RAKIJA I CIGARA Smela kombinacija

Rakija i cigare

Rakija i cigara je neotkrivena i smela kombinacija – Postoje neke smernice u slaganju rakije i cigara, ali i osnovna pravila koja bi ipak trebalo ispoštovati, baš kao i kod ostalih uparivanja

Od kad je sveta i veka rakija je mnogim poznatim ličnostima bila inspiracija. Ništa čudno, jer ona pleni svojom širokom paletom aroma i ukusa. Karakter rakije zavisi od voća od kojeg se proizvodi, ali i od procesa proizvodnje koji se odvija u destilerijama. Ponekad je zaista teško utvrditi šta je doprinelo da rakija dobije tako moćan status – kako kod nas, tako i u svetu. Mada pretpostavljamo – nakon ispijene čašice rakije ostaje samo sećanje na prijatno iskustvo. Upravo iskustvo uživanja u rakiji inspirisalo je i mnoge umetnike. Uroš Predić, naš čuveni slikar akademskog realizma je u jesen 1887. godine svratio u svoj rodni Orlovat u Banatu. Tada je nastalo i njegovo čuveno remek delo ulje na platnu gde su oslikani pijani momci, koji se vraćaju iz šenlučenja. Slika je toliko verodostojna da se skoro može osetiti miris rakije. Na natpisu okrenutom naopako prepoznaje se mađarska reč szeszfőzde što prevedeno na srpski znači rakijarnica.

Rakija mnogima inspiracija

Mnogim piscima rakija je takođe bila inspiracija, te je i proslavljeni književnik Momo Kapor posvetio emotivne stihove rakiji, a koji doslovno glase: “ U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji“. Verovatno je i ovaj umetnički dojam  doprineo da rakija dobije skoro božanski status. A da je ovaj voćni destilat zlata vredan i da može da donese profit državi prepoznale su mnogobrojne destilerije, a  u manjem broju ugostitelji.

Međutim kada je reč o ugostiteljstvu to nije dovoljno, jer zapravo „kafedžije“ imaju ključnu ulogu u vođenju gosta kroz rakijski svet. Stoga, o rakiji ne treba da se razmišlja kao o samostalnom piću, već je treba posmatrati kao hedonističko umeće. Treba je posmatrati kao par hrani, ali i kao par cigarama.

Rakija i cigara – Hedonistički ugođaj

Jedna tematika mogla bi rakiju da uzdigne na još viši nivo – radi se o uparivanju rakije i cigara. Kao i svakom drugom uparivanju i u ovom postoji mnoštvo pravila, mitova i preterivanja. Međutim, neki osnovni postulati o uparivanju ova dva „životna elementa“ mogli bi da unaprede hedonistički ugođaj. Zanimljivo, ali kada se govori o uparivanju cigara i alkoholnih pića, prva asocijacija je konjak. Međutim, mnogi ne znaju da se cigare odlično uklapaju i sa rakijama. Valja napomenuti da svako od nas ima svoj specifičan ukus i svoj autentični osećaj za lepim. Postoje i neke smernice u slaganju rakije i cigara, ali i osnovna pravila koja bi ipak trebalo ispoštovati, baš kao i kod ostalih uparivanja. Kod rakija takođe važi pravilo da se uparuju sa cigarama po svojoj kompleksnosti i intenzitetu. Laganije cigare, blažih aroma i manjih formata mogu da se upare sa rakijom od grožđa. Naročito jer je premium rakija od grožđa čistog i vrlo intenzivnog mirisa, tipičnog za grožđe Muscat Hamburg od kojeg se najčešće i pravi. Pun ukus destilata od grožđa, zaokružen dugom završnicom, pruža konzumentu jasne specifične arome, koje se odlično nose s cigarom. Uz premium rakiju od grožđa preporuka je da se uzme kubanska cigara Cohiba Club 10. Cigara koja dolazi iz regije Vuelta Abajo finog je i blagog ukusa. Stoga se savršeno uklapa sa sofisticiranim ukusom rakije od grožđa.

Rakija od šljive i Cohiba Siglo IV

S druge strane, intenzivnije cigare, jačih aroma i često većeg formata, kojima dominiraju začinske note, traže i ozbiljnije rakije. Uz ovakve cigare se preporučuje uparivanja s rakijom od šljive, starom minimum 10 do 15 godina. Rakija od šljive tokom starenja razvija aromu, ukus i miris dima, koji se dobija od hrastovog bureta u kom odležava. Takođe, tokom starenja u hrastovim buradima često poprima vanilaste, ali i karamelne i čokoladne note. Zbog svoje izražene kompleksnosti ove rakije se mogu nositi s intenzivnim tipom cigara. Cohiba Siglo IV idealna je cigara uz odležalu rakiju od šljiive, jer ispušta miris kedra, meda i karamele. Što se više uvlači dim, njena aroma prerasta u začinski, cimetni i biberkast ukus i zato s aromama čiste šljive izaziva prijatnu eksploziju u ustima.

Rakija od dunje i Davidoff Demi Tasse cigarilos

Za ljubitelje rakije od dunje preporučuje se da je upare s blagim, ali aromatičnim cigarama. Davidoff Demi Tasse cigarilos ima punije telo i zato u kombinaciji s rakijom od dunje, koja je prijatnog voćnog ukusa, dolazi do potpunog izražaja. Najzanimljiviji tip cigara za uparivanje sa voćnim rakijama od kruške, kajsije, jabuke, maline jeste ona srednje jačine i fine arome. Ovaj tip rakija najčešće je  intenzivan, s punim ukusom voćnih aroma. U mirisu im obično dominira voće, ponekad i orašasti plodovi, ali i drvene note zbog odležavanja u hrastovim buradima. Upravo je ovakav aromatski profil čest i kod cigara. Stoga se uz ove rakije preporučuje Camacho Criollo Robusto cigara, originalnog srednjeg tela. Zanimljiva mešavina različitih duvana, honduraski Criollo i dominikanski Piloto daju joj blago slatki ukus, dok omotač Criollo 98 dodaje krajnju začinsku notu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu