigurni smo da ne postoji punoletna osoba na svetu koja nije probala legendarni miks koji se kreira od samo dva sastojka – ruma i kole, a čiji je zvaničan naziv Cuba Libre. Nezaobilazan je deo karte pića svih svetskih barova, ekskluzivnih restorana i klubova, ali i lokalnih kafea i kafana. S obzirom na to da su njegovi sastojci lako dostupni i da se jednostavno priprema, vrlo je popularan i na kućnim žurkama. Ipak, čini se da je za njegovu popularnost najzaslužniji slatkasto – osvežavajući ukus, koji budi čula, podiže energiju i pozitivno raspoloženje.

Kubanski rum i američka kola

O ovom miksu slatkog, jednostavnog, ali i jedinstvenog ukusa kolaju razne priče, posebno o tome kako i gde je nastao.

Prema jednoj  verziji, Cuba Libre nastao je davne 1898. godine tokom špansko-američkog rata, odnosno pre distribucije Coca Cola na Kubu, s tim da se prvobitno pravio od kubanskog ruma i mešavine vode i smeđeg šećera.

Drugi opet smatraju da je miks napravljen u momentu kada se malo karipsko ostrvo, početkom dvadesetog veka, borilo za nezavisnost od kolonijalne španske vladavine. Tada su Sjedinjene Američke Države pružile podršku kubanskim pobunjenicima, a kako je američka vojska bila stacionirana na Kubi u najvećoj meri pio se kubanski rum. U tom periodu je Coca Cola stigla na Kubu i počela se služiti u barovima u kojima su se pile lokalne vrste ruma. Šankeri su došli na ideju da pomešaju Coca Cola i rum, te je pretpostavka da je tako nastao miks.

Kompanija Bacardi ima svoju verziju nastanka Cuba Libre

Kompanija Bacardi lansirala je svoju priču, u kojoj navode da je u kreiranju miksa najviše zaslužan oficir američke vojske kapetan Russell. Prema njihovim navodima piće je prvi put kreirano 1902. godine u restoranu La Florida u Havani. Navodno u ovom objektu se proslavljala godišnjica nezavisnosti Kube. Tada je Rasell od barmena naručio Coca Cola sa ledom i rum. Rum je sipao u čašu Coca Cola, demonstrirajući na taj način jedinstvo kubanskih pobunjenika i američke vojske. Ratni poklič “Por Cuba libre!” ovaj američki oficir upotrebio je kao zdravicu i istovremeno dao ime novom miksu.

Šest i po decenija kasnije, direktor marketinga kompanije Bacardi, Fausto Rodrigez tvrdio je da je bio prisutan kada je miks prvi put napravljen. On je 1965. godine dao čak i izjavu da je miks stvoren u avgustu 1900. godine kada je on imao svega 14 godina i kada je navodno radio kao glasonoša pri američkoj vojnoj policiji u Havani. Po rečima Rodrigeza, u jednom lokalnom baru njegov poslodavac je naručio Bacardi rum pomešan sa Coca Cola, što je zaintrigiralo obližnju grupu američkih vojnika koji su i sami naručili turu, rađajući novo popularno piće. Kompaniija Bacardi je 1966. godine objavila Rodrigezovu izjavu u časopisu Lajf, međutim, mnogi su tada posumnjali u istinitost događaja.

Svaka od ovih priča je vrlo interesantna i bez obzira na to koja je istinita ovaj koktel ili miks je posta najpopularniji na Kubi. Njegova pularnost proširila se i na Sjedinjene Države, s tim da je početkom 20. veka  miks bio najpopularniji u južnim državama Sjedinjenih Država.

Početak prošlog veka vinuo miks u orbitu

Tokom prohibicije, koja je trajala od 1922. do 1933. godine, Coca Cola je postala omiljeno bezalkoholno piće za prikrivanje ukusa niskokvalitetnih rumova, pa je tako i miks dobio svoje nove poklonike. Kasnije, tokom Drugog svetskog rata, miks postaje još popularniji, jer su od 1940. godine Amerikanci bili raspoređeni po vojnim bazama duž karipskih ostrva kako bi se obranili od japanske ratne mornarice. Američka prisutnost na ostrvima razvila je jake odnose među kulturama, gde su američki vojnici i meštani prihvatali proizvode jedni od drugih. Konkretno, američko vojno osoblje krenulo je da konzumira karipski rum zbog niske cene, a kako nije bio baš visokog kvaliteta mešali su ga sa Coca Cola koju im je isporučivala matična država. U tom periodu je i Amerika počela da uvozi rum sa Kube, koji je bio mnogo jeftiniji od viskija, te je miks rum – kola zavladao i Amerikom. Godine 1943. pesma Lorda Invejdera, Rum i Cola dodatno je privukla pažnju konzumenata.

cuba libre

Bacardi tamni rum, Coca Cola, limeta i led

Iako se činilo da će veza između ova dva pića biti neraskidiva, 1959. godine  dogodila se kubanska revolucija. Tada se kompanija Bacardi seli u Portoriko, a već naredne godine Amerika uvodi embargo Kubi i zabranjuju uvoz kubanskih proizvoda, dok Kuba uzvraća istom merom te stopira uvoz proizvoda iz Amerike. Budući da kubanski rum više nije dostupan u SAD, a Coca Cola nedostupna na Kubi, konzumentima je bilo poprilično teško da naprave rum i kolu sa tradicionalnim sastojcima.

Međutim, ni zaoštreni odnosi između Kube i Amerike nisu uspeli da spreče konzumente i ovaj izvorno kubansko-američki miks se i dalje konzumira i to po originalnoj recepturi u svim delovima sveta.

Prema originalnom receptu za Cuba Libre ili rum kolu potrebno je 50 ml Bacardi tamnog ruma, 120 ml Coca Cola, 10 ml soka od limete i 5 kockica leda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu