Rakija Gorda Kajsija je jedna od najbolje kreiranih srpskih rakija od kajsije
Rakija se proizvodi od raznog voća, a najčešće od šljive, kajsije, kruške, jabuke, dunje, grožđa, kupine, maline, ali sve češće i od smokve. Koristi se i u pripremi likera poput višnjevače, orahovače, i medovače. Po svojim osobinama slična je votki i brendiju, a mnogi smatraju da određene vrste rakija mogu da pariraju vrhunskom viskiju i prestižnom konjaku. Neretko se zato na ovdašnjim prostorima može čuti kako je rakija i bolja od viskija, a staje rame uz rame sa konjakom.
Destilerija Veljko i sinovi
Jedna takva rakija od kajsije jeste rakija Gorda Kajsija i ona može da parira i najprefinjenijim premium destilatima. Rakija Gorda Kajsija proizvodi se u porodičnoj destileriji Veljko i sinovi, koja je osnovana 1994. godine. Pri njenoj proizvodnji koristi se voće iz centralne Srbije i to sa Rudnika, gde su smešteni i destilerija i podrumi. Destilerija Veljko i sinovi je porodična kraft destilerija. Proizvodni pogon se nalazi na porodičnom imanju u Velereču, mestu na obroncima planine Rudnik, kod Gornjeg Milanovca, na nadmorskoj visini od oko 500 metara.
Rakija Gorda
Nadomak destilerije nalazi se i voćnjak površine šest hektara, a njihova monosortna rakija Gorda Kajsija dobija se od domaće sorte kajsije mađarska najbolja. Najfiniji plodovi se probiraju u optimalnom tehnološkom zrenju, na mikrolokalitetu Miokovci. Nakon što ružičasta i pegava kajsija prođe kroz proces kontrolisane fermentacije i destilacije, napitak dolazi do inertnih sudova.
Gorda Kajsija
Ova rakija u zrenju bude od šest do dvanaest meseci, a zatim stiže i do potrošača. Rakija Gorda Kajsija karakteristična je po kristalno-providnoj boji, miris joj ima cvetnu aromu bele lale, ali se u pozadini osete i savršeno uravnotežene nežne alkoholne note. Prilikom ispijanja dominira ukus mladog lešnika, dok se u završnici opseti klasičan ukus pekmeza od kajsije, orašasto voće i anis.
Servira se na sobnoj temperaturi.
Stil Voćna rakija
Alkohol 40%
Temperatura serviranja 15°C