RAKIJA Savka Šljiva

Rakija Savka

Rakija Savka Šljiva pravi se od šljive požegače i nakon destilacije odležava u novim srpskim hrastovim baricima

Rakija je omiljeno piće u Srba, a pravi se duže nego što se mislilo. Otkriće destilacije pripisuje se starim Egipćanima, s tim da su i arapski lekari destilovali alkohol sa dodatkom bilja u 11. i 12. veku. Jezuiti su u Italiji delili svoju „vodu života” – aqua vitae. Sve do 15. veka rakiju su smatrali lekovitom, od 16. veka  postepeno počinje da se koristi u gotovo svim evropskim zemljama.

Rakija u Srbiji

Prvi put rakija u našim krajevima počinje da se peče u 17. veku. Turci su doneli u ove krajeve voćne vrste poput kajsije, breskve, mušmule i naranže. Ipak, voćna rakija od šljive odnosno šljivovica bez premca je najpopularnija rakija u Srbiji. Ova rakija je poznata po tome što jako fino sazreva u drvenim buradima, koja ne moraju isključivo biti hrastova. Destilerije koriste 3-4 različite vrste drveta u procesu sazrevanja rakije od šljive.

Rakija od šljive

Sazrevanjem rakija od šljive – šljivovice dobija na karakteru, te se već posle nekoliko godina sazrevanja dobija rakija specifičnih karakteristika. Tako se i u novosadskoj destileriji privrednog društva Kosa trade doo, a na korenima porodične tradicije, takođe proizvodi fina rakija od šljive – Rakija Savka Šljiva. U ovoj destileriji primenjuje se spoj tradicije i moderne tehnologije. Beru se isključivo zdravi i zreli plodovi koji se kasnije prerađuju, fermentišu i destiluju, te odležavaju u novim srpskim hrastovim baricima.

Rakija Savka iz srpskog barika

Rakija Savka Šljiva pravi se od šljive požegače, a odležava u novim domaćim hrastovim baricima. Jedinstveni potencijal rakije od šljive požegače, odležale u srpskim hrastovim baricima, čini ovu rakiju specifičnom i veoma interesantnom. Rakija Savka Šljiva je finog i harmoničnog ukusa, prijatne arome i duge završnie. Inače, valja istaći da se ova rakija se proizvodi u limitiranim serijama.

Rakija Savka Šljiva se poslužuje na sobnoj temeperaturi.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 18°C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

Oban viski

VISKI Oban 14 Years Old

Oban 14 godina star single malt viski se i nakon dva veka proizvodi na isti stari i tradicionalan način Viski

Dzin Tanqueray

DŽIN Tanqueray Nº Ten

Džin Tanqueray Nº Ten je ultra premium džin – vrlo je pitak i kremaste je teksture Džin ima viševekovnu tradiciju.

RAKIJA Akov

RAKIJA Akov

Rakija Akov od šargarepe je novina na našem tržištu i namenjena je ljudima koji prkose tradiciji, a proizvodi je destilerija

viski i cigare

VISKI i cigara

Izbor viskija i nekog od duvanskih proizvoda je individualna stvar, ali sveto pravilo glasi da se sa viskijem nikada ne

DŽIN BOMBAY SAPPHIRE

DŽIN BOMBAY SAPPHIRE

Džin Bombay Sapphire – London Dry Gin pruža lagane note svežih citrusa i zato je odličan u koktelima Džin je

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura