SPIRIT STYLE FESTIVAL PREDSTAVLJA Destilerija Bosiljčić

Bosiljčić

Destilerija Bosiljčić na tržište plasira isključivo ultra premium rakije od šljive i to Rakiju od šljive-Ekselencija 5, Rakiju od šljive-Ekselencija 10 i Rakiju od šljive-Ekselencija 15

Destilerija Bosiljčić, pripada familiji Bosiljčić, staroj srpskoj porodici koja vuče korene iz okolini Nevesinja u Hercegovini. Početkom 19. veka deo porodice, otac sa sinovima Avramom i Joksimom seli se u Gorjane, selo kod Užica. Na imanju na koje su se doselili oko 1820. godine počinju sa proizvodnjom rakije. Svojim poštenim radom i trudom stiču veliki ugled u srpskom društvu i postaju istaknuti u poljoprivredi, umetnosti, građevini, humanitarnom radu, politici.

Obnova porodičnog brenda

Mukotrpnim radom su stvarali i širili svoj imetak, na kojem su sadili šljive, jabuke, kruške i grožđe, od kojih su proizvodili najfiniju rakiju i vino, prateći tehnološku modernizaciju tog vremena. Svoju dugu tradiciju proizvodnje rakije su prenosili sa kolena na koleno. Za vreme Drugog svetskog rata, 1943. godine, u godini kada je šljiva dobro rodila svi tadašnji kapaciteti destilerije Bosiljčić bili su popunjeni. Nemačka vojska po tadašnjem nalogu svojih pretpostavljenih dolazi u destileriju i spaljuje kuće, svu prozvodnju i rezerve rakije koje su do tada bile na starenju. Ostavljena na zgarištu svojih kuća, bez ičega porodica iznova decenijama kreće da stvara i obnavlja svoje preostalo imanje i porodični brend. Svojim istaknutim zalaganjem u oblasti poljoprivrede, umetnosti i građevine u okviru svoje zemlje i van njenih granica, porodično ime Bosiljčić ponovo postaje prepoznatljivo.

Najmodernija tehnologija

Zahvaljujući Radomiru Bosiljčiću na imanju koje nije oduzeto 1946. on 2000. godine počinje izgradnja porodičnog zamka kao spomen zdanje tradiciji i precima i izgradnja destilerije po najmodernijim tehnološkim standardima. Iste godine kupovinom okolnih parcela kreće sadnja stabala tri sorte šljive, čačanske rodne, požegače i stenlej kojih trenutno ima oko 6.000. I glumac “Igre sudbine“, Milan Bosiljčić, ne krije da gaji strast prema rakiji, te je i on odlučio da uloži u porodični biznis u kome prave samo šljivovicu i nijednu drugu vrstu rakije.

Premium rakije od šljive

Danas Destilerija Bosiljčić poseduje prohromske fermetore za jednovremeni smeštaj 200 tona otkoštenog voća, kolonu sa 5 podova, deflagmatorom, aromatizerom i kazanom od 1500 l indirektno zagrevanim vodenom parom niskog pritiska.

U svom proizvodnom programu imaju tri premuim etikete rakija od šljive.

Rakija od šljive – Ekselencija 5 godina stara proizvodi se od 10 odsto požegače, 70 odsto čačanske rodne i 20 odsto stenlej šljive, te poseduje odličan i zaokružen ukus, miris i aromu.

Rakija od šljive – Ekselencija 10 godina stara proizvodi se od 20 odsto požegače, 70 odsto čačanske rodne i 10 odsto stenlej šljive. Ona poseduje prefinjen miris, ukus i aromu.

Rakija od šljive – Ekselencija 15 godina stara proizvodi se od 30 odsto požegače i 70 odsto čačanske rodne i vrlo je prefinjenog premium ukusa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.