BREND STARA SOKOLOVA Strogo čuvana porodična tajna

Stara Sokolova

Destilerija Stara Sokolova godišnje proizvodi 150.000 litara rakije, od čega se većina prodaje na inostranom tržištu

Od davnina su se o rakiji Stara Sokolova ispredale legendarne priče, a jedna od njih ušla je u knjigu „Koktel Menhetn“ autora Milomir Đukanović. U ovom romanu se na zanimljiv način opisuje rakija porodice Bogdanović, a ovo je tek delić kojim ćemo vam zagolicati maštu: „ Balon koji je tetka Georgina večeras otvorila, dobila je od Velizira Bogdanovića – Krivajca iz Kostojevića, kraj Bajine Bašte. Taj Bogdanović je imao neobičan šljivik. U njemu je uvek duvalo, ali su peteljke bile tako jake da ni jedna šljiva nikada nije pala na zemlju. Šljivik je bio smešten na brdu Spasovik, na strani gde su se ukrštala dva vremenom i sedam zimskih sa sedam letnjih vetrova. Struje su pravile takvu vazdušnu smesu da se u njoj nije mogla održati nijedna štetočina. Voće se od vetrova nije moglo prskati, a otkad je sveta i veka i tog šljivika, u njemu nije viđen crv. Zveri su ga zaobilazile, ljudi zle naravi ga se klonili. Rakija je pravljena po posebnom receptu koji se u Bogdanovića kući čuva kao najveća tajna.“

Stara Sokolova je strogo čuvana tajna koja se prenosi na pokoljenja

Bogdanovići i danas praktikuju tu stogo čuvanu porodičnu tajnu i zato ne treba da čudi što su njihovi proizvodi po svom kvalitetu vrlo cenjeni kako u Srbiji, tako i u svetu. Shodno tome, i proizvodnja im iz godine u godinu raste, jer se politika destilerije RB Global d.o.o. zasniva na čvrstoj vezi iskustva, tradicije i savremene tehnologije. Veliki kapacitet, vrhunska oprema, ali i kraft proizvodnja ispoštovana po svetskim standardima svrstali su brend Stara Sokolova među najbolje destilerije jugoistočne Evrope. Rakije Stara Sokolova nastale su na viševekovnoj tradiciji porodice Bogdanović, koji svoje tečno blago peku u  najnovijim kazanima u selu Kostojevići kod Bajine Bašte. Brend je dobio ime po kraju koji se za vreme Osmanlija zvao Sokolska nahija. I baš tu, davne 1830. godine, stari domaćin, starosedelac, priznati kovač Sava Bogdanović pažljivim odabirom starih autohtonih sorti šljiva stvorio je porodičnu destileriju koja se evo već sedam genaracija prenosi sa kolena na koleno.

Bogdanovići su oduvek imali veliko poštovanje prema šljivi i rakiji od šljive, a ovo sočno voće odvajkada se konzumiralo sveže, sušilo se za zimu, od nje su domaćice pravile pekmez, džem i slatko, a muške glave su pekle rakiju – onu pravu prirodnu domaću šljivovu rakiju. Rakija je za ovaj kraj prestiž, pa se shodno tome i porodice prepoznaju po dobroj rakiji. Sem po odličnoj rakiji, Bogdanovići su cenjeni i zbog uzgoja stare sorte šljive trnovače, koja se u rukama spretnih tehnologa pretače u najfiniji destilat. Sedma generacija na čelu sa Ivanom Bogdanovićem nastavila je da razvija voćne rakije pod brendom Stara Sokolova, a uz to i da povećavaju proizvodnju, s tim da su uvećali kvalitet, ali i obim proizvodnje, i zato ne treba da čudi što je njihova rakija  proglašena za najekskluzivnije žestoko piće, kako kod nas tako i u svetu.

Stara Sokolova

Proizvodnja iz godine u godinu raste

A da njihova proizvodnja iz godine u godinu raste govori i činjenica da danas proizvode 150.000 litara rakije godišnje, uz to vode računa i da poštuju međunarodne standarde.

U ovoj destileriji ne postoje improvizacije, jer tačno se zna kolika je preporučena doza alkohola. Uz to i svaka vrsta rakije nosi svoj pečat i prepoznatljiva je po prirodnoj boji, mirisu, ukusu, aromi, ali i vizuelnom identitetu. U proizvodnji koriste isključivo voće domaćih proizvođača i to mešavine starih autohtonih sorti i novih kvalitetnih rakijskih voćnih sorti. Početni koncept porodice Bogdanović zadržao se i do danas, a to je da stvore prepoznatljiv brend i vrhunski kraft kvalitetan proizvod, odnosno premium proizvode koji se proizvode u ograničenim količinama na godišnjem nivou i to zbog složenog procesa i dugogodišnjeg starenja u hrastovim buradima.

Prestižna rakija za prestižne konzumente

Konzumenti rakije pod brendom Stara Sokolova mogu da je kupe u bolje snabdevenim trgovinskim lancima, na benzinskim pumpama, luksuznim vinotekama i veleprodajama pića. Stara Sokolova se s druge strane pije i u prestižnim hotelima, ekskuzivnim restoranima, poznatim gradskim kafanama u Srbiji, ali i u prestonicama širom sveta. Ova višestruko nagrađivana rakija rado je viđen gost kod ljubitelja dobre šljive, ali i vinjaka, kajsije i dunje, koje se na i tradicionalan način proizvode u destileriji RB Global.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu