SPIRIT STYLE FESTIVAL Kakve tajne skriva Srebrno jezero

festival

Srebrno jezero nalazi se na oko sat i po vožnje od srpske prestonice, a smešteno je nadomak Velikog Gradišta, šarmantne varošice na obali Dunava

Drugi Spirit Style Festival luksuzne srpske rakije biće organizovan 25. maja 2023. godine od 17 do 23 sata u hotelu Srebrno jezero, u turističkom kompleksu Srebrno jezero koje je protkano mnogobrojnim legendama i interesantnim pričama. Nalazi se na oko sat i po vožnje od srpske prestonice, a smešteno je nadomak Velikog Gradišta, šarmantne varošice na obali Dunava koja je u doba starog Rima važila za bitno strateško utvrđenje Pinkum.

festival

Jezero ima svoju Nesi

Za Srebrno jezero vezani su mnogobrojni mitovi, a jedan od njih kazuje kako su se tu po noći hranile ribe koje su iskakale iz vode u potrazi za plenom i zato im se krljušt ogledala u punom mesecu. Tada se srebrni odsjaj u bljescima prostirao vodenom površinom, a po tome je, meštani kažu, ovaj nekadašnji rukavac Dunava i dobio ime. Jezero navodno ima i svoju Nesi, a ribari pričaju kako u dubokom mulju daleko od očiju javnosti živi som težak preko 200 kilograma čija se senka ponekad može videti  iz vazduha. Postoje i one mračne ledende, jer se po predanju u blizini Kisiljeva nalazi grob najstarijeg srpskog vampira Petra Blagojevića koji je živeo krajem 17. veka, a o kome je pisano u bečkom listu Vinerišes dijarijum (današnji Viner cajtung). Starosedeoci tvrde da se i danas oseća njegovo prisustvo, a mi se nadamo da se neće pojaviti na Drugom Spirit Style festivalu rakije.

 

Reka Pek zlata vredna

Inače, Veliko Gradište je naziv dobilo po reci Pincus, današnjem Peku i stoga ubrzo postaje trgovački i zanatski centar i značajna rečna luka. Vrhunac razvitka naselje doživljava za vreme vladavine cara Hadrijana u II veku naše ere. Reka Pek, izvirući sa Crnog vrha uliva se u Dunav kod Velikog Gradišta posle 124 km toka, nosi sitne čestice zlata. U tom delu, Dunav je dubok i snažan, a na putanji od Gradišta ka Kladovu, deli Srbiju od Rumunije. Pre dvadesetak godina od Beograda do Velikog Gradišta stizalo hidrogliserom, što je predstavljalo svojevrsnu atrakciju. Danas se stiže isključivo kopnom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu