Premium rakije od šljive i dunje, kao što su recimo Rakija Savka Selection Šljiva i Rakija Savka Selection Dunja, kao primeri vrhunski kreiranih i negovanih visokokvalitetnih rakija, možda su odličan primer kako i na koji način upariti posebne rakije sa posebnim cigarama
Karakter rakije zavisi od voća od kojeg se proizvodi, ali i od procesa proizvodnje koji se odvija u destilerijama. Ponekad je zaista teško utvrditi šta je doprinelo da rakija dobije tako moćan status. Mada pretpostavljamo šta je razlog – nakon ispijene čašice rakije ostaje samo sećanje na prijatno iskustvo. Upravo iskustvo uživanja u rakiji inspirisalo je i mnoge umetnike. Uroš Predić, naš čuveni slikar akademskog realizma je u jesen 1887. godine svratio u svoj rodni Orlovat u Banatu. Tada je nastalo i njegovo čuveno remek delo ulje na platnu gde su oslikani pijani momci, koji se vraćaju iz šenlučenja.

Slika je toliko verodostojna da se skoro može osetiti miris rakije. Na natpisu okrenutom naopako prepoznaje se mađarska reč „szeszfőzde“ što prevedeno na srpski znači rakijarnica. Mnogim piscima rakija je takođe bila inspiracija, te je i proslavljeni književnik Momo Kapor posvetio emotivne stihove rakiji, koji doslovno glase: “ U rakiji je esencija srpskog bića, najpre radost, zatim svečanost ukusa, zatim bes, samilost, osećanje da je svet dobar i da su svi koji piju prijatelji“. Verovatno je i ovaj umetnički dojam doprineo da rakija dobije skoro božanski status.
Umetnost je hrana za dušu i umetnički dojam je važan, ali pored njega potrebno je da nas neko uvede u stvarni svet premium rakija. Tu na scenu stupaju ugostitelji, posebno oni edukovani, koji imaju ključnu ulogu u vođenju gosta kroz moderan rakijski svet. Ugostitelji treba da kreiraju narativ da o rakiji ne treba da se razmišlja kao o samostalnom piću, već je treba posmatrati kao hedonističko umeće. Treba je posmatrati kao par hrani, ali i kao par cigarama.
Doživite rakiju u kombinaciji sa cigarom
Uparivanju rakija i cigara moglo bi premium rakiju da postavi na tron. Kao i u svakom drugom uparivanju i u ovom postoji mnoštvo pravila, mitova i preterivanja. Međutim, neki osnovni postulati o uparivanju ova dva „životna elementa“ mogli bi da unaprede hedonistički ugođaj. Svako od nas ima svoj specifičan ukus i svoj autentični osećaj za lepim. Postoje i neke smernice u slaganju rakije i cigara, ali i osnovna pravila koja bi ipak trebalo ispoštovati, baš kao i kod ostalih uparivanja.
Kod rakija važi pravilo da se uparuju sa cigarama po svojoj kompleksnosti i intenzitetu. Laganije cigare, blažih aroma i manjih formata mogu da se upare sa laganijim rakijama. Naročito jer je premium laganije rakije, koje su odležavale u inoksima godinu ili dve, su čistog i voćnog mirisa. Pun ukus premium voćnih destilata, zaokružen dugom završnicom, pruža konzumentu jasne i specifične arome, koje se odlično nose s cigarom. Uz visokokvalitetne ne dugo odležale voćne destilate preporuka je da se sljubi kubanska cigara Cohiba Club 10. Cigara koja dolazi iz regije Vuelta Abajo finog je i blagog ukusa, te se savršeno uklapa sa sofisticiranim finim ukusima voćnih rakija.
Moćna rakija od šljive traži moćnog partnera
S druge strane, intenzivnije cigare, jačih aroma i često većeg formata, kojima dominiraju začinske note, traže i dugo odležale i posebno negovane rakije. Uz ovakve cigare se preporučuje uparivanje s rakijom od šljive, starom minimum 5 ili više godina. Jedna od interesantnijih rakija na našem tržištu, koja može da posluži kao savršen primer kada je reč o uparivanju premium rakije od šljive i cigara, je Rakija Savka Selection Šljiva.
Rakija Savka Selection Šljiva tokom starenja razvija aromu, ukus i miris dima, koji se dobija dugogodišnjim odležavanjem u hrastovom buretu. Ona tokom starenja i pod budnim okom master blendera poprima vanilaste, ali i karamelne i čokoladne note. Zbog svoje izražene aromatske kompleksnosti može da stane „rame uz rame“ s intenzivnim tipom cigara. Cohiba Siglo IV idealna je cigara uz Rakiju Savka Selection Šljiva, jer ispušta miris kedra, meda i karamele. Što se više uvlači dim, njena aroma prerasta u začinski, cimetni i biberkast ukus i s aromama čiste šljive izaziva prijatnu eksploziju u ustima.
Kompleksna dunja traži kompleksnu cigaru
Ukoliko se odlučimo za premium rakiju od dunje, koja je odležavala minuim tri godine u hrastovom buretu i kojoj želimo da nađemo savršenog partnera u finoj cigari – Pričamo o Rakija Savka Selection Dunja. Preporuka je da se Rakija Savka Selection Dunja upari s blagom, ali aromatičnom cigarom kao što je Davidoff Demi Tasse cigarilos. Davidoff Demi Tasse cigarilos ima punije telo i u kombinaciji s Rakijom Savka Selection Dunja, koja je kompleksnog voćnog ukusa, dolazi do potpune eksplozije ukusa.
Spoj ova dva giganta, koji sa sobom nose različite, ali kompatabilne mirisne note, aromatske komplese i ukuse, proizvešće impresiju koja pruža neverovatan hedonističi doživljaj. Preplitanje slojevitih aroma Rakije Savka Selection Dunja, izražene note zrelih dunja, citrusnih tonova, suptilnih drvenastih aroma hrasta, blagi nagoveštaj vanile i karamele, nasloniće se na blage,ali aromatične, fino vanilaste i umereno čokoladne, delimično začinske arome Davidoff Demi Tasse cigarilos, te učiniti da uživate zaokupljeni navalom ukusa koji se nadovezuju i prate jedan drugi.



