RAKIJA Dedina Rakija

Dedina Rakija

Rakija Dedina rakija od šljive je interesantno kreirana rakija, koja svojom aromom i teksturom podseća na konjak

Rakija od šljive je rakija koja se dobija destilacijom fermentisane komine, kljuka ili soka šljive sa najmanje 25 odsto alkohola. Jednokratnom destilacijom se dobija sirova meka rakija, dok u promet kao šljivova prepečenica ide rakija od šljive dobijena dvostrukom destilacijom.

Podrum Marić

U Srbiji skoro pa svaka destilerija proizvodi rakiju od šljive, a jedna od njih je i destilerija Podrum Marić, koja se nalazi u Mladenovu. Inače, kuća porodice Marić je već decenijama poznata po dobroj rakiji, jer se fermentacija voća odvija na sasvim prirodan način, bez ikakvog dodavanja šećera. Destilacija se obavlja u bakarnim kazanima male zapremine, koristeći drvo kao jedino gorivo. Jedan od kazana koji koriste je i dedin kazan, koji je i dalje u upotrebi, kao nit koja povezuje generacije. U ponudi imaju Dedinu rakiju od šljive koja je dobijena od sorte šljive crvena ranka i čačanska rodna.

Rakija od šljive

Rakija Dedina rakija od šljive se destiluje u dva koraka i to u bakarnim kazanima male zapremine. Nakon destilacije rakija odlazi u bure sirova i bezbojna. Nekoliko godina kasnije oni istaču plemenitu tečnost karakteristično zlatno-crvenkaste boje. Ova rakija poseduje boju tamnog ćilibara, sa blagim crvenkastim tonovima. U veoma izbalansiranom mirisu ove rakije oseti se aroma šumske jagode, pečenog lešnika i tamjana.

Dedina rakija od šljive

Ukus rakije Dedina rakije od šljive podseća na konjak, a začinjena je aromama mente, duvana i karamele. Izuzetno je pitka, nije slatka, ukus je suv i pun, a ima i odlično izgrađeno telo. Bitno je napomenuti da je tipičnost ove rakije od šljive očuvana, a takođe postoji jedna prijatna kiselina na kraju samog ukusa, nešto što podseća na koru zelene jabuke. Jednim rečju rakija Dedina rakija od šljive predstavlja simbol stare škole kreiranja rakije od šljive u Srbiji.

Rakija Dedina rakija od šljive servira se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Voćna rakija

Alkohol 45%

Temperatura serviranja 18°C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu