KRAFT DŽIN U DŽIN TONIKU Kraft džinovi traže vrhunski tonik

gin

Kada je reč o kraft proizvodima, u ovom slučaju kraft džinovima, odstupanja mogu da postoje i ona se često podrazumevaju, te je sve popularnije da se kraft džinovi mešaju sa  kvalitetnim kraft tonicima, kojih je sve više na našem tržištu

Džin, to aromatično i vrlo suvo žestoko alkoholno piće, prošao je trnovit put i danas je jedan od najcenjenih spirita na svetu. Prvobitno se koristio kao medicinska tinktura, zatim je bio jeftina zabava za siromašne, ali i za ljude sa margine u Velikoj Britaniji, da bi, danas zahvaljujući modernoj i unapređenoj tehnologiji, postao neizbežan sastojak svakog koktel bara na svetu. Međutim, kako su rasli apetiti potrošača, tako se i ovo piće razvijalo i svedoci smo kako doživljava neviđenu popularnost, ali i postepeno menja ukus, miris i arome. Osnovni sastojak džina jeste kleka, koja i dalje dominira, ali najčešće u džinovima koje proizvode velike kompanije, a koje sa svojim proizvodima zauzimaju oko 90 odsto svetskog tržišta.

London Dry Gin dominira tržištem

Najpoznatiji stil u kategoriji masovnog džina jeste London Dry Gin, veoma suvo piće sa aromom kleke, koji se koristi u raznim vrstama klasičnih koktela. S druge strane Plymouth džin, za razliku od London Dry Gin-a, ima dosta blaži ukus i sadrži fine note kleke, te se najčešće meša u kombinaciji sa pićima mekših ukusa. Tu je naravno i holandski džin ili Genever, koji je tamne boje i jake arome, koji donekle podseća na viski. Za razliku od klasičnog džina obično se pije bez koktelskih dodataka, rashlađen ili na sobnoj temperaturi. Džin Old Tom po aromi podseća na holandski džin. Ovaj stil je dugi niz godina bio na ivici „istrebljenja“, mada se i on poslednjih godina vraća na tržište. Odličan je za pravljenje koktela Tom Collins. Naravno, tu je i Internacionalni džin, koji zapravo i nije konkretan tip džina, već predstavlja krovni naziv za različite vrste ovog spirita. U kreiranju Internacionalnog džina koriste se inovativni destilerski recepti, čiji su ukusi raznoliki. Stoga bi se moglo reći da je Internacionalni džin ustvari preteča kraft džina, koji trenutno zauzima oko 10 odsto svetskog tržišta.

Kraft džin

Naime, kraft džin spada u kategoriju premium spirita i on se proizvodi u malim serijama, gde destileri uglavnom napuštaju kleku, koja je do sada biila osnovni aromatski sastav. Umesto nje, iskusni majstori, koriste hrabre mešavine ukusa u kojima mogu da se nađu i tonovi poput voćnih i cvetnih infuzija, začinskih i mednih aroma, ali i potpuno novih tonova, koji su inspirisani morskim dubinama, poput algi i morskih školjki.  Kraft džin zapravo predstavlja eksploziju potpuno novih mirisa i ukusa, te se zato ne preporučuje njegova upotreba u koktelima. Preporuka proizvođača je da se pije čist, kako bi došli do izražaja njegovi bogati koloriti. Ipak, kada je reč o kraft proizvodima odstupanja mogu da postoje i ona se često podrazumevaju, te je sve popularnije da se kraft džinovi mešaju sa  kvalitetnim kraft tonicima. Kraft tonici, kao uostalom i kraft džinovi, su takođe brzo rastuća kategorija osvežavajućih pića i sve su popularniji na globalnom svetskom tržištu.

Džin tonik

Džin tonik je i dalje bez premca najpoznatiji koktel svih vremena, ali i svih generacija. Ovo osvežavajuće piće  nastalo je u Indiji, u 19. veku, kada su ga britanski vojnici ispijali kako bi se zaštitili od  malarije. Džin tonik je naročito izvanredan tokom vrelih letnjih dana, a mnogi se i dalje pitaju zašto je to tako. Odgovor na ovo pitanje leži u hemiji, pa ako ste pratili časove iz ovog predmeta znaćete da se slični molekuli privlače, a da se različiti odbijaju. Isto je i sa ovom kombinacijom, u kojoj su upareni slični molekuli koji daju piće sa potpuno drugačijom dimenzijom. Važno je napomenuti da se danas kraft džin u kombinaciji sa kvalitetnim tonikom pije iz širokih čaša, u koje se prethodno doda dosta drobljenog leda. U slučaju da vam je dosadila klasična verzija ili jednostavno volite isprobavati nove ukuse, u nastavku vam predlažemo neuobičajene, ali sve popularnije predloge.

