RAKIJA Jezdić Dunja

RAKIJA Jezdić Dunja

Rakija Jezdić Dunja je vrlo korektna rakija, finog, pitkog i aromatičkog ukusa, sa dugom završnicom u kojoj dominira opor ukus dunje

Postoji nekoliko teorija o nastanku rakije, a po jednoj ovo alkoholno piće je veoma mlado i njen nastanak se ne poklapa sa otkrićem destilacije, kao ni sa pojavom žestokih alkoholnih pića. Naime, nekada davno su se destilacioni aparati koristili za destilaciju aromatičnog bilja i smola, a sve zarad dobijanja parfema, mirisa i ulja za balzamovanje faraona.

Rakija

Prva alkoholna pića počela su da se piju u Aziji, odnosno u Kini i Indiji i to u VII i VIII veku. Njihov nastanak se vezuje za mongolske nomade, koji su u kožnim mešinama podvrgavali vrenje kobiljeg mleka kako bi dobijali vino „kumis“, a kasnije njegovom destilacijom mlečnu rakiju „karakumis“.

Rakija u Srbiji

U srednjem veku u Francuskoj i Italiji alhemičari i apotekari, postupkom destilacije provrelog grožđa dobijaju grožđanu rakiju i to se piće smatralo kao lek, sredstvo koje starima vraća mladost. Ono što je izvesno jeste da se na ovdašnjim prostorima rakija pila još za vreme cara Dušana, a zapisi ukazuju da je proizvodnja rakije nastavljena i za vreme turske vladavine, od 1389. do 1878. godine, jer se zna da su Turci sakupljali takse od 12 aspri po kazanu.

Rakija Jezdić

Od tada do danas sve je više proizvođača koji je peku, a jedan od njih je i Nenad Jezdić, popularni glumac, koji je pre 12 godina u malom selu Zabrdici kraj rodnog Valjeva posadio je prve voćke. Na samo 70 ari zemlje posadio je višnju, da bi se kasnije imanje širilo i danas na 15 hektara zemlje uzgaja višnju, šljivu, dunju i krušku, od kojih pravi rakiju. Rakija Jezdić Dunja, iz destilerije Jezdić, proizvodi se na tradicionalan način, uz korišćenje isključivo prirodnih sirovina i uz odležavanje destilata u hrastovim buradima – od godinu do tri godine. Rakija Jezdić Dunja ima prepoznatljiv ukus i miris rakije od dunje, te vrlo interesantne arome. Završnica je duga i karakteristična i u ustima se nakon ispijanja još dugo oseti njen prepoznatljiv, pomalo opor ukus.

Rakija Jezdić Dunja se servira na sobnoj temperaturi.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 18°C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

VOTKA Beluga Noble

VOTKA Beluga Noble

Votka Beluga Noble se pravi od prirodnih sirovina i ne sadrži genetski modifikovane sastojke Poreklo votke i njenog imena nije

VOTKA Windspiel Barrel

VOTKA Windspiel Barrel

Votka Windspiel Barrel Potato Premium proizvodi se od specijalne sorte krompira i zato ima blago zemljani ukus Želite tamniji ten.

viski yamazaki

VISKI Yamazaki single malt 12 godina

U pametnoj kupovini cena ne treba da bude presudna za odabir pojedine robe, ali treba da bude korektivni faktor, koji utiče da se opredelite za vrhunski proizvod, po adekvatnoj ceni.

Koktel sa viskijem

VISKI Kokteli sa viskijem

Kokteli koji se prave s viskijem imaju posebnu aromu i harmoniju ukusa, često su blago sladunjavi, ali s druge strane

Tekila Agavita

TEKILA Agavita blanco

Jedna legenda kaže kako su još u 19. veku, za vreme pandemije gripa, lekari preporučivali pacijentima da piju tekilu sa

RAKIJA Imperian

RAKIJA Imperian

Rakija prepečenica Imperian ekskluzivna je rakija od šljive, koja odležava najmanje tri godine u hrastovom buretu Rakija se smatra nacionalnim

PREDSTAVLJAMO Glen Scotia Victoriana

Viski Glen Scotia Victoriana je na ovogodišnjem takmičenju u San Francisku proglašen za najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu, odnosno single malt viski