SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Destilerija Pruna

Pruna

U destileriji Pruna su se odvažili na hrabar korak, te akcenat svog ultra premium segmenta uglavnom stavljaju na single barrel voćne rakije

Destilerija Pruna nalazi se između Golupca i Kučeva, u selu Vuković, a nju je osnovao deda Bogića Ilić davne 1934. godine. Zahvaljujući Bogičinom unuku Slobodanu porodična tradicija nije se ugasila. Slobodan Ilić je destileriju tehnološki osavremenio i uneo moderne inovacije, udahnuvši tradicionalnim rakijama novu dimenziju.

Eksperiment koji je uspeo

U destileriji Pruna su se odvažili na hrabar korak, te akcenat svog ultra premium segmenta uglavnom stavljaju na single barrel voćne rakije. Kroz ovaj vid proizvodnje i odležavanja tehnolozi zapravo eksperimentišu s destilatima, a sve zarad dobijanja vrhunskih rakija. Međutim, ovakav vid kreiranja rakija zahteva potpunu posvećenost svakom segmentu proizvodnje i to od berbe i sečenja voća do pečenja i odležavanja destilata.

Voće iz sopstvenih zasada

Single barrel rakije proizvode isključivo od voća iz sopstvenih zasada gde biraju isključivo kvalitetne plodove i sa odabranih parcela. Zatim se kroz prirodno vrenje i destilaciju u bakarnim kazanima iz plodova izdvaja aromatski profil po kom su ove rakije i prepoznatljive, a posebno šljivovica. Valjalo bi istaći da je destilerija Pruna pionir ove priče u Srbiji kada je u pitanju rakija, te u ponudi imaju nekoliko stilova single barel rakija – lozu, jabuku, višnju, vilijamovku, dunju, jabuku i šljivu, koja je neprikosnovena po svom ukusu, mirisu i aromatskim svojstvima.

Single barrel rakije cenjene u svetu

Inače, single barrel destilati su poznati po tome što odležavaju samo jednom u visokokvalitetnom buretu, koje se kada se rakija pretoči u flaše više ne koristi. Upravo takav način odležavanja čini rakiju prestižnom i ekskluzivnom. Nakon dugogodišnjeg sazrevanja u posebno izabranim buradima ove specifične rakije dobijaju svoj karakter i identitet. Kako bi se dobila single barrel linija vrhunskog kvaliteta u destileriji koriste burad iz Meksika, kao i burad od američkog hrasta iz Amerike i bačve koje potiču iz Nemačke i Španije, u kojima su pre njih odležavali vrhunski spiriti ili vino.

Rakije iz destilerije Pruna

Sem single barrel rakija, kojima se ponose u destileriji Pruna, oni u ponudi imaju i standardne i premium rakije. Standardne i premium rakije spravljaju od ručno branog i potpuno zrelog voća iz svojih voćnjaka. Za kreiranje ovih rakija koriste stare recepture ostale još od osnivanja destilerije, uz tradicionalan način i modernu tehnologiju. Nakon pečenja, destilate smeštaju u inox tankove na stabilizaciju i u burad spravljenu od srpskog hrasta iz Istočne Srbije na odležavanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu