RAKIJA Jezdić Dunja

RAKIJA Jezdić Dunja

Rakija Jezdić Dunja je vrlo korektna rakija, finog, pitkog i aromatičkog ukusa, sa dugom završnicom u kojoj dominira opor ukus dunje

Postoji nekoliko teorija o nastanku rakije, a po jednoj ovo alkoholno piće je veoma mlado i njen nastanak se ne poklapa sa otkrićem destilacije, kao ni sa pojavom žestokih alkoholnih pića. Naime, nekada davno su se destilacioni aparati koristili za destilaciju aromatičnog bilja i smola, a sve zarad dobijanja parfema, mirisa i ulja za balzamovanje faraona.

Rakija

Prva alkoholna pića počela su da se piju u Aziji, odnosno u Kini i Indiji i to u VII i VIII veku. Njihov nastanak se vezuje za mongolske nomade, koji su u kožnim mešinama podvrgavali vrenje kobiljeg mleka kako bi dobijali vino „kumis“, a kasnije njegovom destilacijom mlečnu rakiju „karakumis“.

Rakija u Srbiji

U srednjem veku u Francuskoj i Italiji alhemičari i apotekari, postupkom destilacije provrelog grožđa dobijaju grožđanu rakiju i to se piće smatralo kao lek, sredstvo koje starima vraća mladost. Ono što je izvesno jeste da se na ovdašnjim prostorima rakija pila još za vreme cara Dušana, a zapisi ukazuju da je proizvodnja rakije nastavljena i za vreme turske vladavine, od 1389. do 1878. godine, jer se zna da su Turci sakupljali takse od 12 aspri po kazanu.

Rakija Jezdić

Od tada do danas sve je više proizvođača koji je peku, a jedan od njih je i Nenad Jezdić, popularni glumac, koji je pre 12 godina u malom selu Zabrdici kraj rodnog Valjeva posadio je prve voćke. Na samo 70 ari zemlje posadio je višnju, da bi se kasnije imanje širilo i danas na 15 hektara zemlje uzgaja višnju, šljivu, dunju i krušku, od kojih pravi rakiju. Rakija Jezdić Dunja, iz destilerije Jezdić, proizvodi se na tradicionalan način, uz korišćenje isključivo prirodnih sirovina i uz odležavanje destilata u hrastovim buradima – od godinu do tri godine. Rakija Jezdić Dunja ima prepoznatljiv ukus i miris rakije od dunje, te vrlo interesantne arome. Završnica je duga i karakteristična i u ustima se nakon ispijanja još dugo oseti njen prepoznatljiv, pomalo opor ukus.

Rakija Jezdić Dunja se servira na sobnoj temperaturi.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 40%

Temperatura serviranja 18°C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

RAKIJA Ponuda u restoranima

RAKIJA Ponuda u restoranima

Rakija je često piće na našim stolovima, a mi smo istraživali kakva je ponuda rakije u restoranima Generalno gledano rakija,

Sausage Tree

VOTKA Sausage Tree

Znate li da se Votka Sausage Tree Pure Irish proizvodi se isključivo od divljih biljaka Votka je alkoholno piće koje

Oban viski

VISKI Oban 14 Years Old

Oban 14 godina star single malt viski se i nakon dva veka proizvodi na isti stari i tradicionalan način Viski

TEKILA Avion Silver

TEKILA Avion Silver

Tekila Avion Silver osvojila je višestruke nagrade 2011. i 2012. godine, a njen poseban način destilacije daje jaku i dominantnu

KONJAK Sve o konjaku

Iskusni znalci kažu kako se konjak ne pije, već se u njemu uživa i zato su se od davnina do danas zadržali rituali prilikom njegovog ispijanja.

TEKILA Two Fingers

TEKILA Two Fingers

Tekila Two Fingers pripada grupi silver tekila i ona je najpopularnija tekila na svetu Tekila spada u grupu žestokih alkoholnih

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura