RAKIJA Dedina Rakija

Dedina Rakija

Rakija Dedina rakija od šljive je interesantno kreirana rakija, koja svojom aromom i teksturom podseća na konjak

Rakija od šljive je rakija koja se dobija destilacijom fermentisane komine, kljuka ili soka šljive sa najmanje 25 odsto alkohola. Jednokratnom destilacijom se dobija sirova meka rakija, dok u promet kao šljivova prepečenica ide rakija od šljive dobijena dvostrukom destilacijom.

Podrum Marić

U Srbiji skoro pa svaka destilerija proizvodi rakiju od šljive, a jedna od njih je i destilerija Podrum Marić, koja se nalazi u Mladenovu. Inače, kuća porodice Marić je već decenijama poznata po dobroj rakiji, jer se fermentacija voća odvija na sasvim prirodan način, bez ikakvog dodavanja šećera. Destilacija se obavlja u bakarnim kazanima male zapremine, koristeći drvo kao jedino gorivo. Jedan od kazana koji koriste je i dedin kazan, koji je i dalje u upotrebi, kao nit koja povezuje generacije. U ponudi imaju Dedinu rakiju od šljive koja je dobijena od sorte šljive crvena ranka i čačanska rodna.

Rakija od šljive

Rakija Dedina rakija od šljive se destiluje u dva koraka i to u bakarnim kazanima male zapremine. Nakon destilacije rakija odlazi u bure sirova i bezbojna. Nekoliko godina kasnije oni istaču plemenitu tečnost karakteristično zlatno-crvenkaste boje. Ova rakija poseduje boju tamnog ćilibara, sa blagim crvenkastim tonovima. U veoma izbalansiranom mirisu ove rakije oseti se aroma šumske jagode, pečenog lešnika i tamjana.

Dedina rakija od šljive

Ukus rakije Dedina rakije od šljive podseća na konjak, a začinjena je aromama mente, duvana i karamele. Izuzetno je pitka, nije slatka, ukus je suv i pun, a ima i odlično izgrađeno telo. Bitno je napomenuti da je tipičnost ove rakije od šljive očuvana, a takođe postoji jedna prijatna kiselina na kraju samog ukusa, nešto što podseća na koru zelene jabuke. Jednim rečju rakija Dedina rakija od šljive predstavlja simbol stare škole kreiranja rakije od šljive u Srbiji.

Rakija Dedina rakija od šljive servira se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 45%

Temperatura serviranja 18°C

Podelite članak
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

PROČITAJTE I:

VISKI Two Doves

VISKI Two Doves

Viski Two Doves je srpski viski, koji se dobija trostrukom destilacijom, nakon čega odležava u fruškogorskoj hrastovini Sigurni smo da

VOTKA After Work

VOTKA After Work

Votka After Work je čak 5 puta destilovana votka, koja se proizvodi u Španiji, a spravljena je od najkvalitetnijih sastojaka

Belobog kajsija

RAKIJA Belobog kajsija

Rakija Belobog kajsija je delikatesna rakija od kajsije, koja je destilovana na ručno iskovanom bakarnom kazanu Kada se ukrste dva

viski i cigare

VISKI i cigara

Izbor viskija i nekog od duvanskih proizvoda je individualna stvar, ali sveto pravilo glasi da se sa viskijem nikada ne

TEKILA Kah Anejo

TEKILA Kah Anejo

Tekila Kah Anejo stari dve godine, nakon čega  odležava u američikim hrastovim buradima i pomalo je zastrašujuća tekila Popularnost najpoznatijeg

RUM – Piće koje su proslavili gusari

Kvalitet prvobitnog ruma nije bio ni blizu ovom današnjem, jer je bio opor, žestok, slatkast, nepročišćen,  jednom destilovan i zato je samo jedan gutljaj obarao

DOBRA RAKIJA – Rakija Gorda

Da u Srbiji postoji dobra rakija, nije nikakva vest, ali da postoje rakije koje su visoko kotirane u premium segmentu spirita – jeste ili možda

RAKIJA Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura