RAKIJA Ćirilica Šljiva

Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa

U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura koja je okićena maramom i cvećem, a u njoj se nalazi domaća rakija. Običaj je da pozvani otpije gutljaj, nalije malo svoje rakije u bukliju i daruje pozivara. Postoji još niz običaja gde glavnu ulogu ima ovo piće, a najčešće se u tim situacije pije domaća šljiva.

Rakija iz Srbije

Prirodna šljivova rakija Ćirilica 12 dolazi iz destilerije Ranovac, koja se nalazi u blizini Petrovca na Mlavi i predstavlja jednu od najfinijih rakija Istočne Srbije. Destilerija se prvobitno zvala Pecara, a osnovana je u selu Ranovac,  1976. godine, kao državni projekat za proizvodnju i izvoz voćnih destilata. Fabrika se nalazi na glavnom ranovačkom putu, desetak kilometara od centra Petrovca na Mlavi. Prostire se na više od dva hektara, a sam proizvodni kompleks okružen je šljivikom, starim četinarskim i listopadnim rastinjem.

Destilerija Ranovac

Destilerija Ranovac strateški je izgrađena između visova na kojima uspevaju najbolje sorte šljiva, od kojih se ističe posebno sorta ranka – ranovčanka. Godine 2006. destilerija se privatizuje i postaje porodična firma Real, koja za cilj ima da kontrolisanim ulaganjem oživi tradiciju pečenja rakije u ovom kraju sa idejom da razvije brend, u svetu prepoznatljiv po staroj ranovačkoj šljivi. Danas je poznata kao brend Ranovac.

Rakija Ćirilica

Inače, rakija Ćirilica Šljiva 12 nastala je kupažom destilata od šljive ranke i šljive moravke. Rakija Ćirilica Šljiva 12 dobija se dvostrukom destilacijom i sazreva u hrastovim buradima najmanje 12 godina. Kada se prinese novu oseti se voćna, snažna i dovoljno jaka aroma. Ukus je pun, bogat i jak, sa primesama hrasta i badema, na koje se u pozadini  nadovezujuju note vanile i sušenog voća. Rakija Ćirilica Šljiva 12 boje je ćilibara, prefinjena i elegantna što je čini izuzetno pitkom. Godišnja proizvodnja ove limitirane rakije iznosi 3.000 boca.

Rakija Ćirilica Šljiva 12 servira se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Voćna rakija

 Alkohol 40%

Temperatura serviranja 20°C

Podelite članak

PROČITAJTE I:

Chase Potato

VOTKA Chase Potato

Votka Chase Potato je premium votka dobijena od krompira Votka je veoma popularno piće. Zato je u centru mnogih mitova

vinjak benišek veselinović

VINJAK I Srbija ima svoj konjak

Baš kao i konjak Martell, koji ima intenzivan ali harmoničan i lepo balansiran ukus sa nagoveštajima voća i drveta, tako i vinjak Special ima svoj aromatični pečat podneblja iz kojeg dolazi.

Koktel sa viskijem

VISKI Kokteli sa viskijem

Kokteli koji se prave s viskijem imaju posebnu aromu i harmoniju ukusa, često su blago sladunjavi, ali s druge strane

Tekila Camino Blanco

TEKILA Camino Blanco

Tekila Camino Blanco se proizvodi isključivo od plave agave koja raste na nadmorskoj visini od 2.000 metara Tekila je dragoceno

PREDSTAVLJAMO Glen Scotia Victoriana

Viski Glen Scotia Victoriana je na ovogodišnjem takmičenju u San Francisku proglašen za najbolji No Age Statement Scotch Whisky na svetu, odnosno single malt viski