Kraft traži kraft

Odličan džin tonik dobija se kombinacijom Hajduk Spirit London Dry Gin-a i Fever Tree tonika. Naime, ovaj džin se izrađuje u malim serijama i od najkvalitetnijih sastojaka, a njegov ukus potiče od divlje borovnice, korena lincure, kleke, semena korijandera, korena angelike, hajdučke trave i dve tajne biljke. S druge strane, Fever Tree Mediterran tonic dobija se mešavinom esencijalnih ulja iz cveća, voća i i bilja branih širom mediteranske obale, kao i najkvalitetnijim kininom iz drveta cinchona tree sa plantaža iz Konga. Uz dodatak ruzmarina i sicilijanskog limuna, zaokružen je citrusnim notama. Kada se ova dva harmonična pića upare u željenoj razmeri dobija se jedinstven i vrlo aromatičan ukus. Ljubitelji klasičnog letnjeg ukusa mogli bi da upare Orn Craft Indian tonik sa Pruna Summer Lime džinom, jer se od ovog fantastičnog spoja naprosto ježi koža. Orn Craft Indian tonik poseduje jasnu notu kinina, koju prate lagani tonovi limete, sa blagom slatkoćom i intenzivnim ukusom, koji se dugo zadržava na jeziku. S druge strane, Pruna Summer Lime džin spada u posebnu ediciju, a osim kleke osete se i aromatična svojstva limete i drugog aromatičnog i začinskog bilja. Zahvaljujući svežini i prijatnoj aromatskoj strukturi oba sastojka, ovaj koktel je idealan partner sa kojim ćete ublažiti toplinu leta.

Egzotični ukusi prizivaju leto

Za poštovaoce cvetnih tonova, preporuka je da popiju tonik u kojem preovlađuju ukusi i mirisi ruže, sa džinom sličnih aromatskih tonova. Sjajan par su Orn Craft Rose tonik i kraft džin GINfinity Pink. Tonik poseduje čistu i nežnu aromu ružine limunade, sa notama limuna i bilja. Preporuka je da se u njega doda moćan džin GINfinity Pink, u kom dominiraju slatkasto-gorke note lipe, zove i hibiskusa. U ukusu se oseti harmonična kombinacija ruža, biljaka i soka od svežeg limuna. Preporuka je da se ovaj džin tonik pije rashlađen. Inače, za sladokusce  tropskih i citrusnih ukusa, postoje raznorazne kombinacije kraft tonika i kraft džinova, a vrlo je interesantan džin tonik dobijen spojem Fentimans Valencian Orange tonikom i Botanicus kraft džin. U ovom slučaju tonik je svežeg ukusa, ali sa klasičnom gorkom notom kinina. S druge strane Botanicus, džin koji se proizvodi u destileriji Kašasa, pravi se po staroj holandskoj recepturi, a posebne arome potiču od bobica kleke, carskog bibera i limete, u kombinaciji sa lekovitim i začinskim biljem. Kada se pomešaju ovo alkoholno i ovo bezalkoholno piće, dobija se sjajan rezultat sa jedinstvenim ukusom i posebnom dominacijom kinina, koji se nalazi u toniku. Da biste napravili ovaj koktel, trebalo bi da uzmete kraft džin Botanicus i da pomešate jedan deo sa tri dela Fentimans Valencian Orange tonika. Dodajte kockice leda, dobro promešajte, a po potrebi ukrasite kriškom sveže pomorandže.

Eksperimentišite i budite kreativni

Postoje i druge dobitne kombinacije, a ponešto možete i sami da smislite, ali je važno da uparite sličnu aromu tonika sa približnom aromom kraft džina. Recimo, tonik poput Fentimans Ginger Beer, u kom dominira koren kineskog đumbira i kog zaokružuje dobro izbalansirana kombinacija aromatičnih biljaka limuna i bibera, ali i biljke casti i smreke, kao i hajdučke trave, treba poslužiti sa  kraft džinom Juni 93. Reč je o klasičnom suvom džinu, koji je oplemenjen ukusom domaće maline i šljive, u kom dominiraju slatko-kisele arome kleke u pozadini, dok u završnici preovladava zrela trešnja i cimet. Ova kombinacija će vas prosto raznežiti i ukusima vratiti u mladost.

Postoji još jako puno kombinacija, a ono što bi se vama dopalo je nadohvat ruke. Budite istraživač, eksperimentišite i nađite kombinaciju kakva vama savršeno odgovara. Prodavnice, posebno one bolje snabdevene, pravo su mesto da započnete svoju avanturu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
U fokusu