SAZNAJTE Ko je Jane Walker i šta ona simbolizuje

zene i viski 1

Kako bi premostili razlike uzrokovane nejednakošću polova, brend Johnnie Walker je predstavio viski Jane Walker Edition svog Black Label izdanja. Ovim potezom kompanija je želela da oda počast svim ženama ovog sveta, te je Jane Walker predstavljen kao limitirana serija

Viski se smatra muškim pićem do te mere da se i holivudska filmska industrija potrudila da preko filmova ovakav imidž održi u svetu. Uprkos nastojanjima Ave Gardner i Hilari Klinton da pokažu da i žene itekako dobro mogu da se snađu s čašicom viskija, za većinu žena on i dalje ostaje nepoznanica. Kako bi premostili razlike uzrokovane nejednakošću polova, brend Johnnie Walker je predstavio viski Jane Walker Edition svog Black Label izdanja. Ovim potezom kompanija je želela da oda počast svim ženama ovog sveta, te je Jane Walker predstavljen kao posebno ograničeno izdanje. Na flaši je oslikana žena sa cilindrom koja se kreće napred, sa štapom u ruci. Portparolka koja stoji iza edicije Jane Walker, Stefani Džejkobi, potpredsednica Johnnie Walker brenda je rekla kako su u kompaniji ponosni što mogu da proslave toliko mnogo dostignuća svih žena koje su krenule da se bore za jednakost polova.

Helen i Elizabeth stvorile Johnnie Walker
Ellen Jane Corrigan proslavile destileriju Bushmills

I to nije sve, jer su još neke žene proslavile popularne brendove, a jedna od njih je i Ellen Jane Corrigan iz destilerije Bushmills, koja se nalazi u Severnoj Irskoj i koja danas nosi titulu najstarije licencirane destilerije viskija na svetu. Ni ovog prefinjenog viskija ne bi bilo na tržištu, da Ellen Jane Corrigan nije postala prva izvršna direktorka kompanije. Naime, ona je nakon smrti supruga Patrika, u januaru 1865. godine ušla u menadžment destilerije. Poznata je po tome što je od lokalne destilerije napravila prvu međunarodnu kompaniju, a i 1847. godine uspela je da sačuva Bushmills od popadanja. Uvela je vodu i struju u objekte, da bi nakon toga destileriju tranformisala u društvo sa ograničenom odgovornošću. Kada je 1880. godine prodala Old Bushmills, uspela je da ostane u upravnom odboru nove kompanije. I danas se u ovoj kompaniji veoma poštuju žene, a dokaz za to je i Helen Mulholland, koja je 2005. godine imenovana za glavnu blend majstoricu ove irske kuće viskija.

Auguste upoznala svet sa tenesi viskijem

Još jedna poznata destilerija prosperirala je zahvaljujući nežnijem polu, a reč je o kompaniji George Dickel koja se nalazi u Cascade Hollov u Tenesiju. Prepoznatljivi su po tome što prave isključivo tenesi viski. I ova američka destilerija je u 19. veka bila u vlasništvu žene Auguste, koja nije ispoštovala muževu poslednju želju napisanu u testamentu. Naime, on je tražio od nje da nakon njegove smrti proda posao, a uprkos poslednjoj želji, Augusta Dickel zadržala je udeo svog muža. Iako se ranije nije bavila proizovdnjom i prodajom viskija krenula je u novu avanturu, te je putovala po Evropi gde je promovisala čari njihovog originalnog tenesi viskija, a zahvaljujući svojim sposobnostima uspela je i da održi destileriju na visokom nivou. Nakon njene smrti,  1916. godine, destileriju je preuzeo njen zet W.E Švab. I danas se na čelu ove kompanije nalazi žena Nikol Ostin, koja je 2018. godine imenovana za generalnog direktora destilerije.

zene i viski 1
Elizabet Besi Williamson – prva dama Škotske u svetu viskija

Ljubitelji malt destilata sigurno su čuli za za brend Laphroaig, veliko ime u svetu malt viskija. Brend potiče sa čuvenog škotskog ostrva Island of Islay, odnosno  destilerija je smeštena na obali mora. Malt viski koji proizvode najprodavaniji je ostrvski malt na svetu. Ni ovaj viski ne bi postojao da nije bilo Elizabet Besi Williamson – prve dame Škotske u svetu viskija, kako su je tada zvali. Ovu laskavu titulu ponela je zahvaljujući svom podvigu, jer je spasila destileriju Laphroaig od vojnog preuzimanja. Zahvaljujući njenim marketinškim sposobnostima, u Americi je porasla potražnja za singl malt viskijem. Elizabet je, nakon što je diplomirala na Univerzitetu u Glazgovu 1934. godine, poveren posao privremene sekretarke u destileriji Laphroaig,  gde je vrlo brzo stekla veliko poverenje vlasnika Iana Hantera. Nakon što je 1938. godine doživeo moždani udar, Hanter je zamolio Besi da prihvati posao direktorke destilerije. Nije mnogo razmišljala, te je preuzela sve vlasnikove dužnosti i to baš neposredno pred početak Drugog svetskog rata. Tokom rata viski je prestao da se proizvodi, jer je škotska Vlada preusmerila žito za ishranu vojnika, a Laphroaig je pretvoren u veliki centar za municiju, koja je bila smeštena u hale za slad, a gde je bio uskladišten i viski. Besi se čak usprotivila pojedinim vojnim zahtevima, a vojnicima nije dozvoljavala da kradu viski. Zahvaljujući tome, posao je održan i tokom ratne krize. Nakon rata Elizabet je razvila odlične odnose i sa drugim destilerijama, a po njenoj recepturi je napravljen smeli, nadimljen Laphroaig, viski koji je bio vrlo tražen od ljubitelja blended viskija. Međutim, umesto da ga prodaje u svrhu mešanja, ona je svoj škotski viski s tresetnim karakterom izreklarimara kao viski s jednom vrstom slada. Reč je o danas vrlo popularnom viskiju Laph. 10 years Old za koji je Princ Čarls, prestolonaslednik Ujedinjenog Kraljevstva, rekao da je to najbolji malt viski na svetu. Inače, kada je Hanter umro, 1954. godine, na čelu destilerije se našla Elizabet, koja je bila i ambasador za malt viski sa ostrva Islai. Članovi Udruženja škotskog viskija imenovali su je za portparola, a na ovoj funkciji je bila od 1961. do 1964. godine.  Elizabet je umrla 1982. godine.

Rachel Barrie – prvi moderni ženski blender master

Nisu samo žene u prošlosti zaslužne za podizanje viskija na viši nivo, a dokaz za to je Rachel Barrie, koja je u Brown- Forman’s BenRiach , Glenglassaugh i GlenDronach destilerijama izgradila reputaciju kao prvi moderni ženski blender master u industriji žestokih pića. Za one koji ne znaju, 2016. godine destileriju GlenDronach, zajedno sa destilerijama BenRiach i Glenglassaugh, za sumu od 285 miliona britanskih funti kupuje američka korporacija Brown-Forman, poznata po tome što u svom vlasništvu ima brendove Jack Daniel’s i Woodford Reserve. No, vratimo se na Barrie, koja je studirala hemiju na Univerzitetu u Edinburgu pre nego što je započela karijeru istraživača na Institutu za istraživanje škotskog viskija. Zatim je prešla u proizvodnju u kompaniji Glenmorangie gde je 1995. godine stekla titulu master blendera za brendove Glenmorangie i Ardbeg. Godine 2011. pridružila se Morrisonu Bowmoreu, gde je razvila poznate brendove poput Bowmore, Auchentoshan, Laphroaig i Ardmore. Pored svih ovih dostignuća otvorila je vrata drugim ženama da uđu u posao sa alkoholnim pićima.

zene i viski 1
Marianne Eaves – glavni destiler u destileriji Kentucky Bourbon Castle and Kei

A da na mlađim ženama viski svet opstaje, ali i ostaje, govori i činjenica da je mlađana Marianne Eaves postala glavni destiler u destileriji Kentucky Bourbon Castle and Kei. Kada je 2015. godine dobila taj posao, ušla je u istoriju kao prva žena koja je u Kentakiju, još od doba prohibicije, postala glavna u proizvodnji ovog pića. Nakon što je diplomirala hemijsko inžinjerstvo na Univerzitetu u Luisvilu, Eaves je radila u Brown-Forman. Za pet godina koliko je radila kod njih uspela je da od pripravničnog staža stigne do glavnog destilara u laboratoriji za istraživanje i razvoj viskija. Ipak, 2015. godine, Marianne napušta  kompaniju i danas nadgleda proizvodnju džina i votke u u destileriji Castle & Key, a ujedno je istraživala i nove sorti raži koje su se našle u burbonu  koji je pušten u prodaju 2021. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu