RAKIJA PREPEČENICA Sokolica

Stara skolova

Rakija je sinonim za Srbiju, a svima nama su od pamtiveka poznati stari dobri srpski običaji, koji nalažu da domaćica u znak dobrodošlice pred goste obavezno iznese šljivovu prepečenicu, slatko, čašu vode i šoljicu kafe

Konzumacija alkoholnih pića na ovdašnjim prostorima datira još iz VII veka, kada su se na ove prostore doselili Sloveni, s tim da je zvanična proizvodnja ovog spirita počela desetak vekova kasnije i to dolaskom Turaka na ove prostore. U Srbiji zahvaljujući kvalitetnom voću postoje razne vrste voćnih rakija, od šljivovice, preko kruškovače, jabukovače, dunje, pa sve do kajsijevače.

Prepečenica duboko utkana u običaje

Međutim, jedna jedina posebno se istakla u našem narodu, a to je šljivova prepečenica koja je duboko ukorenjena u našim običajima. Zapravo, rakija prepečenica je sinonim za Srbiju, a svima nama su od pamtiveka poznati stari dobri srpski običaj koji nalažu da domaćica u znak dobrodošlice pred goste obavezno iznese šljivovu prepečenicu, slatko, čašu vode i šoljicu kafe. Osim toga, supruge u mnogim krajevima i danas uz domaću kafu i čašicu prepečenice bude svoje muževe, mada i one same vole da popiju po jednu, čisto zarad boljeg početka dana. U prepečenici podjednako uživaju kako ljudi koji žive na selu, tako i oni u gradovima. Kada je reč o seoskim domaćinstvima, svako od njih uglavnom peče svoju „ljutu“ i to po tajnom receptu koji se prenosi sa kolena na koleno.

Sokolica je mlada rakija vrhunskog kvaliteta

Valjalo bi naglasiti kako je pečenje rakije oduvek bio i specijalan ritual, a to je period kada se okuplja porodica i prijatelji.  Ipak, danas mnoge porodice posebno one koje žive u gradovima nemaju tu privilegiju da peku svoju rakiju. Međutim,  nije smak sveta jer lako mogu da je kupe od proverenih proizvođača. Upravo jedna takva prepečenica vrhunskog kvaliteta pod nazovom Sokolica, brenda Stara Sokolova, koju proizvodi porodica Bogdanović, u svojoj destileriji RB „Global“ d.o.o. Naime, reč je o rakiji iz užičkog kraja, koja je dobijena tradicionalnom tehnologijom i destilacijom na manjim bakarnim kazanima. Ona se proizvodi od starih rakijskih sorti šljiva, požegače, trnovače i ranke i to prema strogo čuvanom porodičnom receptu familije Bogdanović. Sokolica naprosto pleni svojim voćnim mirisom, bogatstvom i trajnošću ukusa, a sadrži 43% alkohola.

Odlično se uparuje sa sirom i maslinama

Inače, Sokolicu bi valjalo uparivati sa svim vrstama zrelog belog sira, kao i sa pršutom i crnim maslinama ili sa ćurećim fileom, u sosu od gorgonzole. Ono što je važno napemenuti jeste i činjenica da destilerija Stara Sokolova stavlja akcenat na porodične tajne destilacije i starenja rakije, a u saradnji sa najuglednijim stručnjacima u ovoj oblasti, Bogdanovići neguju i unapredjuju viševekovna znanja proizvodnje voćnih rakija. Sa kolena na koleno razvijaju brend Stara Sokolova, koji je u poslednje dve decenije primio mnoga priznanja za kvalitet, kako kod nas tako i u svetu.

Brend Stara Sokolova je ponos Srbije

Stara Sokolova danas proizvodi 150.000 litara rakije godišnje, u skladu sa svetskim evropskim standardima, sa preporučenim procentom alkohola, određenog mirisa, ukusa, boje i vizuelnog identiteta. Koristi se samo voće domaćih proizvođača i to mešavine starih autohtonih sorti i novih kvalitetnih rakijskih voćnih sorti. Ime brenda Stara Sokolova potiče iz oblasti Zapadne Srbije uz reku Drinu, koja je za vreme Turaka dobila naziv Sokolska nahija po srednjovekovnom gradu Soko.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu

Pratite nas

Poslednje objavljeno

Ostanite u kontaktu

Pretplatite se na naš newsletter

Obećavamo da Vam nećemo zatrpavati inbox nevažnim informacijama.