NOVA GODINA – Budite u trendu za najluđu noć

Docek 1

Niste sigurni šta da popijete ili u čemu da uživate u novogodišnjoj noći, brinete se da li će vaš odabir pića biti zadovoljavajući, te da li ćete ostaviti dobar utisak na partnera ili društvo u kom ste. Bez brige, donosimo vam predloge šta da popijete u zavisnosti gde planirate da proslavite Novu godinu

Nova godina i  novogodišnja noć kod većine ljudi izaziva euforiju. To je noć kada se svi raduju, očekujući da će im konačno doći ono „bolje sutra“. Tada, skoro da nema čoveka na planeti zemlji koji ne iskoristi to veče za lep provod uz muziku i po koju čašu alkohola. Međutim, pred najluđu noć mnogi su u dilemi šta da piju od žestokih alkoholnih pića. Upravo zbog toga uradili smo mini vodič, s temom – za šta da se odlučite tokom novogodišnje noći. Kroz ovaj mini vodič posavetovaćemo vas o tome šta bi trebalo da pijete kod kuće, koje piće bi trebalo da naručite u restoranu, a šta treba da naručite u klubu, kafiću ili na trgu. I naravno bez obzira na to za koju opciju ste se odlučili, nemojte da smetnete sa uma da se alkohol konzumira radi uživanja, a ne zbog pukog opijanja.

Doček kod kuće

Proslava Nove godine kod kuće ima svojih draži, jer se obično proslavlja u krugu porodice, ali i sa kumovima ili dragim ljudima. Mlađe generacije praktikuju da prave kućne sedeljke i žurke, koje su uglavnom ležernije u odnosu na one u noćnim klubovima. S obzirom na to da je ova vrsta provoda uvek dobrodošla, a i da se tada najčešće jedu suhomesnati proizvodi, čorbe, pečenje, sarma i razne vrste salata, naša je preporuka da u svom ili tuđem domu pijete dobru domaću rakiju. Ovo piće je utkano u tradiciju i praktično nas prati kroz vekove. Dobra strana rakije je ta što može da se pije kao aperitiv, ali i kao dižestiv. Ona praktično otvara, ali i zatvara apetit. Bilo da odlučite da se na vašoj trpezi nađe rakija od šljive, kruške, dunje, kajsije ili jabuke, ipak bi trebalo da ispoštujete neka pravila. Rakiju nikada nemojte da pijete na eks, jer nećete osetiti njemu izvornu aromu. Ukoliko u kući imate rakiju premium kvaliteta šteta bi bilo da ne uživate u njenoj aromi, ukusu i završnici, jer popiti je na iskap zaista bi bio veliki greh.

Nova godina kod kuće rakija

Takođe, nemojte da mešate rakije – odlučite se za jednu i nju konzumirajte tokom večere. Kvalitetna rakija se uglavnom služi na temperaturi između 17 i 19 stepeni Celzijusa, a po pravilu se sipa u rakijske čaše, mada nije greška ni servirati je iz čaša koje su namenjene za konjak. Ukoliko u stanu imate rakiju visokog kvaliteta slobodno je sipajte u dublju i širu čašu kako biste osetili njene najbolje arome.  Ako budete pratili ove smernice, sigurni smo da ćete uživati u svakom gutljaju, a pri tome sutradan nećete imati onaj grozni mamurluk, jer valja se sačuvati i za reprizu. Inače, trebalo bi napomenuti da se u Srbiji proizvodi sve kvalitetnija rakija, koja može da parira spiritima poput viskija i konjaka, a vrlo poznati srpski brendovi su Tok, Gorda, Zarić, Stara Sokolova i Premier.

Doček u restoranu

Novogodišnja noć u restoranu je idealan izbor, ukoliko tokom večeri želite da isprobate vrhunske specijalitete, družite se i plešete sa pozitivnim i kulturnim svetom. Restoranska opcija dočeka nudi kompletno organizovano veče. Na raspolaganju su obično rezervisana mesta za stolom.

Naravno u restoranima je po pravilu bogat izbor pića i zato je teško odlučiti koji destilat popiti. Naša preporuka je da u restoranima pijete konjak, jer ovo prefinjeno piće može vas učiniti i moćnijim nego što jeste. Ali, ako niste preterani poznavalac ovog destilata ukratko ćemo vam predstaviti neke brendove koji su proizvodnju konjaka doveli do savršenstva. Neki od najpoznatijih brendova francuskog konjaka su Martell, Hennessy,  Courvoisier i Remy-Martin. Ono što je zajedničko za sve ove brendove jeste da se u principu ispijaju na isti način. Po pravilu se u konjak ne dodaje led.

U restoranu konjak sa ledom

Međutim, novi trendovi u serviranju pića danas prave izuzetke, te se u poslednje vreme konjak servira uz led. Ovakvo serviranje je za mnoge poznavace konjaka pravo svetogrđe. Tradicionalisti smatraju da se konjak ispija na sobnoj temperaturi, odnosno na oko 15 stepeni Celzijusa. Za serviranje se koriste konjak čaše sa širokim dnom, a kod ispijanja se čaša greje u ruci, jer na taj način destilat polako otpušta karakterističan miris i intenzivan ukus. I da ne zaboravite, uz konjak obavezno ide cigara. Zato prepustite se veseloj restoranskoj atmosferi uz dobru hranu, muziku i naravno premium konjak.

Doček u kafiću

Iz godine u godinu sve je polularnije dočekati Novu godinu u kafićima, koji obavezno u ponudi imaju švedski sto, ali i nude piće u neograničenim količinama. A kad je već tako, te večeri možete da konzumirate viski. Zapravo nema lepše stvari od one kada viski natenane ispijate za šankom i kada uz njega šarmirate devojke. Ukoliko odlučite da pijete ovo piće trebalo bi da ispoštujete i određena pravila. Kao i rakija, ni viski se ne pije na eks, već se u njemu uživa. Kada ispijate ovo piće  trebalo bi da uživate u njegovj aromi, mirisu i ukusu.  Prilikom konzumacije  sve je dozvoljeno, jer on može da se pije čist, sa ledom, sa vodom ili sodom. Čist viski je poprilično jak i zato je preporuka da ga ovakvog piju samo iskusni. Za početnike je bolje da ga razblaže sa ledom, mada se smatra da led ubija pravi ukus pića.

U kafiću viski

Kada pijete sa ledom dozvoljen je onaj u kockicama, ali i u kuglama. Kocke leda su uobičajene u većini kafića, dok viski s kuglom nije toliko popularan u Srbiji. On  može da se pije i sa vodom, a ona se dodaje u malim količinama. Inače, viski se pije na sobnoj temperaturi, koja iznosi od 16 do 18 stepeni Celzijusa.  Tip čaše utiče na ukus i zato je najbolje da se on konzumira iz čaša sa širokim otvorom. Ove čaše pomažu da se bolje osete arome kroz nozdrve. Klasične čaše bi trebalo izbegavati, jer u njima aromati brzo iščeznu. Postoji nekoliko stilova ovog pića,  a kod nas je najrasprostranjeniji škotski viski, koji se deli na malt, grain i  blended. Zatim tu su i irski i američki i japanski viski, a neki od najpoznatijih brendova su  Ballantine’s, Chivas Regal, Johnnie Walker, Bushmills, Jameson, Jim Beam i Nikka.

Doček u klubu i na splavu

Klubovi i splavovi sve su popularniji kod mlađe i srednje generacije, a posebno  kada je u pitanju doček Nove godine. Ukoliko odlučite da proslavite Novu godinu na ovim mestima imajte u vidu da nije u svakom lokalu ista vrsta muzike. Negde se pušta rok, ponegde pop, u pojedinim tehno, a u većini slučajeva na ovakvim mestima neizbežni su narodnjaci. I bez obzira na to koji su vaši afiniteti, preporuka je da na ovakvim žurkama pijete koktele. Inače, prvi zvaničan koktel napravljen je u Nju Orleansu davne 1750. godine, a u to vreme kokteli su bili rezervisani za bogataše. Prvi koktel zvao se Sazarac i sastojao se od likera, viskija, limuna i šečera. Ni Srbi nisu ostali imuni na ove interesantne mešavine pića, pa  domaći klubovi imaju zaista impozantan izbor koktela, koji su posebno popularni među ženama i devojkama.

Docek

 

 


U klubu kokteli

Dobra jest je da svaki klub zapošljava i po nekoliko iskusnih barmena, koji su pravi majstori svog zanata, jer iako deluje jednostavno – prava je umetnost umiksovati dva, tri ili pet pića. Kokteli se praktično mere u mililitar, poštuju se recepture, rituali mešanja, točenja, pa i ispijanja. Koktel se po pravilu uvek prilagođava mušteriji, a sem izvanrednog ukusa, čini se da je pravi predstavnik novogodišnjih pića, jer pruža i vizualni spektakl. Tokom najluđe noći možete da popijete Mojito, Tequila Sunrise, Long Island Iced Tea, ali i neizostavni Margarita koktel. Za one koji žele da budu ekstra veseli, preporučujemo Sex Machine koji se pije na slamčicu, a tu je i neizostavni Cosmopolitan koji je stekao svetsku popularnost koz seriju Sex i grad. Kada je reč o koktelu Bloody Mary naša preporuka je da ga pijete dan posle, a ukoliko želite da izbegnete mamurluk, dovoljno je da tokom večeri popijete najviše tri koktela.

Doček na trgu

Tradicija da se u novogodišnjoj noći pravi buka potiče još iz Srednjeg veka, kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rasterali zle duhove. Kasnije su na red došli bubnjevi, crkvena zvona i svi drugi instrumenti. Zato ne treba da čudi što se     upravo na trgovima i ulicama širom sveta ispraća stara i dočekuje nova. Ovaj običaj prihvaćen je i kod nas kada se na trgovima u svim gradovima u Srbiji organizuju besplatni koncerti. Mnogi građani upravo iz tog razloga na ovom mestu čekaju ponoć.

Na trgu votka

Međutim, sada se dovodi u pitanje šta popiti na trgu – naš odgovor je votka, a evo i zašto. Votka je destilat koji potiče iz Rusije, pa tako i njihov običaj nalaže da se pije hladna i iz tankih čaša. Ruski običaji kažu da se uz votku obavezno gricka nešto slano, pa su industrijske grickalice idealne za poneti.  Votka, sem što se pije čista, odlično se uklapa i u mikserima i shodno tome kod kuće možete da je pomešate sa tonikom ili đusom. Ako vam je to mrsko, danas na svu sreću možete da kupite razne mikseve. Naš predlog je Smirnoff Ice votka, koja sadrži 4% alkohola i poprilično je nežnog i osvežavajućeg ukusa. Pakuje se u staklenu ambalažu zapremine 2,75 dl.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp