PONUDA JAPANSKOG VISKIJA U SRBIJI Najbolje selekcije dostupne srpskim konzumentima

ponuda japanskih viskija

Zahvaljujući dobroj praksi, ali i pojedinim kompanijama koje su prepoznale kvalitet japanskih viskija, na srpskom tržištu su dostupni brendovi kao što su Hibiki, Nikka, Suntory, Togouchi, Chichibu, Enso iz kompanije Kiyokawa i Matsui Sakura Cask, i to u premium, super premium i ultra premium kategorijama

Poslednjih godina navike konzumenata u Srbiji su se dramatično promenile, a osim tradicionalne premium domaće rakije, sve se više traže spiriti koji ne potiču sa ovog podneblja. Naravno, u tom slučaju potrošačima je kvalitet veoma bitan i zato se  može uočiti kako se u Srbiji sve češće konzumira japanski viski.

Ono što malo ljudi zna jeste činjenica da je sve počelo sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada se odigrala velika reforma u međunarodnoj trgovini i kada su Japanci na neki način bili primorani da otvore svoje tržište spirita ka svetu i da standardizuju njegovo oporezivanje. Ova reorganizacija je napravila tektonske promene na tržištu alkoholnih pića u Japanu i to je period kada su mnoge japanske destilerije bile primorane da stave ključ u bravu.

Početak milenijuma preloman za japanski viski

Međutim, Japanci su se ubrzo izvukli iz ove nezavidne situacije. Njihov viski našao se u slobodnoj prodaji širom sveta i njegova popularnost naglo je počela da raste, ali ne u toj meri kao danas. Smatra se da je 2000. godina bila presudna za popularizaciju viskija iz zemlje Izlazećeg sunca, jer su baš tada japanski destileri počeli da ubiru međunarodne nagrade i priznanja. Sedam godina kasnije, japanski viski napravio je svojevrsni međunarodni tržišni udar, a smatra se da je to godina kada su brendovi Suntory i Nikka počeli vladavinu elitnim takmičenjima. Naime, Nikka Taketsuru Pure Malt star 21 godinu pobedio u kategoriji „World’s Best Blended Malt“, dok je Suntory uspeo da osvoji nagradu u kategoriji „World’s Best Blended“. Pohvale kritičara i međunarodna priznanja redovno su nastavili da se nižu, te se smatra da su Japanci svojim premium viskijima uspeli da uzdrmaju staru hijerarhiju premium viskija širom planete.

Dobra ponuda japanskih viskija

Kako i srpsko tržište prati svetske trendove, domaći ljubitelji viskija sve više traže japanske destilate, a shodno tome i njegova ponuda je veoma bogata. Primer dobre prakse je kompanija Calix iz Beograda koja uvozi i distribuira najpoznatije, ali i manje poznate brendove japanskog viskija. Kada je reč o ekskluzivnim premium proizvodima dobra vest je da se kod nas mogu pronaći brendovi poput Hibiki, Nikka, Suntory, Togouchi, Chichibu, Enso iz kompanije Kiyokawa, Matsui Sakura Cask i mnogi drugi.  Upoređujući sa svetskim tržištem i u Srbiji je najpopularniji brend Hibiki, koji proizvodi destilerija Suntory. Brend je specifičan  po tome što se pravi kombinacijom ječmenih sladova i mešanjem žitnih viskija, te zato ima originalnu baznu aromu, s tim što postoje odstupanja u kategoriji brenda, odnosno nisu svi viskiji mešavine. Od pomenutog brenda izdvojili bi smo Hibiki Japanese Harmony, malt viski koji je specifičan je po tome što se proizvodi u destilerijama Yamazaki, Hakusho i Chita. Svoj interesantan i harmonični ukus je razvio zahvaljujući procesu sazrevanja u pet različitih vrsta bačvi. Inače Hibiki na japanskom znači „pun zvuk ili harmonija“, što i simbolizuje celu njihovu filozofiju kreiranja viskija.

Brendovi koje ceo svet prepoznaje

Odmah iza njega, vrlo interesantan i dominantan na tržištu, je i Nikka koji je uspeo za kratko vreme da se afirmiše kao posebno visokokvalitetan brend. Posebno se ističe Nikka star 12 godina, koji se danas smatra raritetom, ali ga na svu sreću ima u Srbiji. Ovaj blended viski je zlatne boje i ima izbalansiran voćni miris kruške i jabuke, specifičnu notu karamele, kao i fine note slada. U ukusu daje slatkast voćni ukus, s tim da se u pozadini osete karamela, vanila i lagano-gorkasta nota.

Vrlo su zapaženi i viskiji iz destilerije Togouchi, a ovaj brend se smatra mističnim jer njihovi destilati odležavaju u tunelu u Togučiju. Zapravo ovaj tunel nikada nije završen projekat železničke kompanije JR, dug je 361 metar i pruža najbolje uslove za sazrevanje viskija. Sve ove činjenice čine Togouchi pravim specijalitetom na tržištu viskija, koji pronalazi sve više poštovaoca na Zapadu.

Umetnička dela u flaši i na flaši

Sem ovih brendova, vrlo inovativan i tražen je i Matsui Sakura Cask, koji se destiluje i flašira u destileriji Kurayoshi. Njegovo dizajnersko izdanje je ograničeno, jer etiketu krasi remek-delo autora Kikukavas Eizan-a „The Beautiful in the Cherri Blossom Garden“ za koje je nagrađen 2019. godine  srebrnom medaljom za dizajn na World Whiskey Awards. Reč je o klasičnom premium proizvodu, opravdano više cenovne kategorije, koji nakon dvostruke destilacije sazreva u buradima od sakure, te dobija specifično-jedinstvenu slatkastu aromu.

Poslednjih nekoliko godina naše tržište je obeležio i single malt viski iz Japana, a posebno mesto zauzima Okayama koji se proizvodi u destileriji Miyashita. Ovaj izuzetno retki i u broju ograničeni viski proizveden je u čast stogodišnjice destilerije. Specifičan je po tome što se dobija destiilacijom japanskog odnosno nemačkog ječma, s tim da pre flaširanja sazreva minimum tri godine u buradima u kojima je starila nemačka rakija – šnaps. Zlatne je boje, u mirisu se na početku oseti pikantan crveni biber, a kasnije dominira tropsko voće. Ukus je cvetni, sa blagom dozom kokosa i slatkog meda, dok se u završnici oseti fina nota bibera.

Super premium kategorija pred srpskom publikom

Zbog bogate ponude, srpski viskiljupci imaju priliku da probaju i pojedine japanske viskije super premium kvaliteta, a jedan od njih je zreli Pure Malt Kurayoshi – viski koji sazreva 12 godina u hrastovim bačvama. Prilikom proizvodnje koristi se isključivo meka voda iz oblasti Hokaido. Njegova draž leži u ponovnom filtriranju pepelom izumrlog vulkana Mount Daisen. Viski je dobro izbalansiran zbog dužeg skladištenja. Zlatne je boje, a kada se prinese nosu osete se orasi i slad. U ukusu dominira dim, vanila, kafa, grožđice i hrast, sa malim dodatkom trešnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu