RAKIJA Ćirilica Šljiva

Ćirilica Šljiva

Rakija Ćirilica Šljiva stara je 12 godina i vrlo je karakterističnog ukusa

U mnogim krajevima Srbije u svatove se zove buklijom. Buklija je zapravo čutura koja je okićena maramom i cvećem, a u njoj se nalazi domaća rakija. Običaj je da pozvani otpije gutljaj, nalije malo svoje rakije u bukliju i daruje pozivara. Postoji još niz običaja gde glavnu ulogu ima ovo piće, a najčešće se u tim situacije pije domaća šljiva.

Rakija iz Srbije

Prirodna šljivova rakija Ćirilica 12 dolazi iz destilerije Ranovac, koja se nalazi u blizini Petrovca na Mlavi i predstavlja jednu od najfinijih rakija Istočne Srbije. Destilerija se prvobitno zvala Pecara, a osnovana je u selu Ranovac,  1976. godine, kao državni projekat za proizvodnju i izvoz voćnih destilata. Fabrika se nalazi na glavnom ranovačkom putu, desetak kilometara od centra Petrovca na Mlavi. Prostire se na više od dva hektara, a sam proizvodni kompleks okružen je šljivikom, starim četinarskim i listopadnim rastinjem.

Destilerija Ranovac

Destilerija Ranovac strateški je izgrađena između visova na kojima uspevaju najbolje sorte šljiva, od kojih se ističe posebno sorta ranka – ranovčanka. Godine 2006. destilerija se privatizuje i postaje porodična firma Real, koja za cilj ima da kontrolisanim ulaganjem oživi tradiciju pečenja rakije u ovom kraju sa idejom da razvije brend, u svetu prepoznatljiv po staroj ranovačkoj šljivi. Danas je poznata kao brend Ranovac.

Rakija Ćirilica

Inače, rakija Ćirilica Šljiva 12 nastala je kupažom destilata od šljive ranke i šljive moravke. Rakija Ćirilica Šljiva 12 dobija se dvostrukom destilacijom i sazreva u hrastovim buradima najmanje 12 godina. Kada se prinese novu oseti se voćna, snažna i dovoljno jaka aroma. Ukus je pun, bogat i jak, sa primesama hrasta i badema, na koje se u pozadini  nadovezujuju note vanile i sušenog voća. Rakija Ćirilica Šljiva 12 boje je ćilibara, prefinjena i elegantna što je čini izuzetno pitkom. Godišnja proizvodnja ove limitirane rakije iznosi 3.000 boca.

Rakija Ćirilica Šljiva 12 servira se na sobnoj temperaturi.

 

Stil Voćna rakija

 Alkohol 40%

Temperatura serviranja 20°C

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu