PREDSTAVLJAMO 5 poznatih likera koji će oboriti s nogu vaše dame

8. mart likeri

Mnogi ne znaju da je prvi liker u stvari napravljen za muškarca i to ne bilo kog već za francuskog kralja Luja XIV

Bliži se 8. mart, a mnoge žene, posebno mlađe, rođene u 21. veku, smatraju da taj dan zapravo i nije njihov praznik, jer smatraju da nežniji pol i dalje nije ravnopravan s muškarcima. Ipak, istini za volju i bez obzira na to kakvog su mišljenja, sve i jednoj prija pažnja, a posebno kada je voljena osoba obraduje sa cvećem. Međutim, ima i dama koje ne podnose cveće, a posebno karanfile i zato su za njih likeri odličan poklon, jer ovo aromatično piće danas najradije piju žene. Međutim, mnogi ne znaju da je prvi liker ustvari napravljen za muškarca i to ne bilo kog već za francuskog kralja Luja XIV. Naime, madam De Mentenon, jedna od miljenica Luja XIV kombinovala je voće i bilje kako bi mu pravila okrepljujuće slatke alkoholne napitke. Očigledno je da su bili mnogo ukusni, jer su za kratko vreme postali veoma popularni. Danas postoji veliki izbor likera, raznih proizvođača, a mi vam predstavljamo nekoliko najpopularnijih sa kojima možete da obradujete svoje dame.

Becherovka

Mada su Česi poznati po proizvodnji piva, oni ipak ne zaostaju za svetom ni kada su u pitanju likeri. Zato je Becherovka ponos Čeha, jer je reč o jednom od najstarijih likera – bitera na svetu koji se proizvodi u banji Karlsbad. Pravi se po tradicionalnoj češkoj recepturi i spada u premium pića. Zasnovan je na tajnom receptu, koji je od 1807. godine ostao nepromenjen. Zapravo ovaj liker predstavlja lepo uravnoteženu i fino izbalansiranu mešavinu 20 vrsta aromatičnih biljaka i začina, ulje pomorandže, čistu vodu iz regije Bohemia. Napravio ga je Josef Vitus Becher u Karlovim Varima, a danas je deo Pernod Ricard Grupacije. Dok se ispija osete se raskošne i kompleksne arome karanfilića, cimeta i anisa, protkane oštrim notama kardamona i paprike. Ukus je na početku slatkast i gust, koji ubrzo postaje jak i iznenađujuće suv, sa aromom cimeta, karanfilića, aleve paprike, đumbira i začina. Ima snažnu i upečatljivu završnicu, a pije se kao aperitiv ili dižestiv, samostalno, dobro ohlađen ili u kombinaciji sa tonikom.

Shanky’s Whip

Ovaj liker dolazi iz Irske i zato ne treba da čudi što je napravljen na bazi viskija. Reč je o likeru vrlo neobičnog ukusa gde dominira pepoznatljiv irski krem kao i neodoljiva vanila. Ovaj liker od viskija predstavlja izazov kome je teško odoleti, a još teže je ne prepustiti se njegovm fantastičnom ukusu. Žene u svetu ga obožavaju, a on takođe može da se kupi i na našem tržištu. Inače, ovaj kremasti, slatki liker napravljen je od kombinacije crnog irskog viskija, karamele i vanile. Rezultat toga su prelepe arome karamela, putera, kajmaka, vanile i slatkih začina koje odjekuju kroz nepce.

Baileys

Baileys je prvi krem liker i on je bez lažne skromnosti broj 1 u svetu. To potvrđuje i podatak da se on ispija širom sveta, te da se svakog minuta 2000 čaša napuni ovim pićem. Inače, Baileys Original Irish Cream liker je nosilac više medalja, San Francisco World Spirits takmičenja, nego bilo koji drugi markirani liker. Takođe svake godine dobitnik je zlatnih medalja i to punih 19 godina. Ovo kremasto piće za uživanje, bazirano je na irskoj tradiciji destilerija i mlekarske proizvodnje. Interesantan je podatak da je bilo potrebno četiri godine za usavršavanje recepture Baileys ukusa. Reč je o spoju izuzetno kremastog ukusa irske slatke pavlake i triput destilovanog irskog viskija. Ovaj liker se pije na razne načine, najčešće čist ili u sofisticiranom koktelu. Mnoge dame ga stavljaju i u kafu, sladoled ili dezert.

8. mart likeri

Southern Comfort

Još jedan liker na bazi viskija idealan je kao poklon za smele dame, jer je reč o jednom od najpoznatijih „ženskih pića“ koje se ispija širom svetskih barova.  Nastao je 1874. godine u američkom gradu džeza, misterije i magije – Nju Orleansu. Američki viski, sa specifičnim aromama voća i začina, daje jedinstvenu aromu i zato ovo piće vrlo godi nepcu, a ima i dugu završnicu. Odlična je podloga i za mnoge koktele. Najpoznatiji koktel nosi ime po jednoj od najslavnijih žena Juga, Scarlet O’Hara, liku iz poznatog filma Prohujalo sa vihorom. Koktel se pravi od Southern Comforta, limete i soka od brusnice.

Brancamenta

Ovaj fini gorki liker dolazi iz Italije i sa manjim je procentom alkohola. Nastao je šezdesetih godina prošlog veka, a inspirisan je čuvenom operskom pevačicom Marijom Kalas, koja je pre svakog nastupa pila Fernet Branca biter u koji je dodavala nekoliko kapi sirupa od nane. Destilerija Fratelli Branca je prepoznala  popularnost ovog napitka, pa su napravili liker od 40 različitih biljaka, korena i začina, dodavanjem ulja od nane, ali sa manje alkohola i više šećera. Idealna za sve dame koje ne vole izrazito gorak ukus bitera. Može se piti kao aperitiv i dižestiv, ali je ljubitelji koktela rado koriste kao originalni sastojak u pripremi brojnih napitaka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu