NAJPOZNATIJI KOKTELI SA VISKIJEM Kvalitetno letnje osveženje

kokteli viski

Kokteli su savršeno – osvežavajuća pića u kojima se nalazi umerena količina alkohola koja podstiče dobro raspoloženje, a , miksevi sa viskijem, ukoliko se dobro naprave, mogu da budu izuzetno ekstravagantni, ali i sasvim obični ili sasvim dugačiji

Napokon možemo da se radujemo lepšem vremenu i toplijim danima, a gde je sunce, tu su i žurke, a gde su žurke valjalo bi nešto i popiti, a ostatiti pribran. Ipak, tokom leta postoji opasnost od konzumiranja alkohola, posebno ako se pretera sa njim i zato oni mudri, ali i iskusni, tokom vrelih letnjih dana ispijaju koktele, posebno one s viskijem, koji po popularnosti zauzimaju visoko prvo mesto. Razloga za to je nekoliko, a najčešći se vezuje za različite i fine arome koje pruža ovaj prefinjeni spirit od kojeg zapravo i zavisi kakvog će ukusa biti letnji miksevi. Zato ne treba da čudi što konzumenti, a posebno oni mlađi uz koktele sa viskijem partijaju na moru i u noćnim izlascima.  Kokteli su savršeno – osvežavajuća pića u kojima se nalazi umerena količina alkohola koja podstiče dobro raspoloženje i zato u njima podjednako uživaju i žene i muškarci. Inače, miksevi sa viskijem, ukoliko se dobro naprave, mogu da budu izuzetno ekstravagantni, ali i sasvim obični. Stoga vam predstavljamo nekoliko zanimljivih predloga za spravljanje savršenih koktela sa viskijem, u kojima možete da uživate tokom slobodnih dana ili za vreme godišnjeg odmora.

Whiskey Sour

Mnogi konzumenti su se složili kako je ovaj koktel idealan za letnje dane, a pri tome ima i bogatu tradiciju. Za Whiskey Sour se prvi put čulo davne 1870. godine i to u periodu kada je o ovom piću izašao članak u Viskonsin novinama. Sour koktel je tada bio omiljen među muškarcima, posebno među oficirima i vojnicima, te zato i čudi što je u 21. veku dobio tutulu ženskog pića. Od njegovog nastanka do danas pojavile su se i mnoge varijacije, s tim da je baza ostala ista – viski, a ponekad i burbon se pomeša sa sokom od limuna i zaslađenim šećerom. Zatim se doda kriška pomorandže i trešnjica ili višnjica za dekoraciju. Vrlo je popularan među mlađim konzumentkinjama, koje ga najčešće ispijaju na pena partijima. Međutim, ovaj koktel takođe prija i posle posla, a posebno kada se lagano ispija na terasi.

Napravite Whiskey Sour

Da biste ga spravili u kućnim uslovima potrebno je 4, 5 cl viskija, 12 cl sour mixa koji se dobija od 1/2 vode, 1/4 sok od limuna, 1/4 šećera, zatim leda, pomorandže i jedna zrela trešnja odnosno višnja za dekoraciju. Sve sastojke pomešti, s tim da se prvo  miksaju sok do limuna i šećer, zatim se dobijena tečnost razblaži s vodom. Ova tečnost mora konstantno da se meša sve dok se šećer ne rastopi. Potom viski i ovaj miks sipajte u čašu i lagano promešajte. Za kraj čašu dekorišite pomorandžom i trešnjom ili višnjom i lagano ga ispijajte.

Mint Julep

Vrlo osvežavajući letnji napitak na bazi mente jeste popularni koktel Mint Julep, koji je proglašen za zvanično piće najpoznatije konjičke trke na svetu Kentucky Derby. Ništa čudno, jer statistički podaci kazuju da se svake godine tokom turnira proda više od 120.000 čaša ovog osvežavajućeg pića. Mint Jupel je svoju popularnost dosegao 1938. godine kada je na čuvenoj konjičkoj trci počeo da se prodaje u metalnim suvenir čašama. Julep je inače jedan od najstarijih koktela na svetu, a prvi pisani tragovi pojavljuju se 1803. Godine, u kojima se kaže da su ljudi u Virdžiniji uživali u piću napravljenom od svežih listova nane i alkoholnog pića. Neki su skloni da veruju da se preteča ovog koktela pojavila početkom 18. veka na istočnoj obali SAD. Bilo kako bilo, ovaj koktel s prefinjenim ukusom viskija i nane omiljen je među partijanerima širom sveta.

Napravite Mint Julep

Za pripremu ovog koktela potrebna je kašičica šećera u prahu, 6 listova mente, malo vode i 60 ml burbona ili kvalitetnog viskija. Svi sastojci se pomešaju, a tradicija nalaže da se on servira u metalnoj šolji preko lomljenog leda, u koji se na kraju doda još nekoliko listića nane zarad dekoracije.

Lynchburg limunada

Na moru ili kopnu, na vrelom gradskom asfaltu ili u prirodi – gde god se nalazite sigurno je da će vam trebati  osveženje i zato je za dnevne žurke idealna limunada s viskijem. Naime, mnogi su se složili kako je ova mešavina pravi predstavnik leta, a recept za limunadu Lynchburg smislio je ugostitelj Tony Mason 1980. godine. On je držao restoran u gradu Lynchburgu, u kom se nalazi i legendarni proizvođač viskija Jack Daniel`s. Zato je ovaj promoćurni ugostitelj rešio da spoji dve naizgled nespojive stvari kako bi dobio pravo letnje osveženje, za kojim je ubrzo poludeo svet.

Napravite Lynchburg limunadu

Kako biste i vi uživali u čarima limunade s viskijem potrebno vam je 30 ml Jack Danielsa, 30 ml Triple sec likera, 30 ml limunovog soka i 7 UP. Kako biste napravili originalni koktel prvo napunite čašu ledom, dodajte sve sastojke, zatim ih promešajte i na kraju prelijte 7 UP sokom.

Kentucky Kiss

Kada se spomene šampanjac prva asocijacija na njega jesu jagode. Međutim, da li znate da se i viski odnosno burbon savršeno slaže s ovim slatkim crvenim bobičastim voćem, jer kada se ova dva sastojka pomešaju već pri prvom gutljaju oseti se neverovatno osveženje u ustima. Recept je vrlo jednostavan, a osim burbona ili viskija uključuje i sveže jagode, javorov sirup i malo soka od limuna. Inače, koktel je kreirala Lauren A. Tussei iz Catlettsburga koja je i dizačica tegova i knjigovođa i noćni čuvar jednog lokala. Ime mu je nadenula po svom crvenom karminu i zbog sastojaka koje piće sadrži. Ona novinarima nije želela da otkrije šta sve ulazi u Kentucky Kiss, ali se recept u međuvremenu pojavio na mnogobrojnim sajtovima. Doduše, ova snagatorka, kako je još nazivaju u zajednici, kaže da tajna leži u dimljenom šećeru koji se stavlja na rub čaše, a koriste se i okrugle kocke leda jer se sporije tope i ne razblažuju piće. Za ovaj fini koktel kažu da je odličan za romantične večeri, a posebno prija dok se u dvoje ispija na nekoj plaži uz šum mora ili reke.

Napravite Kentucky Kiss

Da biste i vi napravili ovaj romantični letnji koktel potrebne su dve velike iseckane sveže jagode, 15 ml soka od limuna, 15 ml javorovog sirupa, 60 ml burbona (bilo koja vrsta američkog viskija), malo gazirane vode, sveže jagode za ukras i šećer za dekoraciju ruba čaše. U čašu stavite narezane jagode, limunov sok i javorov sirup.  Mešajte dok se jagode na pretvore u pire, zatim dodajte burbon ili viski, pa čašu napunite ledom. Dobro promešajte i dodajte malo gazirane sode. Ukrasite šećerom i jagodama i poslužite.

Koktel Menhetn

Kao što mi u i naziv kaže ovaj koktel je davne 1870 godine dobio ime po Menhetn klubu koji se nalazi u Njujorku. Jedno vreme je veoma bio polularan u Holivudu, posebno između 1930. i 1940. godine, kada su ga najčešće ispijali mafijaši i bogataši. Za koktel se vezuju brojne legende, a jedna od najpopularnijih vezana je za majku Vinstona Čerčila, koja je navodno tražila da se koktel specijalno pripremi za američkog predsedničkog kandidata Samuela J. Tilden-a. Međutim, sem njega  ovim miksom su se oduševili i drugi gosti i zato se kasnije proširio i po drugim klubovima širom Amerike. Postoji i druga legenda prema kojoj je ovaj koktel delo barmena Bleka, koji je radio u jednom baru na Brodveju 1860. godine. Danas je on popularan među influsenerima širom sveta pa se neretko mogu videti fotografije na društvenim mrežama gde je glavni akter upravo ovaj koktel.

Napravite koktel Menhetn

Za vrlo prefinjen i osvežavajući koktel treba da nabavite 20 ml slatkog crvenog vermuta, 70 ml burbona ili viskija, kašiku Angostur bitera, 3 kocke leda, jednu  kandiranu trešnju i malo narandžine kore. U visoku čašu sipati vermut, viski, biter i led. Blago promešati da se koktel ne zamuti. U hladnu čašu za koktel stavite kandiranu trešnju, pa procediti koktel u čašu. Rub čaše premazati narandžinom korom da se još više pojača miris i ukus koktela.

Sazerac

Još jedan osvežavajući letnji koktel koji preporučujemo u toplim danima je i Sazerac čiji su osnovni sastojci bourbon ili bilo koja vrsta raženog viskija, kocka šećera i Peychaud’s biers – Absinthe. Ovo je inače jedan od prvih napravljenih koktela na svetu, a nastao je oko 1800. godine u Nju Orleansu. Njegov tvorac je ugledni apotekar Antoine Amedie Peychaud koji je napravio i aromatični biter koji je po njemu dobio ime. U početku se ovaj koktel pripremao sa konjakom i zvao se Sazerac de Forge et Fils, a kasnije je konjak zamenio viski. Legenda kaže da se ovaj koktel u prošlosti služio u posudi za serviranje kuvanih jaja „coquetier“ pa se smatra da se od tada mešana pića nazivaju koktelima.

Napravite Sazarec

Potrebno vam je 6 cl raženog viskija, jedna do dve 2 kapi Peychaud’s bitera i nekoliko kapi absintha, kašičica šećera i limunova kora. U prvu čašu se stavi  absinth i drobljeni led i to se ostavit sa strane. U drugu čašu se sipa viski, biter i šećer sa ledom i takođe se ostavi po strani. Zatim  se absinth i led procede, i dodaju se u drugu čašu. Čaša se ukras limunovom korom i koktel je spreman za konzumaciju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu