Rakija Dunja Barrique odležava u hrastovim buradima i zato ima robusnu voćnu aromu, koja daje dugu postojanost u čaši
Rakija je jedno od najpopularnijih pića na Balkanu, a sve više je cenjana i u svetu. Po svojim osobinama, vrlo je slična votki i brendiju, a neki smatraju da određene vrste ovog pića mogu da pariraju samom viskiju. Mišljenja poznavalaca idu čak dotle, da smatraju da vrhunska šljivova rakija može da stane“rame uz rame“ sa konjacima. U Srbiji je najpopularnija rakija od šljive – šljivovica, a odmah iza nje i rakija od dunje.
Rakija iz Rakije
Dunja sama u sebi sadrži malu količinu voćnih šećera, pa se plodovi ovog voća ostavljaju da odstoje do potpunog prezrevanja. Zato je ona vrlo cenjena među potrošačima. Jedna takva je i voćna rakija Dunja Barrique, koja se proizvodi u destileriji Rakija iz Rakije. Destilerija Rakija iz Rakije nalazi se u mestu Rakija, tačnije zaseoku sela Gledić, između ćuvika Đule i Tasovog brda. Destilerija Rakija iz Rakije ima tradiciju dugu preko 180 godina. Takođe, u okviru destilerije Rakija iz Rakije organizuju se i rakijske ture.
Rakija od dunje
Rakija Dunja Barrique izrazitog je aromatskog kompleksa. Ona odležava u hrastovim buradima nekoliko godina i zato ima finu voćnu aromu, koja daje prijatnu svežinu sa dugom postojanošću u čaši. Drvo od kojeg se pravi burad je domaći hrast Kitnjak i Lužnjak. Zato ova rakija ima specifičan miris “dunje sa ormara”. Prilikom ispijanja osete se fine citrusne arome, ali i arome vanile i cimeta, kao i prezreli plodovi domaće dunje.
Rakija spravljena po tradicionalnoj recepturi
Rakija Dunja Barrique proizvodi se po tradicionalnoj recepturi dugoj dva veka. Prilikom proizvodnje rakija Dunja Barrique se destiluje dva puta i to u malom bakarnom, tradicionalnom kazanu za prepek. Za proizvodnju ove rakije koriste se i savremeni destilacioni aparati za prvu destilaciju, kao i tehnnološki najsavremeniji sudovi za fermentaciju.
Servira se na sobnoj temperaturi.
Stil Voćna rakija
Alkohol 40%
Temperatura serviranja 15°C