SPIRIT STYLE FESTIVAL Mi okupljamo najbolje

festival 3

Na Drugom Spirit Style festivalu okpiće se najbolje destilerije koje danas Srbija nudi i izložiti najkvalitetnije srpske premium rakije

Drugi Spirit Style festival premium srpske rakije biće održan 25. maja 2023. godine, na Srebrnom jezeru. Na manifestaciji biće predstavljene rakije premium kvaliteta koje se proizvode u 30 najboljih destilerija iz Srbije. Reč je o proizvođačima koji se uglavnom vezuju za mala i srednja porodična preduzeća, što je u ovom slučaju veoma dobro jer upravo oni na domaće tržište plasiraju premium rakije koje staju rame uz rame sa najkvalitetnijim svetskim spiritima. Destilerije koje će se predstaviti na Festivalu izdvojile su se po kvalitetu proizvodnje, planiranim godišnjim proizvodnim kapacitetima i pojedinim specifičnostima svojih proizvoda.

Eudukacija hotelijera i ugostitelja

Cilj manifestacije je da se edukuju hotelijeri, ugostiteljski radnici, kulinari, turistički radnici i potencijalni konzumenti o tome kako da prepoznaju kvalitetnu destileriju i proizvode koje one nude. Na tu temu razgovarali smo sa destilerima učesnicima festivala koji su se jednoglasno složili kako je pored ulaganja u opremu i voćnjake, ali i stručnost školovanih tehnologa, za ovaj posao potrebna i ljubav da bi se dobio proizvod vrhunskog kvaliteta.

HASAP sistem garancija za kvalitet

Naime, prosečna kvalitetna destilerija uglavnom poseduje voćnjake koji se prostiru na tri do četiri hektara ili pak voće nabavlja od proverenih proizvođača. Zatim, one imaju i visokokvalitetne destilacione aparate, kazane, kaca za kominu, punilice, zatvaračice, mašine za filtriranje, inox sudove i hrastovu burad za starenje destilata. Poseduju i HASAP sistem prema kom se rakija mora proizvoditi. Stoga je logično da vrhunske destilerije sebi ne dozvoljavaju da jedne godine proizvedu bolju, a sledeće lošu rakaju, jer iskusni destileri znaju da ona mora svake godine da ima isti, a čak možda i bolji kvalitet. Ono što je bitno naglasiti jeste da svaka registrovana destilerija po zakonu mora da istakne poreklo proizvoda, dok je flaši obavezna deklaracija i akcizna markica.

Degustacione zabeleške

Ozbiljni destileri imaju i digitalne platforme ili ažurirane strane na socijalnim medijima, na kojima se konzumenti informišu o istorijatu, procesu proizvodnje i proizvodnom portfoliu. U većini sličajeva, obavezne su i degustacione zabeleške i predlozi uz koju hranu se koja rakije konzumira, kao i na kojoj temperaturi se pije. Mnoge srpske destilerije u okviru poslovanja imaju i degustacione sale i shodno tome uvode rakijske turističke ture kroz koje se turisti na licu mesta upoznaju sa procesom proizvodnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu