Rakija Zlatar Divlja Kruška pravi se od najkvalitetnijih plodova koje priroda daje
Proizvodnja rakija u Srbiji bazira se na čitavoj tehnološkoj operaciji – od branja voća, preko njegovog seckanja, pa sve do destilacije i odležavanja. Destilacija podrazumeva razdvajanje i koncentrisanje isparljivih jedinjenja, koja su zapravo i odgovorna za aromu i specifičnost rakija.
Rakija se priprema na specifičan način
Prevreli voćni kljuk se zagreva u kazanima pri čemu dolazi do prirodnih reakcija koje prouzrokuju nastanak specifične arome. Kombinacije i varijacije u vezi sa pripremom voća, načinom odvajanja frakcija i vremenom trajanja destilacije dovode do značajnih razlika među rakijama.
Rakija od divlje kruške razlikuje se od vilijamovke
Zato se i po svom ukusu primera radi vilijamovka bitno razlikuje od rakije koja se proizvodi od divlje kruške. Kada je reč o rakijama od divlje kruške kod njih se za razliku vilijamovke oseća nota čiste kruške. Međutim uz sve to ova vrsta rakije najčešće ima diskretnu aromu i ukus šumskog voća.
Rakija od divlje kruške pravi se po tradicionalnoj recepturi
Rakija Zlatar Divlja Kruška pravi se u destileriji Zlatar. Destilerija Zlatar sastavni je deo istoimenog restorana od 2009. Godine, kada je ugostitelj Blagoje Popović otpočeo proizvodnju sada već uveliko poznate rakije. Negujući tradiciju staru četiri generacije i koristeći modernu tehnologiju u destileriji nastaje 31 vrsta voćnih rakija.
Rakija od biranog voća
Zarad očuvanja posebnosti u destileriji se pažljivo bira voće koje u kazane stiže iz najboljih voćnjake širom Srbije. Tako, šljive, drenjine i kruške dolaze sa padina planine Zlatar, kajsije su sa područja Grocke, malina i borovnica iz užičkog, a kupina iz valjevskog kraja. Jabuke iz okoline Topole, grožđe sorte tamjanika iz Aleksandrovca, trešnja iz Ritopeka, višnja iz okoline Smedereva, a dunja iz smederevskog i mladenovačkog kraja.
Rakija od divlje kruške
Rakija Zlatar Divlja Kruška, koja je napravljena je od odabranih plodova divljih krušaka, poseduje kristalno bistru boju. Miris i ukus su izrazito voćni sa dominantnim aromama divlje kruške, koji su očuvani zahvaljujući proizvodnji po tradicionalnoj recepturi.
Rakija Zlatar Divlja Kruška servira se blago rashlađena.
Stil Rakija od divlje kruške
Alkohol 44 %
Temperatura serviranja 12° C